Лапшина, Порохняк і Богуцький: перехід з аналогу на цифру має відбуватися з огляду на особливості регіону

14 Вересня 2012
5659
14 Вересня 2012
19:27

Лапшина, Порохняк і Богуцький: перехід з аналогу на цифру має відбуватися з огляду на особливості регіону

5659
Керівники телевізійних груп висловили свої думки про перехід на цифру
Лапшина, Порохняк і Богуцький: перехід з аналогу на цифру має відбуватися з огляду на особливості регіону

Керівники найбільших телевізійних груп вважають, що перехід з аналогового телебачення на цифрове повинен відбуватися з огляду на особливості регіонів в Україні. Такі думки вони висловили під час конференції «Телебачення як бізнес» в рамках Kyiv Media Week.

 

Як зазначила Катерина Лапшина, директор із медіабізнесу СКМ, у цьому питанні не можна застосовувати єдину мірку, відповідно до якої потрібно відключити аналогове телебачення. «Дуже різні регіони України з точки зору, який сигнал домінує в населення і через який тип прийому люди дивляться телебачення». Важливо розуміти особливості тих чи інших регіонів і адаптовувати до них стратегію переходу, вважає пані Лапшина. «Світова практика і по Польщі, і по країнах Східної Європи, Іспанії, показує, що, як правило, перехід відбувається на тому горизонті часу, про який зараз ідеться, тобто це 2-3 роки, досить поступово й органічно», - сказала вона.

 

Ярослав Порохняк, голова правління «Інтер медіа груп», вважає за доцільне застосувати в Україні практику Китаю, де перехід на цифрове телебачення також здійснювався за регіонами. «Мені в цьому плані дуже подобається досвід Китаю, який розуміє, що не може бути 100% покриття ефірним цифровим телебаченням, оскільки там є певні технологічні проблеми з прийомом каналів у гірській місцевості, у малонаселених зонах», - сказав він.

 

Китайська модель передбачає симбіоз телебачення - цифрового наземного (DTT) і кабельного або супутникового. «У важкодоступних, у гірських, малозаселених районах, у яких немає можливості приймати DTT і немає економічної доцільності ставити окремий потужний передавач для покриття населеного пункту, в якому живе 30 чоловік, - застосовують супутникову передачу сигналу», - пояснив пан Порохняк. За його словами, він декілька разів висловлював пропозицію впровадження змішаного цифрового телебачення представникам Нацради і сподівається, вони сприймуть цей досвід.

 

Олександр Богуцький, генеральний директор ICTV, наголосив, що оскільки канали зараз оплачують трансляцію й аналогового, і цифрового сигналу, то потрібно максимально форсувати перехід: «Ми вважаємо, звісно, що сигнал повинен бути відкритим, що на ринку пристроїв повинна бути конкуренція, що чим більше людей отримають їх безкоштовно, можливо, від держави - це теж прискорить процес. Держава на етапі переходу могла би хоч якось підтримати мовників і хоча б за щось заплатити - хоч за аналог або за цифру», - сказав пан Богуцький. З іншого боку, керівник ICTV зазначив, що важко визначити процент охоплення цифровим ТБ, за яким у регіоні має бути вимкнене аналогове ТБ: «Якщо в області, наприклад, буде 70% охоплено, то 30% - це може бути до 30 тис. людей. Питання - чи чесно залишити 30 тис. людей без телебачення. Не чесно».

 

Усі медіаменеджери наголосили на важливості консультацій Національної ради з керівниками телеканалів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду