УНП вимагає відставки керівництва НТКУ через продаж субліцензії на Євро-2012 «Україні»

21 Червня 2012
9612
21 Червня 2012
19:38

УНП вимагає відставки керівництва НТКУ через продаж субліцензії на Євро-2012 «Україні»

9612
«Україна» має менше покриття і слабший сигнал, і продавши їй субліцензію, НТКУ позбавила мільйони українців можливості дивитися матчі збірної, вважає депутат Ярослав Джоджик
УНП вимагає відставки керівництва НТКУ через продаж субліцензії на Євро-2012 «Україні»

Народний депутат, заступник голови Української народної партії (УНП) Ярослав Джоджик заявив, що його партія вимагає відправити у відставку керівництво Національної телекомпанії України через продаж субліцензії на показ Євро-2012 телеканалу «Україна». На думку депутата, таким чином НТКУ «фактично позбавила мільйони українців можливості дивитися матчі української збірної у рамках Чемпіонату Європи з футболу 2012 року». Про цей йдеться на сайті УНП.

 

«Трансляції матчів європейського форуму має відбуватися відкрито, а сигнал - охоплювати максимальну територію», - зазначив пан Джоджик і додав, що телеканал «Україна» покриває близько 50% відсотків території, сигнал через супутник був закодованим, а аналоговий сигнал каналу є одним з найслабших серед усіх загальнонаціональних каналів, тимчасом як сигнал Першого національного охоплює до 95% території держави.

 

Тому, на думку депутата, продаж прав на трансляцію матчів збірної України телеканалу «Україна» був здійснений з порушенням українських законів та рекомендацій УЄФА.

 

«В українських уболівальників Тернопільщини, Львівщини, Закарпаття, Житомирщини, Черкащини, Волині та інших регіонів було відібране футбольне свято, а сам футбол вони були змушені дивитися або через іноземні канали, або лише слухати трансляцію по радіо. І це при тому, що ТРК "Україна" заплатила НТКУ за право на трансляцію 50% матчів Євро-2012 включно з матчами збірної України 12 мільйонів доларів Тому керівництво НТКУ має відповісти перед українськими вболівальниками, перед законом та перед УЄФА», - заявив Ярослав Джоджик.

 

У відповідь на ці закиди прес-служба НТКУ зазначила, що згідно з ліцензією УЄФА на трансляції матчів чемпіонату Європи з футболу канал здійснює трансляцію 16 матчів у прямому ефірі, а також показ усіх матчів чемпіонату (й тих, які виходили на телеканалі «Україна») у повторі.

 

Щодо кодування сигналу прес-служба каналу заявила: «Водночас необхідно зазначити, що відповідно до ліцензійних умов використання програмного продукту, що купується НТКУ в третіх осіб для розповсюдження в ефірі Першого національного телеканалу, зокрема і щодо таких знакових подій, як Олімпійські ігри 2012 року, є обмеження на розповсюдження відповідного продукту поза межами території України. Такий підхід до територіальних обмежень є звичайною світовою практикою, що пов'язана із комерційною стратегією втілення прав на об'єкти інтелектуальної власності. Особливістю супутникового мовлення є те, що звичайна технологічна зона покриття супутникового сигналу не обмежується певною територією певної держави, а єдиною можливістю обмеження території розповсюдження є застосування кодування супутникового сигналу з тим, щоб не допускати можливості його прийому та перегляду поза межами певної території. З метою недопущення порушення прав і законних інтересів УЄФА, МОК та інших правовласників, НТКУ використовує систему кодування сигналу, яка при цьому забезпечує дещо спрощену (порівняно з картковою системою кодування) можливість санкціонованого доступу до телевізійного сигналу».

 

Питання доцільності продажу субліцензії каналу «Україна» у прес-службі не коментують. Адже ще на початку року Михайло Метревелі обґрунтовував позицію телекомпанії.

 

Нагадаємо, восени 2011 року ТОВ «Медіа Група Україна» за 82 млн грн придбала у Національної телекомпанії України субліцензію на показ Євро-2012 для телеканалів «Україна» та «Футбол».

 

Телеканали розподілили матчі за лінійками. «Україна» мала показувати в прямому ефірі матчі о 21:45, у тому числі всі матчі за участю збірної України в груповому турнірі. Перший національний мав транслювати лінійку о 19:00. Однак при показі матчів групового турніру канали не чітко дотримувалися цих часових меж: деякі трансляції виходили на Першому о 21.45, а на «Україна» - о 19.00 або канали транслювали їх паралельно о 19:00. А телеканал «Футбол» показує всі матчі Євро-2012 в кабелі та на супутнику.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9612
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
фараон
4326 дн. тому
дешевый трюк.Все кто хочет смотрит футболл в HD качестве за руп 30коп в сутки
ugo ozls
4327 дн. тому
маленькая партия и неудачник Кстенко решил пропиариться так как оппозиция всегда будер ругать все и вся.Кто не пожлобился на 40 гривен смотреит в супер качестве матчи без проблемюЯ из сотен знакоміх не знаю ни одного кто не мог бі смотреть футболл по тв.ТОлько пургу гонит неудачник
РУСЯ
4327 дн. тому
СЛОВО "КЛОУН" тут ні до чого. На Вінниччині теж не бачили футболу нашої збірної. Прикро, адже незабаром відбіркові на ЧС 2014. Знов будуть дивитись ОБРАНІ??? Тільки з цього нічого не вийде. Бо в Україні найменше думають про людей....
Голос народу
4327 дн. тому
Згодна на всі 100%. "Україну" навіть у Києві неможливо дивитися, що казати про інші куточки! "Національному" варто дбати про національне, тобто про громадян держави, а не про комерційні махінації. Та й комерція у них явно не йде - ні рейтингів, ні грошей. Все проти себе і проти людей.
Авалон
4327 дн. тому
Клоун решил отпиариться.гыгыгы
Вий
4327 дн. тому
нардепі вррбще не нужні.Они только бюджеьніе деньги проедают.Нужна монархия ,и академия наук,которая будет заниматься принятием законов НА ОБОСНОВАННОМ ПОДХОДЕ,а не ка кєти клоуні вводят законі только под интересы алигархических кланов,которые этих депутатов и создали под себя
Джокер
4327 дн. тому
лайномет павиан,такой же как и вс еостальные бесполезные поедатели колбасы и ветчины за народный счет.Они вообще не нужны,не создают нормальных законов,тормозят развитие общества.За вс е просят хабар.Н а хрена нам нужны такие депутаты?Похорище,которое устраивае мордобой и позорят страну.
Люка Брази
4327 дн. тому
Пиарятся жалкие клоуны,в то время как в таком возрасте могли бы знать,что уефаимеет жесткие позиции к трансляциям и дело на в пером или укранине,а взаконе о трансляциях,которые никто не имеет права нарушать.
Знайка
4327 дн. тому
отбрасывая политические нюансы, вы забыли напомнить что Украинским зрителям была предоставлена возможность смотреть матчи в лучшем качестве на Украине + обсуждение программы и выбирать интересующий матч, а прямые трансляции и повторы на телеканале Футбол в полном широкоформатном кадре (без черных полосок) + премиальный просмотр версии ТК "Футбол" в HD.... Ярослав Джоджик, а чем вы отличились в верховном совете за последние 4 года ?
Женя
4327 дн. тому
та ну какие 50% у меня Украина ловить на обычной антенне отлично
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду