detector.media
20.09.2012 08:59
Закриття USAID пов’язане з помстою, можливо, самого Путіна – правозахисник
Закриття USAID пов’язане з помстою, можливо, самого Путіна – правозахисник

Російська влада спростовує інформацію про те, що припинення діяльності Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Росії відбулося на вимогу Кремля. Водночас МЗС Росії пояснив таке рішення уряду прагненням агентства «впливати на політичні процеси», у тому числі вибори різних рівнів. Представники ж російських правозахисних організацій украй негативно оцінюють наслідкизгортання діяльності американців.

 

У російському МЗС заявили, що закриття представництва USAID пов'язане з тим, що діяльність цієї американської структури не завжди відповідала заявленим завданням із розвитку двосторонньої гуманітарної співпраці. Речник МЗС Олександр Лукашевич сказав, що громадянське суспільство в Росії є «достатньо зрілим» і не потребує «зовнішнього керівництва», тоді як USAID намагається впливати на вибори, а також на інститути громадянського суспільства шляхом розподілу грантів.

 

Водночас прес-секретар Президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не ухвалював ніяких особливих рішень з питання припинення діяльності USAID. Про те, що зупинка роботи агентства координована Кремлем, заявляли представники громадських організацій; зокрема і голова організації «За права людини» Лев Пономарьов.

 

«Закриття USAID пов'язане, перш за все, з помстою прокремлівської структури, можливо, Володимира Путіна за те, що USAID підтримувала організацію «Голос». А робота «Голосу» - це дуже вагомий фактор в організації ефективного контролю над виборами - як парламентськими, так і президентськими», - каже Пономарьов.

 

Моніторинг виборів під загрозою?

 

Тепер моніторинг голосування в низці регіонів Росії 14 жовтня - під загрозою зриву, стверджує Лілія Шибанова, керівник асоціації «Голос», яка проводить незалежне оцінювання російських виборів.

 

«Мене зараз турбують жовтневі вибори - адже російський уряд вимагає, щоб проект закрили саме 1 жовтня. Тепер у нас під серйозним питанням, ударом виявляються кошти, які ми отримали для моніторингу виборів 14 жовтня. Ми зараз запустили програму в 22 регіонах - дуже велика програма СМС-голосування, відеоспостереження, мапа порушень. Програма під великим ударом», - зазначає Шибанова.

 

Зі свого боку, член російської Центральної виборчої комісії Майя Гришина запевняє, що виїзд USAID не може поставити під загрозу якість виборів у Росії. Адже, за її словами, незалежний моніторинг виборів «гарантований російським законодавством» і буде продовжуватися.

 

Насправді, зі скороченням міжнародного фінансування робота громадських, правозахисних організацій, хоч і не зупиниться, але стане менш ефективною, говорить Радіо Свобода голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва.

 

«Московська Гельсінська група була створена в 1976 році, ще в Радянському Союзі. Зрозуміло, тоді ніяких грантів не було. Ми працювали як добровольці і отримували не гроші, а терміни ув'язнення. Будемо працювати так, як працювали в радянський час - менш ефективно, але без всяких грошей».

 

Політика Путіна

 

Хоча фізична присутність американського агентства в Росії припиниться, воно й надалі підтримуватиме розвиток демократії в Росії. Про це, після того, як стало відомо про рішення російського уряду, заявила речниця Держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

 

«Ми, як і раніше, підтримуватимемо демократію, права людини, а також розвиток більш міцного громадянського суспільства в Росії, і ми сподіваємося на продовження нашої тісної співпраці з російськими неурядовими організаціями», - наголосила представник Держдепартаменту.

 

Оглядачі вважають, що рішення про закінчення місії USAID є частиною політики Путіна з придушення інакомислення, яка набирає обертів після його вступу на третій президентський строк. В останні місяці російська влада має дуже сувору позицію відносно громадянського суспільства й опозиції, що включає кроки з посилення контролю в інтернеті та підняття штрафів для протестувальників.

 

USAID працює в Росії з моменту розпаду Радянського Союзу, місія виділяє понад 2 з половиною мільярда доларів на програми, спрямовані на боротьбу з хворобами, захист навколишнього середовища, зміцнення громадянського суспільства та модернізацію економіки. Серед організацій, які отримували гранти від Агентства США з міжнародного розвитку - правозахисний центр «Меморіал», Московська Гельсінська група та асоціація захисту прав виборців «Голос».

 

Матеріал підготували: Марічка Набока і Любов Чижова, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY