В Україні пам’ятають Анну Політковську (Мазепу)...

9 Жовтня 2012
13555
9 Жовтня 2012
08:21

В Україні пам’ятають Анну Політковську (Мазепу)...

13555
В усьому світі відбулися акції пам’яті загиблої російської журналістки
В Україні пам’ятають Анну Політковську (Мазепу)...

Минулої неділі в усьому світі відбулися різноманітні акції пам'яті журналістки Анни Політковської, котру було вбито в під'їзді свого будинку на Лєсній вулиці в Москві 7 жовтня 2006 року. В Україні багато людей пам'ятають і знають її за внесок у розвиток демократії на пострадянському просторі. Багато хто вважає, що характер Політковської (Мазепи) треба шукати в українському корінні.

 

Характерно, що контрольовані російською владою ЗМІ проігнорували цю подію, зосередивши увагу на святкуванні 60-річчного ювілею Володимира Путіна. (Читайте про це в матеріалі на 7-й сторінці.)

 

Тим часом в США не залишають без уваги ситуацію довкола Анни Політковської. Представник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд оголосила 7 жовтня, що Америка й надалі привертатиме увагу до вбивства Політковської, доки не переможе справедливість і не буде покарано всіх винних. Зі спеціальною заявою з нагоди річниці її загибелі виступив Міжнародний комітет із захисту журналістів.

 

Можна лише вітати те, що в самій Росії є чимало людей, які пам'ятають журналістку і регулярно влаштовують акції в день її смерті. У Петербурзі на мітингу пам'яті Анни Політковської, який було присвячено шостій річниці загибелі журналістки, взяли участь сотні людей. У північній столиці акцію біля Соловецького каменя на Троїцькій площі організувало об'єднання «Демократический Петербург». Із 2 до 5 жовтня, напередодні шестирічної річниці загибелі Політковської, в місті на Неві відбулися одиночні пікети. Учасники мітингу запропонували петербурзькій владі назвати одну з вулиць міста на честь оглядача «Новой газеты», мотивуючи це тим, що Політковська зробила великий внесок у розвиток демократії та громадянського суспільства в Росії.

 

До речі, Лєсну вулицю в центрі Москви, де мешкала журналістка і де її було вбито, давно вже пропонують назвати на її честь, але поки ця ініціатива так і залишилася тільки добрим наміром. Тим часом декілька об'єктів за межами Росії названо ім'ям Політковської: вулиці в італійському місті Феррара і Тбілісі, площі в одному з парків Риму, центральний парк у Карлових Варах, а також одну із зал Європарламенту.

 

У столиці колеги оглядача «Новой Газеты» та інші активісти зібралися в Новопушкінському сквері. Вони закликали довести розслідування цього злочину до кінця. Як зазначив один з учасників пікету, член політради руху «Солидарность» Михайло Шнейдер, не виключено, що це вбивство не розслідується свідомо. Також багато активістів поклали квіти біля під'їзду будинку на Лєсній вулиці, де мешкала Політковська і де її було вбито.

 

Рідні Анни Політковської зауважують, що в розслідуванні її вбивства й досі немає відчутного прогресу. Принаймні, навіть через шість років не відомий замовник цього злочину. Так сказав сьогодні журналістам син загиблої Ілля Політковський. Зараз у цій справі проходять шестеро людей, у тому числі ймовірний організатор злочину.

 

Масштабна акція пам'яті російської журналістки відбулася у Франції. У французькому місті Монтрей 6 жовтня відбувся форум-концерт «Росія - боротьба за свободу», присвячений пам'яті Анни Політковської.

 

«Місцева мерія завжди звертала увагу на проблеми дотримання прав людини в Росії, торік тут назвали площу ім'ям Анни Політковської. І тут дуже зручний зал, який вміщує 600 чоловік, він зручний саме для форуму-концерту», - розповів «Радіо Свобода» Олексій Прокоп'єв, спікер асоціації Russie-Libertes, що організувала форум.

 

За його словами, форум складався із трьох частин: перша частина - це промови на площі Анни Політковської. Слово узяли президенти Amnesty International та Міжнародної федерації з прав людини, виступили також Віра Політковська, дочка Анни Політковської, та письменник Борис Акунін. Потім відбулися два круглих столи про дотримання прав людини в Росії, де було показано стрічку «Хто убив Наташу?» про вбивство Наталії Естемірової. Завершальною частиною виявився концерт гурту «Белка» та відомої французької співачки Жанни Шераль, а також виступ відомого репера Noize МС.

 

Прокоп'єв також сказав, що головною темою форуму є свобода і права людини в Росії. «Ми хочемо звернути увагу французької громадськості на те, що відбувається в Росії. Здійнявся протестний рух, були масшатбні мітинги, але зараз ухвалено нові закони, відбулися затримання, і троє дівчат із гурту Pussy Riot сидять у в'язниці. Це дуже символічно - нова хвиля таких же репресій, які призвели до вбивства Анни Політковської шість років тому», - наголосив він.

 

За його словами, організація Russie-Libertes організовувала багато мітингів, зборів у Парижі й інших містах Франції та продовжує працювати з міжнародними організаціями й говорити про рух за свободу в Росії, про проблеми, з якими стикається цей рух.

 

Прокоп'єв вважає, що французька громадськість відгукується на те, що відбувається в Росії, і про це свідчить той факт, що на форум прийшло багато журналістів, а також багато російськомовних, які проживають в Парижі й інших містах Франції.

 

Тим часом дочка Анни Політковської Віра, котра брала участь у цьому форумі, зазначила в інтерв'ю «Радіо Свобода»: «Подібною увагою в Росії ми не розпещені. По всьому світу вулиці та площі називають на честь нашої матері, ось у Карлових Варах на її честь назвали парк. Нашій родині це дуже приємно. Ми самі більше зайняті питаннями, пов'язаними з розслідуванням всіх обставин убивства».

 

При цьому вона висловила упевненість, що рано чи пізно злочинців буде покарано і весь ланцюжок колись таки опиниться на лаві підсудних, а потім - за гратами. «Зараз ми в процесі ознайомлення з матеріалами, які було виокремлено з великої кримінальної справи. Справу Дмитра Павлюченкова, одного з організаторів убивства, який визнав свою провину, незабаром має бути направлено до суду», - сказала вона.

 

За її словами, зараз складно робити висновки, чи перешкоджають слідству зверху. «За шість років у нас було багато різних підозр. Але доказів причетності тієї чи іншої особи до замовлення цього вбивства немає. Відповідно, всі можливі припущення із цього приводу безпідставні», - сказала Віра Політковська.

 

«День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13555
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду