detector.media
09.10.2012 08:21
В Україні пам’ятають Анну Політковську (Мазепу)...
В Україні пам’ятають Анну Політковську (Мазепу)...
В усьому світі відбулися акції пам’яті загиблої російської журналістки

Минулої неділі в усьому світі відбулися різноманітні акції пам'яті журналістки Анни Політковської, котру було вбито в під'їзді свого будинку на Лєсній вулиці в Москві 7 жовтня 2006 року. В Україні багато людей пам'ятають і знають її за внесок у розвиток демократії на пострадянському просторі. Багато хто вважає, що характер Політковської (Мазепи) треба шукати в українському корінні.

 

Характерно, що контрольовані російською владою ЗМІ проігнорували цю подію, зосередивши увагу на святкуванні 60-річчного ювілею Володимира Путіна. (Читайте про це в матеріалі на 7-й сторінці.)

 

Тим часом в США не залишають без уваги ситуацію довкола Анни Політковської. Представник Держдепартаменту США Вікторія Нуланд оголосила 7 жовтня, що Америка й надалі привертатиме увагу до вбивства Політковської, доки не переможе справедливість і не буде покарано всіх винних. Зі спеціальною заявою з нагоди річниці її загибелі виступив Міжнародний комітет із захисту журналістів.

 

Можна лише вітати те, що в самій Росії є чимало людей, які пам'ятають журналістку і регулярно влаштовують акції в день її смерті. У Петербурзі на мітингу пам'яті Анни Політковської, який було присвячено шостій річниці загибелі журналістки, взяли участь сотні людей. У північній столиці акцію біля Соловецького каменя на Троїцькій площі організувало об'єднання «Демократический Петербург». Із 2 до 5 жовтня, напередодні шестирічної річниці загибелі Політковської, в місті на Неві відбулися одиночні пікети. Учасники мітингу запропонували петербурзькій владі назвати одну з вулиць міста на честь оглядача «Новой газеты», мотивуючи це тим, що Політковська зробила великий внесок у розвиток демократії та громадянського суспільства в Росії.

 

До речі, Лєсну вулицю в центрі Москви, де мешкала журналістка і де її було вбито, давно вже пропонують назвати на її честь, але поки ця ініціатива так і залишилася тільки добрим наміром. Тим часом декілька об'єктів за межами Росії названо ім'ям Політковської: вулиці в італійському місті Феррара і Тбілісі, площі в одному з парків Риму, центральний парк у Карлових Варах, а також одну із зал Європарламенту.

 

У столиці колеги оглядача «Новой Газеты» та інші активісти зібралися в Новопушкінському сквері. Вони закликали довести розслідування цього злочину до кінця. Як зазначив один з учасників пікету, член політради руху «Солидарность» Михайло Шнейдер, не виключено, що це вбивство не розслідується свідомо. Також багато активістів поклали квіти біля під'їзду будинку на Лєсній вулиці, де мешкала Політковська і де її було вбито.

 

Рідні Анни Політковської зауважують, що в розслідуванні її вбивства й досі немає відчутного прогресу. Принаймні, навіть через шість років не відомий замовник цього злочину. Так сказав сьогодні журналістам син загиблої Ілля Політковський. Зараз у цій справі проходять шестеро людей, у тому числі ймовірний організатор злочину.

 

Масштабна акція пам'яті російської журналістки відбулася у Франції. У французькому місті Монтрей 6 жовтня відбувся форум-концерт «Росія - боротьба за свободу», присвячений пам'яті Анни Політковської.

 

«Місцева мерія завжди звертала увагу на проблеми дотримання прав людини в Росії, торік тут назвали площу ім'ям Анни Політковської. І тут дуже зручний зал, який вміщує 600 чоловік, він зручний саме для форуму-концерту», - розповів «Радіо Свобода» Олексій Прокоп'єв, спікер асоціації Russie-Libertes, що організувала форум.

 

За його словами, форум складався із трьох частин: перша частина - це промови на площі Анни Політковської. Слово узяли президенти Amnesty International та Міжнародної федерації з прав людини, виступили також Віра Політковська, дочка Анни Політковської, та письменник Борис Акунін. Потім відбулися два круглих столи про дотримання прав людини в Росії, де було показано стрічку «Хто убив Наташу?» про вбивство Наталії Естемірової. Завершальною частиною виявився концерт гурту «Белка» та відомої французької співачки Жанни Шераль, а також виступ відомого репера Noize МС.

 

Прокоп'єв також сказав, що головною темою форуму є свобода і права людини в Росії. «Ми хочемо звернути увагу французької громадськості на те, що відбувається в Росії. Здійнявся протестний рух, були масшатбні мітинги, але зараз ухвалено нові закони, відбулися затримання, і троє дівчат із гурту Pussy Riot сидять у в'язниці. Це дуже символічно - нова хвиля таких же репресій, які призвели до вбивства Анни Політковської шість років тому», - наголосив він.

 

За його словами, організація Russie-Libertes організовувала багато мітингів, зборів у Парижі й інших містах Франції та продовжує працювати з міжнародними організаціями й говорити про рух за свободу в Росії, про проблеми, з якими стикається цей рух.

 

Прокоп'єв вважає, що французька громадськість відгукується на те, що відбувається в Росії, і про це свідчить той факт, що на форум прийшло багато журналістів, а також багато російськомовних, які проживають в Парижі й інших містах Франції.

 

Тим часом дочка Анни Політковської Віра, котра брала участь у цьому форумі, зазначила в інтерв'ю «Радіо Свобода»: «Подібною увагою в Росії ми не розпещені. По всьому світу вулиці та площі називають на честь нашої матері, ось у Карлових Варах на її честь назвали парк. Нашій родині це дуже приємно. Ми самі більше зайняті питаннями, пов'язаними з розслідуванням всіх обставин убивства».

 

При цьому вона висловила упевненість, що рано чи пізно злочинців буде покарано і весь ланцюжок колись таки опиниться на лаві підсудних, а потім - за гратами. «Зараз ми в процесі ознайомлення з матеріалами, які було виокремлено з великої кримінальної справи. Справу Дмитра Павлюченкова, одного з організаторів убивства, який визнав свою провину, незабаром має бути направлено до суду», - сказала вона.

 

За її словами, зараз складно робити висновки, чи перешкоджають слідству зверху. «За шість років у нас було багато різних підозр. Але доказів причетності тієї чи іншої особи до замовлення цього вбивства немає. Відповідно, всі можливі припущення із цього приводу безпідставні», - сказала Віра Політковська.

 

«День»

Фото - «День»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY