Кореспондентка «Інтерфаксу» оскаржує телерекламу із закликом не їхати до України

9 Червня 2012
5887
9 Червня 2012
11:40

Кореспондентка «Інтерфаксу» оскаржує телерекламу із закликом не їхати до України

5887
За словами Ірини Хохлової, вона обстоює честь і гідність українських жінок
Кореспондентка «Інтерфаксу» оскаржує телерекламу із закликом не їхати до України
Власний кореспондент інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна»  в Брюсселі Ірина Хохлова подала позов до Комісії з рекламної етики у Голандії. Вона обурена ставленням до українських жінок, про яких ідеться у рекламному ролику зі слоганом «Утримай його вдома». Про подробиці процесу журналістка розповіла під час випуску «Шустер live» 8 червня в ефірі Першого національного.
 

Нагадаємо, у квітні на двох центральних каналах Голандії з'явилася реклама, де йшлося про українських жінок. Відеоролик розробила і відзняла голландська енергетична компанія Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Протягом майже двох місяців він транслювався на телебаченні переважно у вечірній час. Також це відео розміщене на сайті компанії і на відеосервісі Youtube.
 
 
За сюжетом ролика, закадровий голос переконує нідерландських дружин і подруг втримати своїх чоловіків від спокуси відвідати Україну під час Євро-2012. Дискутивним моментом сюжету є позиціонування українок. У кліпі спочатку показують віконце Google, куди вводяться слова Ukrainian women («українські жінки»). Після цього на екрані з'являється багато фотографій напівоголених молодих жінок. 
 

На думку Ірини Хохлової, таким чином автори кліпа демонструють українок як доступні секс-об`єкти. Вона розповіла, що її заяву до Комісії з рекламної етики було розглянуто за терміновою процедурою.
 
 
Під час слухань жуналістка доводила, що у кліпі представлено хибну версію результатів пошуковика: «Те, що показує Google Search у рекламі, коли вводиться Ukrainian woman,  - оголених, напівоголених жінок - неправда, це не асоціюється з українками. Реальний Google Search інший». На скриншоті, продемонстрованому пані Хохловою у студії, фігурували лише дві оголені жінки. І ці фото, як довела Ірина Хохлова, було взято з голандських еротичних сайтів, один із яких ukrainischefrauen.dot.nl. 
 

З аргументамии Ірини Хохлової Комісія з рекламної етики не погодилася. Журналістці пояснили: «У зв'язку з тим, що образи, які були показані в кліпі, - це стереотип сприйняття української жінки за кордоном, використані у рекламі образи - у площині правди». 
 

Пані Хохлова подала апеляційну скаргу. Наступний розгляд її заяви має відбутися 18-го червня. «Виграю я чи ні, це вже не важливо. Це просто справа принципу. Я хочу справедливості», - зазначила журналістка.
 
 
У студії «Шустер live» процес Ірини Хохлової викликав неоднозначну реакцію. Більшість експертів переконані, що нідерландська реклама є образливою для українських жінок. Частина ж учасників дискусії вважає, що до реклами потрібно поставитися з гумором.
 
 
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов підкреслив, що ролик ще раз нагадав, якої думки європейці про Україну: «На країну дивляться через окуляри таких жінок». Він подякував Ірині Хохловій за те, що вона бореться зі стереотипами.
 
 
Адвокат Олексій Резніков схвально оцінив реакцію журналістки на принизливий ролик і те, що вона подала апеляційну скаргу.
  

Лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський переконаний, що реклама містить образу, яку не можна залишати бе уваги: «Наскільки б це не було правдою по відношенню до України, це образа. Ми не повинні дозволяти над собою так жартувати».
 
 
Адвокат і телеведуча Тетяна Монтян вважає, що до креативу голандців варто поставитися з гумором.
 

Начальник Департаменту зі зв'язків з громадськістю МЗС України Олег Волошин в особистій оцінці кліпа пожартував, що ця реклама більше образлива для голандських чоловіків: автори реклами вважають, що ті здатні проміняти красуню на пивоварку. Щодо сприйняття українок, він відначив, що вона об`єктивна, бо репутація принаймні 10% них є сумнівною в Європі. Він додав, що фільм BBC про расизм - набагато більший прецендент для обурення, адже там подані там факти, що мало відповідають дійсності.
 
 
Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість у зв'язку з появою на центральних телеканалах в Нідерландах реклами, в якій ішлося про українок.
 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5887
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Едічка
4358 дн. тому
Іра справляє враження душевнохворої людини. Їй замість телебачення краще було б сходити до хорошого психіатра і поїхати кудись на води відпочити й заспокоїтися. Чи варто гаяти час на такі дурниці? Якщо я назву мавпою скажімо Злату Огневич, це одне, а якщо Гайтану, то мене зразу звинуватять у расизмі. Так і тут: кому не спадає на думку серйозно сприймати жарти, той не ображається, а ображається тільки той, хто відчуває, що в жарті є частка правди....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду