detector.media
14.09.2012 19:27
Лапшина, Порохняк і Богуцький: перехід з аналогу на цифру має відбуватися з огляду на особливості регіону
Керівники телевізійних груп висловили свої думки про перехід на цифру

Керівники найбільших телевізійних груп вважають, що перехід з аналогового телебачення на цифрове повинен відбуватися з огляду на особливості регіонів в Україні. Такі думки вони висловили під час конференції «Телебачення як бізнес» в рамках Kyiv Media Week.

 

Як зазначила Катерина Лапшина, директор із медіабізнесу СКМ, у цьому питанні не можна застосовувати єдину мірку, відповідно до якої потрібно відключити аналогове телебачення. «Дуже різні регіони України з точки зору, який сигнал домінує в населення і через який тип прийому люди дивляться телебачення». Важливо розуміти особливості тих чи інших регіонів і адаптовувати до них стратегію переходу, вважає пані Лапшина. «Світова практика і по Польщі, і по країнах Східної Європи, Іспанії, показує, що, як правило, перехід відбувається на тому горизонті часу, про який зараз ідеться, тобто це 2-3 роки, досить поступово й органічно», - сказала вона.

 

Ярослав Порохняк, голова правління «Інтер медіа груп», вважає за доцільне застосувати в Україні практику Китаю, де перехід на цифрове телебачення також здійснювався за регіонами. «Мені в цьому плані дуже подобається досвід Китаю, який розуміє, що не може бути 100% покриття ефірним цифровим телебаченням, оскільки там є певні технологічні проблеми з прийомом каналів у гірській місцевості, у малонаселених зонах», - сказав він.

 

Китайська модель передбачає симбіоз телебачення - цифрового наземного (DTT) і кабельного або супутникового. «У важкодоступних, у гірських, малозаселених районах, у яких немає можливості приймати DTT і немає економічної доцільності ставити окремий потужний передавач для покриття населеного пункту, в якому живе 30 чоловік, - застосовують супутникову передачу сигналу», - пояснив пан Порохняк. За його словами, він декілька разів висловлював пропозицію впровадження змішаного цифрового телебачення представникам Нацради і сподівається, вони сприймуть цей досвід.

 

Олександр Богуцький, генеральний директор ICTV, наголосив, що оскільки канали зараз оплачують трансляцію й аналогового, і цифрового сигналу, то потрібно максимально форсувати перехід: «Ми вважаємо, звісно, що сигнал повинен бути відкритим, що на ринку пристроїв повинна бути конкуренція, що чим більше людей отримають їх безкоштовно, можливо, від держави - це теж прискорить процес. Держава на етапі переходу могла би хоч якось підтримати мовників і хоча б за щось заплатити - хоч за аналог або за цифру», - сказав пан Богуцький. З іншого боку, керівник ICTV зазначив, що важко визначити процент охоплення цифровим ТБ, за яким у регіоні має бути вимкнене аналогове ТБ: «Якщо в області, наприклад, буде 70% охоплено, то 30% - це може бути до 30 тис. людей. Питання - чи чесно залишити 30 тис. людей без телебачення. Не чесно».

 

Усі медіаменеджери наголосили на важливості консультацій Національної ради з керівниками телеканалів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY