Карпачова заявила про обшук. СБУ і Генпрокуратура це заперечують (ОНОВЛЕНО)

5 Травня 2012
8383
5 Травня 2012
19:45

Карпачова заявила про обшук. СБУ і Генпрокуратура це заперечують (ОНОВЛЕНО)

8383
Ніна Карпачова пов`язує такі дії із поширенням фотографій з колонії, де відбуває покарання Юлія Тимошенко
Карпачова заявила про обшук. СБУ і Генпрокуратура це заперечують (ОНОВЛЕНО)
Перший омбудсмен України Ніна Карпачова заявляє, що в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини сьогодні вранці обшукали представники СБУ, пише «Радіо Свобода»
 
 
«Сьогодні вранці представники СБУ почали обшуки в кабінетах працівників офісу омбудсмена України і такий дозвіл дала безпосередньо пані Лутковська (новообраний омбудсмен Валерія Лутковська – ТК.). Це – безпрецедентна подія», – зазначила Ніна Карпачова.
 
 
Сама ж Валерія Лутковська в коментарі «Інтерфакс-Україна» спростувала інформацію Карпачової про свій дозвіл на обшук, зазначає «Українська правда».
«Ні, це неправдива інформація, це не так», - сказала пані Лутковська, відповідаючи на питання про те, чи давала вона дозвіл співробітникам СБУ проводити обшук в кабінетах працівників офісу омбудсмена. 
 

Ніна Карпачова розповіла, що в офісі омбудсмена було зламано замки за вказівкою саме «людей Лутковської». «Сьогодні Володимир Яценко, який зараз виконує обов’язки керівника секретаріату омбудсмена, повідомив про те, що в його кабінеті були зламані замки. Він намагався приїхати на роботу, щоб отримати якісь пояснення, але люди пані Лутковської сказали, що це була її вказівка і її дозвіл на обшуки в кабінетах, зокрема й керівництва», – розповіла колишній омбудсмен. Також вона додала: «Вони намагалися зламати комп’ютери, якусь інформацію вони намагалися отримати в комп’ютерній базі. Проводили якісь обшуки безпосередньо в кабінетах, але працівники офісу при цьому присутні не були».
 
 
Пані Карпачова також зазначила, що кількох колишніх співробітників офісу омбудсмена викликали на допит у прокуратуру. «Останні новини, які я знаю: пана Валерія Тереца, який очолював секретаріат омбудсмена і був звільнений цими днями, разом із його помічником, викликали у слідче управління прокуратури Києва для дачі певних свідчень у справі Юлії Тимошенко, точніше – щодо провадження у справі Тимошенко. Зокрема йшлося про фото колишнього прем’єра, зроблені у колонії», – наголосила Ніна Карпачова.
 

«Я розумію, що почався страшенний тиск на інституцію омбудсмена в Україні, що саме по собі є неприпустимим, тому я змушена звернутися до всієї світової спільноти. В Україні сьогодні – нова хвиля загрози, цього разу – політичних переслідувань тепер уже безпосередньо представників офісу омбудсмена України», – зазначила колишній омбудсмен. Загалом, на її думку, обшук в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини «спрямований проти першого омбудсмена» – з огляду на провадження у справах колишніх високопосадовців, зокрема Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. 
 

Наприкінці квітня Ніна Карпачова оприлюднила фотографії з колонії, де відбуває покарання Юлія Тимошенко. На фото зокрема зафіксовані синці на тілі колишнього прем’єра.

 
Заяву Ніни Карпачової спростувала керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко.
«Ніяких обшуків, або інших слідчих дій співробітники СБУ не проводили», - сказала вона в коментарях «Інтерфакс-Україна». А керівник прес-служби Генпрокуратури України Маргарита Велькова повідомила, що органи прокуратури не проводили і не проводять обшуки в офісі екс-омбудсмена Ніни Карпачової.
 
За словами Марини Велькової, раніше в Генпрокуратуру надійшла заява пані Карпачової щодо необхідності перевірити інформацію з приводу застосування сили до Юлії Тимошенко співробітниками Качанівській виправній колонії. «Відповідно до вимог законодавства органами прокуратури була розпочата перевірка, яка стосується цієї заяви Карпачової, а також опублікованої нею інформації в пресі», - сказала керівник прес-служби Генпрокуратури. За її словами, в ході перевірки були отримані свідчення співробітників секретаріату колишнього омбудсмена, в яких вони стверджують, що під тиском Ніни Карпачової були змушені робити висновки на основі фотографій тілесних ушкоджень Ю.Тимошенко. При цьому, за словами керівника прес-служби Генпрокуратури вони знали, що це є порушенням норм законів про судово-медичної експертизи, і розуміли, що не мають на це право, тому що у них немає статусу судових медиків.
 

«Ця інформація зараз перевіряється. Також в рамках перевірки здійснюється комплекс інших заходів для того, щоб встановити об'єктивність викладених Карпачової фактів», - підкреслила Марина Велькова.
 
 
«Детектор медіа» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8383
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
так ей и надо!
4391 дн. тому
правильно делают! барышня Карпачева неплохо устроилась за бюджетный кошт, выполняя функции защитника отдельно взятых персоналий. Только вот за деньги народа, за которые существовало её ведомство, не мешало бы хоть иногда раззувать глаза на жизнь и реалии, в которых пребывает этот самый народ. И, к слову, "неподходящее" медицинское обслуживание в харьковской больнице для заключенной за мошенничество и коррупцию Тимошенко, пани Карпачеву абсолютно уже не смущает в случае, если этими же самыми мед.услугами пользуются тысячи обычных граждан, за деньги которых Карпачева и её родня безбедно существуют. Карпачеву и её ведомство не смущает, что законопослушные обычные граждане не защищены от действительно беззакония и преступности, потому что миссия Карпачевой иная - защищать только сугубо избранных и нужных людей из преступного мира, видимо, и создавать видимость работы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду