Парламентський комітет підтримав проект про ліквідацію НЕК

6 Червня 2012
7339
6 Червня 2012
18:02

Парламентський комітет підтримав проект про ліквідацію НЕК

7339
Олена Бондаренко застерегла ЗМІ, що хтось інший замість НЕК захоче контролювати питання моралі
Парламентський комітет підтримав проект про ліквідацію НЕК

Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 6 червня більшістю голосів підтримав законопроект № 10447 про внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), внесений урядом. Комітет рекомендує парламенту прийняти цей документ за основу і в цілому. За таке рішення проголосували Юрій Стець (НУ-НС), Володимир Ландік, Олексій Федун (ПР) і Олександр Голуб (КПУ), утрималися регіонали Олена Бондаренко та Орест Муц, бютівець Віктор Уколов.

 

Перший заступник голови Комітету Олена Бондаренко зауважила, що журналісти і ЗМІ мають самоорганізуватися і контролювати ті питання, за які наразі відповідає НЕК. «Інакше замість НЕК знайдеться хтось інший, хто захоче це робити», - застерегла вона.

 

Як писала «Детектор медіа», Кабінет Міністрів пропонує вилучити із чинного закону «Про захист суспільної моралі» положення щодо статусу та засад діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

 

Законопроектом пропонується визначити, що державний нагляд за додержанням вимог закону «Про захист суспільної моралі» та законодавства у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції здійснюють центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізовують державну політику в інформаційній та видавничій сфері, сферах культури, охорони здоров'я, освіти і науки, державної митної справи, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Нагадаємо, президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи 9 грудня 2010 року видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Міністерство юстиції України ще в січні 2011 року підготувало проект, яким вилучив положення про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі із діючого закону «Про захист суспільної моралі». Але протягом півтора року Кабмін не створював ліквідаційну комісію, не ініціював змін до закону про захист суспільної моралі, і НЕК продовжував свою діяльність.

 

Натомість 18 жовтня 2011 року в першому читанні було ухвалено законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі». Проти нього виступили громадські організації та професійні асоціації, оскільки законопроект, на їхню думку, створює передумови для антиконституційного тиску на ЗМІ. Зараз у парламенті очікує розгляду подання депутатів на зняття цього законопроекту з розгляду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду