Журналіста Сергія Шевченка не пустили на територію Росії

4 Серпня 2012
4966
4 Серпня 2012
09:32

Журналіста Сергія Шевченка не пустили на територію Росії

4966
Прикордонники, нічого не пояснюючи, зсадили його з автобуса
Журналіста Сергія Шевченка не пустили на територію Росії

Учаснику української делегації, яка їхала до Карелії, журналістові Сергієві Шевченку не дозволили в'їзд на територію Російської Федерації. Про це повідомляє сайт Товариства «Меморіал».

 

Кілька днів тому 28 осіб вирушили в традиційну прощу до місця загибелі видатних представників національної інтелігенції у Карелії.

 

«2 серпня українська делегація виїхала автобусом до Карелії, щоб взяти участь в щорічних урочистостях, присвячених вшануванню пам'яті жертв політичних репресій в урочищі Сандармох (Карелія) та на Соловках, де в таборі ГУЛАГу відбув покарання цвіт української інтелігенції, знищений у листопаді 1937 року. Один з організаторів поїздки - Українське товариство політв'язнів та репресованих. До складу делегації входять колишні політв'язні, їхні родичі, громадські активісти, письменники, журналісти. Маршрут пролягає через Білорусь, Санкт-Петербург, Петрозаводськ», - повідомляє «Детектор медіа» президент Полтавського обласного медіа-клубу Людмила Кучеренко.  

 

За її словами, на яких підставах відмовили у в'їзді Сергію Шевченку, наразі не відомо. «Як повідомив телефоном учасник поїздки голова Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний, 2 серпня у пункті переходу Нова Гута білоруські прикордонники без пояснення причини зсадили з автобуса київського журналіста Сергія Шевченка й не дозволили йому перетин українсько-білоруського кордону. Сергій Шевченко неодноразово бував  у Соловецькому монастирі, є автором публікацій та книги про Соловецький табір», - зазначає Людмила.

 

На всі питання прикордонники відповідали, що не зобов'язані нічого пояснювати. До цього жодних проблем з перетином кордону журналіст не мав: він сім разів відвідував Карелію, зокрема й Соловки, є автором низки книг про трагедію Сандармоху, а також численних статей в періодиці.

 

Питання є і до російського МЗС, яке в односторонньому порядку застосувало «чорні списки» - таємний перелік громадян України, перебування яких на території Російської Федерації небажане, пише «Меморіал».

 

«Детектор медіа» постійно намагається зв'язатися з Сергієм Шевченком телефоном, але він не відповідає.

 

Нагадаємо, в урочищі Сандармох Медвежегорського району майже 75 років тому - в листопаді 1937-го за чотири дні таємно розстріляли 1111 в'язнів соловецького етапу.

Серед замордованих - цвіт українського відродження початку ХХ ст. - письменники Валер'ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, режисер Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), урядовці УНР, громадські й церковні діячі, вчені, військові. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4966
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду