Спілка кінематографістів: бюджет на кіногалузь урізали на 42 млн грн

17 Серпня 2012
5925
17 Серпня 2012
16:39

Спілка кінематографістів: бюджет на кіногалузь урізали на 42 млн грн

5925
«рішення прийнято кулуарно, утаємничено»
Спілка кінематографістів: бюджет на кіногалузь урізали на 42 млн грн

У державному бюджеті на потреби кіногалузі на 2013 рік на 42 мільйони гривень менше, аніж було заплановано і означено Міністерством культури. Про це йдеться у відкритому листі голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача до міністра культури України Михайла Кулиняка.

 

«Щойно ми дізналися про те, що Міністерство культури України листом від 10.08.2012 р. № 1796/15-1/14-12 довело до відома Державного агентства України граничні обсяги видатків та надання кредитів загального фонду проекту державного бюджету на 2013 рік у розмірі 135743, 8 тис. грн. Це на 42 мільйони гривень менше запланованих і означених Міністерством фінансів обсягів для забезпечення потреб кіногалузі на рівні поточного року», - зазначає Сергій Тимбач.


Така дія, за словами голови НСКУ, викликає у кінематографістів «активний спротив і багато запитань». Бо «рішення прийнято кулуарно, утаємничено і Держкіно та кінематографісти просто поінформовані про те, що сталося».

 

Також у НСКУ цікавляться, на користь яких саме галузей перерозподілено кошти, про які йдеться та на яких підставах їх «забрали у кінематографістів»:  «Нам хочеться розуміти: чи це ознаки високого державного мислення, якихось особливих нюансів державної політики, чи продовження доволі звичної практики "латання дір" - одних за рахунок інших. У цьому зв'язку пригадується, як після ліквідації Держкіно УРСР у кінці 1980-х і включення кіногалузі до відомства Мінкультури останнє одразу розпочало перерозподілювати кошти - звичайно, не на користь кінематографа. Погодьтеся, буде дуже прикро дізнатися, що це продовження тих самих сумнозвісних традицій».


Також Сергій Тримбач наполягає на публічних поясненнях рішення щодо розподілу коштів і просить відмінити його, затвердивши заплановані обсяги фінансування кіногалузі, на рівні поточного року. «Усі інші варіанти навряд чи будуть сприйняті кінематографістами і покличуть їх до активного публічного спротиву», - зазначає голова НСКУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», згідно з законом «Про державний бюджет України на 2012 рік» Державне агентство України з питань кіно мало отримати 176  млн 674,4 тис грн на потреби галузі. На створення та розповсюдження національних фільмів, фінансову підтримку державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» передбачено 167 млн 540,0 тис грн.

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби Міністерства культури із проханням прокоментувати заяву НСКУ. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5925
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Киноман
4280 дн. тому
Поразительная тишина в откликах.Наверняка, всем уже стало очевидным, что кина не будет. Нет, извиняюсь будет - осенью с избирательных участков. Даю ссылку от Яценюка: Внедрение системы видеонаблюдения на предстоящих парламентских выборах – попытка власти создать иллюзию демократичности. Такое мнение озвучил лидер совета Объединенной оппозиции Арсений Яценюк в эфире «5 канала». По его словам, переняв опыт у России, украинская власть пытается доказать Западу свою приверженность честным выборам. «Однако в России это не дало никакого эффекта и у нас не даст, потому что фиксировать предлагается исключительно процесс голосования, а нужно - процесс подсчета голосов», - подчеркнул политик. При этом он добавил, что с помощью видеокамер власть попытается давить на избирателя. «Буду говорить, что смогут проверить пришел ли человек на выборы и за кого проголосовал», - объяснил А. Яценюк. Но главным мотивом власти в этом случае лидер оппозиции назвал финансовый интерес. «На этот законопроект они выделили миллиард гривен. Только вдумайтесь в эту цифру! Это каждой области можно было бы дать 50 миллионов на школы, больницы, зарплаты учителям и врачам. Это 125 миллионов долларов! Уверен, что в реальности потратят только 25 миллионов, а 100 положат в карман», - резюмировал он. Как известно, 6 июля парламент принял закон о создании и внедрении системы видеонаблюдения на предстоящих парламентских выборах.
Віктор 29
4283 дн. тому
А нащо вам більше? Де україномовні фільми? Немає. А ваші обіцяні гроші давно витратили на друк російський підручників, абощо в тому ж плані.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду