Експертна рада просить ветувати закон про захист персональних даних

13 Жовтня 2012
5262
13 Жовтня 2012
09:00

Експертна рада просить ветувати закон про захист персональних даних

5262
Експертна рада просить ветувати закон про захист персональних даних

Експертна рада з питань свободи інформації та захисту приватності при Представникові Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних просить Президента України Віктора Януковича заветувати ухвалені 2 жовтня зміни до Закону «Про захист персональних даних» (№ 10472-1). Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Управління інформаційної політики та аналітичної діяльності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 

У зверненні наголошується, що окремі положення ухваленого закону суперечать Конституції України та не відповідають повною мірою європейським стандартам. Крім того, після першого читання законопроект було доповнено положеннями, які необґрунтовано розширюють повноваження державного органу з питань захисту персональних даних та самі по собі становлять істотну загрозу для права на приватність.

 

Експертна рада закликає Віктора Януковича застосувати право вето до закону і повернути його у Верховну Раду для доопрацювання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» (№ 3454-V2012) набрав чинності 1 липня 2012 року.

 

Раніше, в лютому 2012 року президент України Віктор Янукович підписав закон № 4343-VI від 13 січня 2012 року, яким відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних відтермінувалася з 1 січня 2012 року на 1 липня 2012 року.

 

2 жовтня Верховна Рада ухвалила зміни до Закону України «Про захист персональних даних», якими суттєво змінила сферу його дії. Деякі зміни стосуються професійної діяльності журналіста. Зокрема, якщо раніше професійна діяльність журналіста не підпадала під сферу дії закону (ст. 1), то тепер положення закону не поширюватимуться на діяльність журналіста чи іншого творчого працівника за умови забезпечення балансу між правом на невтручання в особисте життя та правом на самовираження.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду