«Регулювання» інтернету може вилитися в право силовиків на моніторинг мережі і закриття інтернет-ресурсів - експерти

14 Червня 2012
7233
14 Червня 2012
15:58

«Регулювання» інтернету може вилитися в право силовиків на моніторинг мережі і закриття інтернет-ресурсів - експерти

7233
Експерти коментують заяву міністра внутрішніх справ
«Регулювання» інтернету може вилитися в право силовиків на моніторинг мережі і закриття інтернет-ресурсів - експерти

Пропозиція міністра внутрішніх справ «відрегулювати» інтернет може свідчити про реальну загрозу і наміри силових структур щодо обмеження прав і свобод людини. Таку думку «Детектор медіа» висловив юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай, коментуючи заяву міністра Віталія Захарченка. Однак регулювати інтернет - у принципі неможливо, тому що це всесвітня мережа, наголосила заступник голови правління Інтернет-асоціації України Тетяна Попова.

 

Ініціатива міністра може відобразитися у праві силовиків на моніторинг мережі, порушенні кримінальних справ за уявні заклики проти влади, тиску на активістів, блоґерів, журналістів, закриттям чи обмеженням доступу до інтернет-ресурсів, які, на їхню думку, не підпадатимуть під категорію таких, куди можна громадянам заходити, наголошує Ігор Розкладай.

 

Такі заяви свідчать про нерозуміння природи свободи слова та права особи на вільний вибір способів обміну думками та ідеями, а також про те, що будь-яке обмеження свободи слова має мати чітку визначену мету і бути необхідним в демократичному суспільстві, каже медіаюрист.

 

«Глобально ж такі заяви є калькуванням процесів, що відбуваються в Росії і показують, що за відсутності реального покращення влада готова воювати проти свого ж народу», - вважає Ігор Розкладай.

 

Із заяви міністра не зрозуміло, що саме він має на увазі, говорячи про регулювання інтернету, і які саме законодавчі зміни ініціює, каже Тетяна Попова з ІнАУ. У світі немає поняття «регулювання інтернету»- є «управління інтернетом». Існує можливість відрегулювати доступ тільки до чогось, що перебуває в зоні юрисдикції України. Інтернет - це всесвітня мережа, тому його «відрегулювати» неможливо в принципі, вважає пані Попова. У тому числі неможливо й технічно обмежити доступ до ресурсів, що перебувають поза межами України.

 

Дорослі люди мають право доступу до будь-якої інформації, якої вони хочуть, вважає Тетяна Попова. Хоча вона визнає, що в інтернеті є чимало контенту, не бажаного для дітей. Однак обмежувати доступ дитини до всесвітньої павутини - це завдання батьків, переконана експерт. Для цього існують спеціальні програми батьківського контролю, які встановлюються на комп'ютери.

 

На думку Ігоря Розкладая, потрібні дієві програми міністерства освіти щодо обізнаності батьків щодо батьківського контролю і можливості блокування доступу до певних ресурсів. Так само є адекватною ініціативою Нацради щодо запровадження системи позначок з метою інформування батьків про зміст того, що транслюється на ТБ.

 

Також є необхідність у створенні простих і ефективних можливостей для осіб фіксувати порушене авторське право в інтернеті чи поширення дифамації для подальшого оскарження в суді, зазначає Ігор Розкладай. Але всі ці ініціативи не мають і не повинні мати жодного стосунку до МВС.

 

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко виступив у Кабміні з ініціативою «відрегулювати» інтернет, оскільки вважає, що в інтернеті багато інформації, до якої населення взагалі не повинно мати доступу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду