Новина про оголення російської актриси перед Януковичем була маніпуляцією «Сегодня»

29 Серпня 2012
7272
29 Серпня 2012
10:37

Новина про оголення російської актриси перед Януковичем була маніпуляцією «Сегодня»

7272
Новина про оголення російської актриси перед Януковичем була маніпуляцією «Сегодня»

Замітка «Актриса разделась перед Януковичем» у газеті «Сегодня» було маніпуляцією. Про це йдеться в моніторингу «Детектор медіа» щодо висвітлення виборів у друкованих ЗМІ. 

 

Повідомлення «Сегодня» базується на дописі в блогу російського актора Станіслава Садальського. Із замітки випливає, що Садальський та Васильєва, які не бояться висловлюватися проти путінського режиму, справді щиро підтримують ініціативу Януковича.

 

Насправді, реальна ситуація виглядала інакше. «Сегодня» 16 серпня передрукувало блог Садальського від 14 серпня з власною інтерпретацією і проігнорувало важливий контекст. Справа в тому, що 14 серпня Севастополь, де знаходився дует Садальського-Васильєвої, відвідав Янукович для зустрічі з місцевим активом. І свої негативні враження від обставин цього приїзду Садальский теж описав у блозі «Все тоталитарные государства похожи друг на друга. Хохлы многому научились у москалей )))». Це і є контекст наступного блога, який важко запідозрити в чомусь іншому, окрім неприхованого стьобу з українського президента «За закон о русском языке Васильева оголилась перед Януковичем». Був у Садальского і постблог на цю ж тему ввечері 16 серпня, можливо, як реакція на публікацію в «Сегодня»: «Девиз ПР: Нам чужого не надо, но свое возьмем, чье бы оно ни было..».

 

Отже, «Сегодня» порушила стандарти подачі інформації: газета перекрутила зміст події, вирвавши її з контексту. Багатьох читачів обманули щодо справжніх намірів людей, яких можна вважати авторитетними (Садальський та Васильєва - відомі з радянських часів актори театру та кіно).

 

«В одній коротенькій замітці вдалося сполучити замовчування інформації, перекручування змісту події, вилучення з контексту та посилання на авторитет. І все заради підтримки рішення Януковича - підписання закону про основи мовної політики», - йдеться в моніторингу.

 

У серпні не лише російські актори стали жертвами перекручення інформації, а й американський сенатор. 11 серпня «Сегодня» надрукувала матеріал під заголовком: «Сенатор Конгресса США Ричард Лугар - министру обороны Украины Дмитрию Саламатину: "Ваша работа за полгода очень эффективна"».

 

Ця інформація є практично повним передруком повідомлення прес-служби Мінооборони. Напередодні візиту посольство США чітко вказало мету поїздки сенатора: відвідання України для моніторингу виконання Програми співробітництва Нанна-Лугара зі зменшення загроз. Проте відсутність будь-якої нової інформації з боку американців дозволило Міноборони та «Сегодня» витлумачити візит Лугара як повну підтримку політики Януковича у сфері національної безпеки і оборони.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7272
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду