detector.media
17.08.2012 16:39
Спілка кінематографістів: бюджет на кіногалузь урізали на 42 млн грн
«рішення прийнято кулуарно, утаємничено»

У державному бюджеті на потреби кіногалузі на 2013 рік на 42 мільйони гривень менше, аніж було заплановано і означено Міністерством культури. Про це йдеться у відкритому листі голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача до міністра культури України Михайла Кулиняка.

 

«Щойно ми дізналися про те, що Міністерство культури України листом від 10.08.2012 р. № 1796/15-1/14-12 довело до відома Державного агентства України граничні обсяги видатків та надання кредитів загального фонду проекту державного бюджету на 2013 рік у розмірі 135743, 8 тис. грн. Це на 42 мільйони гривень менше запланованих і означених Міністерством фінансів обсягів для забезпечення потреб кіногалузі на рівні поточного року», - зазначає Сергій Тимбач.


Така дія, за словами голови НСКУ, викликає у кінематографістів «активний спротив і багато запитань». Бо «рішення прийнято кулуарно, утаємничено і Держкіно та кінематографісти просто поінформовані про те, що сталося».

 

Також у НСКУ цікавляться, на користь яких саме галузей перерозподілено кошти, про які йдеться та на яких підставах їх «забрали у кінематографістів»:  «Нам хочеться розуміти: чи це ознаки високого державного мислення, якихось особливих нюансів державної політики, чи продовження доволі звичної практики "латання дір" - одних за рахунок інших. У цьому зв'язку пригадується, як після ліквідації Держкіно УРСР у кінці 1980-х і включення кіногалузі до відомства Мінкультури останнє одразу розпочало перерозподілювати кошти - звичайно, не на користь кінематографа. Погодьтеся, буде дуже прикро дізнатися, що це продовження тих самих сумнозвісних традицій».


Також Сергій Тримбач наполягає на публічних поясненнях рішення щодо розподілу коштів і просить відмінити його, затвердивши заплановані обсяги фінансування кіногалузі, на рівні поточного року. «Усі інші варіанти навряд чи будуть сприйняті кінематографістами і покличуть їх до активного публічного спротиву», - зазначає голова НСКУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», згідно з законом «Про державний бюджет України на 2012 рік» Державне агентство України з питань кіно мало отримати 176  млн 674,4 тис грн на потреби галузі. На створення та розповсюдження національних фільмів, фінансову підтримку державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» передбачено 167 млн 540,0 тис грн.

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби Міністерства культури із проханням прокоментувати заяву НСКУ. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY