Закриття USAID пов’язане з помстою, можливо, самого Путіна – правозахисник

20 Вересня 2012
17458
20 Вересня 2012
08:59

Закриття USAID пов’язане з помстою, можливо, самого Путіна – правозахисник

17458
Закриття USAID пов’язане з помстою, можливо, самого Путіна – правозахисник

Російська влада спростовує інформацію про те, що припинення діяльності Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Росії відбулося на вимогу Кремля. Водночас МЗС Росії пояснив таке рішення уряду прагненням агентства «впливати на політичні процеси», у тому числі вибори різних рівнів. Представники ж російських правозахисних організацій украй негативно оцінюють наслідкизгортання діяльності американців.

 

У російському МЗС заявили, що закриття представництва USAID пов'язане з тим, що діяльність цієї американської структури не завжди відповідала заявленим завданням із розвитку двосторонньої гуманітарної співпраці. Речник МЗС Олександр Лукашевич сказав, що громадянське суспільство в Росії є «достатньо зрілим» і не потребує «зовнішнього керівництва», тоді як USAID намагається впливати на вибори, а також на інститути громадянського суспільства шляхом розподілу грантів.

 

Водночас прес-секретар Президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не ухвалював ніяких особливих рішень з питання припинення діяльності USAID. Про те, що зупинка роботи агентства координована Кремлем, заявляли представники громадських організацій; зокрема і голова організації «За права людини» Лев Пономарьов.

 

«Закриття USAID пов'язане, перш за все, з помстою прокремлівської структури, можливо, Володимира Путіна за те, що USAID підтримувала організацію «Голос». А робота «Голосу» - це дуже вагомий фактор в організації ефективного контролю над виборами - як парламентськими, так і президентськими», - каже Пономарьов.

 

Моніторинг виборів під загрозою?

 

Тепер моніторинг голосування в низці регіонів Росії 14 жовтня - під загрозою зриву, стверджує Лілія Шибанова, керівник асоціації «Голос», яка проводить незалежне оцінювання російських виборів.

 

«Мене зараз турбують жовтневі вибори - адже російський уряд вимагає, щоб проект закрили саме 1 жовтня. Тепер у нас під серйозним питанням, ударом виявляються кошти, які ми отримали для моніторингу виборів 14 жовтня. Ми зараз запустили програму в 22 регіонах - дуже велика програма СМС-голосування, відеоспостереження, мапа порушень. Програма під великим ударом», - зазначає Шибанова.

 

Зі свого боку, член російської Центральної виборчої комісії Майя Гришина запевняє, що виїзд USAID не може поставити під загрозу якість виборів у Росії. Адже, за її словами, незалежний моніторинг виборів «гарантований російським законодавством» і буде продовжуватися.

 

Насправді, зі скороченням міжнародного фінансування робота громадських, правозахисних організацій, хоч і не зупиниться, але стане менш ефективною, говорить Радіо Свобода голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва.

 

«Московська Гельсінська група була створена в 1976 році, ще в Радянському Союзі. Зрозуміло, тоді ніяких грантів не було. Ми працювали як добровольці і отримували не гроші, а терміни ув'язнення. Будемо працювати так, як працювали в радянський час - менш ефективно, але без всяких грошей».

 

Політика Путіна

 

Хоча фізична присутність американського агентства в Росії припиниться, воно й надалі підтримуватиме розвиток демократії в Росії. Про це, після того, як стало відомо про рішення російського уряду, заявила речниця Держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

 

«Ми, як і раніше, підтримуватимемо демократію, права людини, а також розвиток більш міцного громадянського суспільства в Росії, і ми сподіваємося на продовження нашої тісної співпраці з російськими неурядовими організаціями», - наголосила представник Держдепартаменту.

 

Оглядачі вважають, що рішення про закінчення місії USAID є частиною політики Путіна з придушення інакомислення, яка набирає обертів після його вступу на третій президентський строк. В останні місяці російська влада має дуже сувору позицію відносно громадянського суспільства й опозиції, що включає кроки з посилення контролю в інтернеті та підняття штрафів для протестувальників.

 

USAID працює в Росії з моменту розпаду Радянського Союзу, місія виділяє понад 2 з половиною мільярда доларів на програми, спрямовані на боротьбу з хворобами, захист навколишнього середовища, зміцнення громадянського суспільства та модернізацію економіки. Серед організацій, які отримували гранти від Агентства США з міжнародного розвитку - правозахисний центр «Меморіал», Московська Гельсінська група та асоціація захисту прав виборців «Голос».

 

Матеріал підготували: Марічка Набока і Любов Чижова, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марічка Набока, Любов Чижова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17458
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду