Парламент прийняв за основу проект щодо обмеження реклами пива

18 Травня 2012
7368
18 Травня 2012
11:27

Парламент прийняв за основу проект щодо обмеження реклами пива

7368
Хочуть заборонити рекламувати пиво та алкогольні напої на телебаченні і радіо з 6-ї до 24 години
Парламент прийняв за основу проект щодо обмеження реклами пива

17 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін до статті 22 Закону «Про рекламу» (щодо реклами алкогольних напоїв та пива) № 9099. За таке рішення проголосував 261 народний депутат.

 

Нагадаємо, ініціаторами законопроекту № 9099 були заступник голови парламенту Микола Томенко та народний депутат Андрій Шевченко.

 

Проектом пропонується поширити дію заборон, передбачених статтею 22 Закону «Про рекламу» щодо реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на рекламу пива та напоїв, які виготовляються на його основі, а також заборонити рекламувати алкогольні напої, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі, знаки для товарів і послуг, інші об´єкти права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі, на радіо та телебаченні з 6-ї до 24-ї години.

 

Доповідаючи з цього питання, Андрій Шевченко зазначив, що суть законопроекту дуже проста. «В Законі "Про  рекламу" пиво нарешті буде  прирівняне до всіх інших алкогольних напоїв. Я думаю, що жодна людина в Україні не можне пояснити, чому у нас пиво до сих пір з точки зору закону не вважається алкогольним напоєм. Закон не заборонить спонсорство пива, закон не заборонить інші можливості просувати цей продукт. Але він нарешті в частині реклами зупинить оцю пряму лобову рекламу пива, яка спрямована на підлітків. Коли хочеш бути успішним - ти повинен пити пиво. Цьому треба покласти край. Це абсолютно очевидне і просте рішення», - сказав Андрій Шевченко.

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформації відхилив цей законопроект.

 

На думку народного депутата Ярослава Джоджика (фракція «НУ-НС»), заборона реклами є неефективним шляхом вирішення проблеми, бо не відповідає міжнародній практиці, не вирішує проблеми алкоголізму, порушує право споживачів на отримання інформації про виведення на ринок нових товарів і послуг.

 

Микола Томенко нагадав присутнім, що торік проект не був ухвалений через те, що уряд запевняв, що це зашкодить проведенню Євро-2012.

 

«Я тільки з Польщі приїхав, подивився їх досвід. Абсолютна більшість європейський країн, в тому числі Польща не має прямої реклами  пива, є брендова реклама, коли написано: пиво там польське чи українське таке-то є спонсором Євро. Тобто  немає ніде такої реклами, що всі беруться за серце, співають  гімн і кажуть: "Ми як справжні українці прокидаємося, засинаємо з пивом таким-то". Така реклама - це знущання над державними цінностями», - сказав пан Томенко.

 

Микола Томенко також зауважив, що автори проекту через зловживання алкогольних компаній хочуть повністю заборонити й брендову рекламу горілки вдень. «Ми пропонуємо вдень горілку повністю забрати, пиво залишити бренди для спортивних змагань, футболу, і крок за кроком все-таки переконувати, що можна любити Україну, можна дивитися спорт і займатися спортом і з чаєм, і з кавою, і не обов'язково з алкогольними напоями», - зазначив він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду