detector.media
06.06.2012 18:02
Парламентський комітет підтримав проект про ліквідацію НЕК
Олена Бондаренко застерегла ЗМІ, що хтось інший замість НЕК захоче контролювати питання моралі

Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 6 червня більшістю голосів підтримав законопроект № 10447 про внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду), внесений урядом. Комітет рекомендує парламенту прийняти цей документ за основу і в цілому. За таке рішення проголосували Юрій Стець (НУ-НС), Володимир Ландік, Олексій Федун (ПР) і Олександр Голуб (КПУ), утрималися регіонали Олена Бондаренко та Орест Муц, бютівець Віктор Уколов.

 

Перший заступник голови Комітету Олена Бондаренко зауважила, що журналісти і ЗМІ мають самоорганізуватися і контролювати ті питання, за які наразі відповідає НЕК. «Інакше замість НЕК знайдеться хтось інший, хто захоче це робити», - застерегла вона.

 

Як писала «Детектор медіа», Кабінет Міністрів пропонує вилучити із чинного закону «Про захист суспільної моралі» положення щодо статусу та засад діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

 

Законопроектом пропонується визначити, що державний нагляд за додержанням вимог закону «Про захист суспільної моралі» та законодавства у сфері захисту суспільної моралі в межах своєї компетенції здійснюють центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізовують державну політику в інформаційній та видавничій сфері, сферах культури, охорони здоров'я, освіти і науки, державної митної справи, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Нагадаємо, президент Віктор Янукович в рамках адміністративної реформи 9 грудня 2010 року видав указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», який, зокрема, передбачає ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Міністерство юстиції України ще в січні 2011 року підготувало проект, яким вилучив положення про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі із діючого закону «Про захист суспільної моралі». Але протягом півтора року Кабмін не створював ліквідаційну комісію, не ініціював змін до закону про захист суспільної моралі, і НЕК продовжував свою діяльність.

 

Натомість 18 жовтня 2011 року в першому читанні було ухвалено законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі». Проти нього виступили громадські організації та професійні асоціації, оскільки законопроект, на їхню думку, створює передумови для антиконституційного тиску на ЗМІ. Зараз у парламенті очікує розгляду подання депутатів на зняття цього законопроекту з розгляду.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY