Прокуратура теж не помітила перешкоджання журналістській діяльності у справі побитого фотографа Лазебника

31 Липня 2012
8547
31 Липня 2012
14:47

Прокуратура теж не помітила перешкоджання журналістській діяльності у справі побитого фотографа Лазебника

8547
Справа вже розслідувана та скерована до суду
Прокуратура теж не помітила перешкоджання журналістській діяльності у справі побитого фотографа Лазебника

Прокуратура погодилася з кваліфікацією порушеної міліцією кримінальної справи за напад на фотографа порталу Tochka.net Віталія Лазебника. Справа, порушена за ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство) відносно однієї особи, вже розслідувана та скерована до суду. Про це сказав заступник генпрокурора Віктор Занфіров під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося 30 липня (відео).

 

Прокуратура не побачила в нападі на фотографа ознак перешкоджання журналістській діяльності, повідомив заступник генпрокурора у відповідь на запитання кореспондента «Детектор медіа», чому справу не порушено за ст. 171 Кримінального кодексу. Ця відповідь обурила присутніх журналістів.

 

Нагадаємо, раніше Генпрокуратура дорозслідувала цю справу і мала намір визначити, чи правомірно Деснянська районна прокуратура Києва відмовилася порушувати кримінальну справу за ст. 171 ККУ(перешкоджання журналістській діяльності).

 

Генпрокуратура при цьому вимагала від профспілки підтвердження того, що Віталій Лазебник є членом журналістської організації, розповів виконавчий секретар Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь. «НМПУ направило лист з підтвердженням того, що Віталій Лазебник є членом НМПУ, а нам через кілька тижнів знов надійшов запит з Генпрокуратури щодо нього. І в результаті справу порушили не за перешкоджання журналістській діяльності», - обурився Сергій Гузь.

 

За словами виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, 171-ша стаття взагалі не працює. «Це одна із серйозних проблем журналістів. Тут потрібно щось робити або зі статтею, або з практикою застосування», - наголосила вона.

 

Прес-секретар президента України, керівник Міжвідомчої робочої групи Дарія Чепак запропонувала створити окрему групу у складі «Відкритої розмови», яка розроблятиме рекомендації до застосування 171-ї статті Кримінального кодексу.

 

Віталія Лазебника побила 4 травня людина, дуже схожа на директора київського парку «Перемога» Олександра Товтонога. Фотограф знімав знесення незаконного будівництва церкви в парку. Несподівано зі спини на нього напав чоловік і почав бити металевим прутом по голові. За словами Віталія Лазебника, він кілька разів вигукнув, що є журналістом, та продемонстрував редакційне посвідчення. Попри це, чоловік продовжував його бити.

 

Міліція порушила справу за статтею 296 ч.2 Кримінального кодексу України - хуліганство, вчинене групою осіб. У міліції не вважали Віталія Лазебника співробітником ЗМІ, оскільки він працює на сайті.

 

10 травня журналісти провели мовчазну акцію «Ми журналісти, а не терористи!» біля МВС на знак протесту проти побиття Віталія Лазебника.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8547
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду