У міліції не вважають фотографа Tochka.net представником ЗМІ

7 Травня 2012
9679
7 Травня 2012
16:09

У міліції не вважають фотографа Tochka.net представником ЗМІ

9679
Медіаюрист наголошує: нападник, б’ючи фотографа, мав на меті саме перешкодити професійній роботі репортера
У міліції не вважають фотографа Tochka.net представником ЗМІ

У міліції не вважають побитого 4 травня фотографа Tochka.net Віталія Лазебника співробітником ЗМІ. Про це йдеться у повідомленні відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС України у місті Києві.

 

Як ідеться в повідомленні міліції, після інциденту у парку «Перемога» за медичною допомогою звернулися троє громадян: «Деякі інтернет-видання поширили інформацію про те, що під час інциденту нібито отримав тілесні ушкодження працівник ЗМІ. Наразі встановлено, що ця особа працівником ЗМІ не являється, а працює у товаристві з обмеженою відповідальністю, до функцій якого, у тому числі, входить і розповсюдження інформації мережею Інтернет».

 

У коментарі «Детектор медіа» начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС Києва Ігор Михалко уточнив, що в документах Віталія Лазебника не йде мова про Tochka.net, а йдеться про певне ТОВ (очевидно, йдеться про компанію Digital Ventures, що управляє порталом). Однак сам постраждалий фотограф стверджує: у нього був бейдж News.tochka.net, на якому написано «Преса», є номер, печатка і фото.

 

На уточнення «Детектор медіа», що ТОВ Digital Ventures є власником інтернет-порталу tochka.net, пан Михалко відповів: «І що, вони є ЗМІ? Працює слідчий, і він працює згідно з чинним законодавством. Він не є журналістом, тому що він не працює у ЗМІ. Я констатую лише факт, який мені подали слідчі». За його словами, наразі порушена справа за фактом хуліганства (частина 2 статті 296 Кримінального кодексу України) і триває слідство.

 

Віталій Лазебник повідомив «Детектор медіа», що він звернуся до міліції із заявою про побиття та перешкоджання його законній професійній діяльності: «Також у розмові зі слідчим я неодноразово повторював, що я представник ЗМІ, ось моє посвідчення, я знімав, і якраз під час зйомки на мене напала ця людина. Слідчий неохоче це записав, і зробив це, коли повторив утретє і попросив це записати». Після інциденту пан Лазебник зі слідчим більше не спілкувався.

 

«Ніколи не було із цим проблем. Я здивований тим, що представників інтернет-ЗМІ не вважають представниками ЗМІ», - додав Віталій Лазебник. За його словами, його колеги, у яких нападник теж намагався відібрати камери, також на місці написали відповідні заяви до міліції. Тепер Віталій Лазебник з колегами розглянуть можливість подання заяви до прокуратури про перешкоджання їхній законній професійній діяльності (стаття 171 ККУ): «Представники міліції на місці не зреагували. Хоча ми вимагали затримати нападника, але вони не звертали на це уваги».

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що немає такої організаційно-правової форми, як ЗМІ. «ЗМІ - це об'єкт правовідносин, а не суб'єкт. Tochka.net - це назва веб-сайту. Він не є окремим суб'єктом та окремою юридичною особою. А фотограф працює у юридичній особі і лише з нею в нього може бути трудова угода. Він займається збором і поширенням інформації. Проблема може бути лише в тому, що інтернет-ЗМІ не є ЗМІ юридично», - пояснює юрист

 

До того ж, за словами пана Головенка, важливим є те, що нападник, б'ючи фотографа, мав на меті саме перешкодити професійній роботі репортера, незалежно від того, було в нього посвідчення чи ні.

 

«Коли людина з професійним фотоапаратом щось фотографує, то вже видно, що він журналіст. І коли він працює, особливо посвідченням не посвітиш. Це очевидно. Це такий доволі формальний підхід з боку правоохоронних органів. Але тут важливою є не стільки наявність посвідчення, скільки те, як його можна сприйняти. Наприклад, якщо хулігани нападають на людину у формі міліціонера з криками "Ах ти, мент поганий", а потім виявляється, що це не міліціонер. Але умисел був спрямований на побиття представника міліції. І їм інкримінуватимуть саме це. Так само, якщо людина думала, що це журналіст і била журналіста, то потрібно інкримінувати перешкоджання журналістській діяльності», - наголосив Роман Головенко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 4 травня фотографа Tochka.net Віталія Лазебника побили при виконанні редакційного завдання. Лікарі класифікували удари залізним прутом по голові як «легкі тілесні ушкодження». За інформацією Tochka.net, очевидці події кажуть, що нападником міг бути директор парку «Перемога» в Дніпровському районі Олександр Товстоног. В адміністрації парку це категорично спростовують.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9679
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
EURONEWS
4371 дн. тому
Я якщо він не ЗМІ-шник, так його захищати не треба ?! А як би мєнта побили залізною трубою, вони б теж чухали я...ця ?
укр
4372 дн. тому
Всі можновладці зайняті самозбагаченням. Ніяких проблем не розв"язують. Одписки та реклама - ось їх програма.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду