Дороге задоволення

13 Вересня 2012
5393
13 Вересня 2012
09:36

Дороге задоволення

5393
16 вересня вступає в силу закон, який забороняє рекламу тютюну на радіо, телебаченні, в інтернеті, друкованих ЗМІ та засобах зовнішньої реклами
Дороге задоволення

Верховна Рада «взялася» за курців не на жарт - днями вступає у силу Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», прийнятий парламентом 22 вересня 2011 року. Тобто з цього часу з екранів телевізорів теоретично має зникнути зображення людей, які смачно затягуються цигарками, потопають в клубах диму; глянцеві журнали недоотримають значні рекламні суми від «нікотинових баронів», зникне «спам» на тему «кращих цигарок недорого», зникнуть білборди, на яких рекламували тютюнопаління.

 

Заборона поширюється не лише на тютюновиробників, а й на торговців, рекламістів та звичайних громадян. За порушення цих положень закон передбачає штрафи. Для громадян максимальна сума стягнення складатиме 425 гривень, з рекламодавця чи розповсюджувача реклами стягнуть не більше 6 тисяч гривень. А от iз господарюючих суб'єктів (власників приміщень та місць, де буде розташована тютюнова реклама) штраф починається з 30-50 тис. грн. за кожен випадок реклами на окремому рекламному носії.

 

У місцях продажу тютюнових виробів можна буде виставляти лише пачки цигарок (товар) та невеликий пояснювальний плакат 30 см. на 40 см., на якому не повинно бути вміщено жодних зображень, винятково назва виробу та його ціна.

 

Рекламісти зауважують, що заборона на рекламу цигарок практично не вплине на курців зі стажем, проте зможе убезпечити дітей і молодь від поганої звички. Так, Юрій Качкарда, директор агенції SmarticaSkykillers, вважає, що хоча зовнішня реклама і може сприйматися як пропаганда шкідливих звичок, проте частіше «все залежить від спільноти, де знаходиться людина». І справді, соціологічні дослідження показують, що реклама тютюнопаління переважно впливає на дітей заможних батьків, підштовхуючи їх до першої затяжки, тоді як на дітей із малозабезпечених сімей значно більший вплив має приклад старших товаришів, яких більше поважають у їхньому колі. Для того, щоб уберегти від цієї шкідливої звички дітей небагатих батьків, більш дієвим експерти вважають заборону на продаж цигарок неповнолітнім, а також збільшення вартості тютюнових виробів.

 

На думку Олени Маркової, директора комунікаційної агенції SLASH Communications, заборона реклами тютюнових виробів практично не вплине на зменшення споживання, а бізнес табачних компаній не постраждає. «Мабуть, саме з цієї причини вони не надто протестували проти заборони реклами», - припускає вона.

 

«Як показує досвід країн, де була запроваджена аналогічна заборона, продаж тютюнових виробів зменшується дуже поступово за рахунок того, що менше дітей починає курити, а більше дорослих курців припиняє курити», - розповів в інтерв'ю громадській організації «За вільну від тютюнового диму Україну» голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

 

Нагадаємо, цього року ВР прийняла закон, згідно з яким палити не можна ніде, крім спеціально відведених для цього місць. В разі порушення цього положення з курців можуть стягнути 170 грн. штрафу. Слід також додати, що цей закон переважно не виконується.

 

Крім того, група народних депутатів від фракції «БЮТ» подала до Верховної Ради законопроект, в якому передбачається введення мінімальної ціни на пачку цигарок в Україні. Згідно з цим законопроектом, з 1 січня 2013 року пачку цигарок не можна буде купити менше, ніж за 10 грн. На сьогодні ж найдешевші цигарки з фільтром можна купити за 5,75 грн. та без фільтру - за 3 грн.).

 

Анастасія Богуславська, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Богуславська, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5393
Читайте також
27.08.2012 09:59
Данило Нестеров, «Економічна правда»
6 675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду