Цифрова дебілізація за власний кошт

27 Квітня 2012
18608
27 Квітня 2012
08:14

Цифрова дебілізація за власний кошт

18608
За міжнародною угодою «Женева-2006» всі держави євразійського континенту до 2015-го року мають перейти з аналогового (наземного) мовлення на цифрове.
Цифрова дебілізація за власний кошт

Переваги останнього очевидні: суттєво розвантажується частотний ресурс, який є доволі обмеженим, збільшується кількість ефірних каналів, покращується якість приймання сигналу тощо.

 

В тих країнах, де від аналогового телебачення давно відмовились, цей процес здійснювався максимально публічно, прозоро і під контролем громадськості.

 

У нас же все робиться із точністю до навпаки - кулуарно, під завісою таємничості та зі стрімкістю, яка наводить на певні роздуми (перехід планується здійснити вже до наступного року). Причому примусова «оцифровка» не лише влетить українцям у копієчку, а й загрожує черговим наступом на демократію та свободу слова.

 

Хто, що і за скільки?

 

Цифрове телебачення, яке останнім часом посилено рекламують, дійсно буде безкоштовним. Проте до нього ще треба отримати доступ. А от за нього майже усім нам доведеться заплатити кругленьку суму.

 

В Україні запроваджується цифровий сигнал найвищого стандарту -DVB-T2. Підтримують його винятково телевізори останнього покоління, причому не всі. Оскільки ж сигнал кодується, то для перегляду ефірного ТБ знадобляться спеціальні тюнери.

 

Зважаючи на низький рівень платоспроможності українців, влада прийняла рішення про виділення коштів із держбюджету в сумі 350 млн. грн. на придбання тюнерів для найбідніших верств населення. Сет-топ-бокси безкоштовно отримають:

- інваліди 1-ї та 2-ї групи;
- інваліди війни третьої групи;
- особи, які виховують дитину-інваліда, за умови що вона проживає в особи із малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;
- особи, що мали право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.

 

Претендентам на дармові тюнери слід звернутися до 1 липня ц.р. в місцеві управління праці та соціального захисту населення із відповідними заявами. Термін їх подачі можуть подовжити, якщо зголоситься менше людей, ніж буде придбано пристроїв.

 

А от далі - найцікавіше: у кого і які тюнери куплятимуть за гроші платників податків, тобто за наші з вами. Днями Державний комітет телебачення і радіомовлення провів тендер з обрання постачальника сет-топ-боксів для незаможних українців.

 

Перемогу в конкурсних торгах здобула компанія Strong Ukraine («Сильна Україна»), яка запропонувала тюнери вартістю 486,8 грн. - на 20 копійок дешевше, ніж компанія «Ромсат», яка була її єдиним конкурентом. За умовами тендеру буде закуплено 685 тисяч пристроїв на суму 333 млн. 450 тис. грн. Решта грошей піде на оплату їх доставки.

 

Довідка. Strong Ukraine працює в Україні понад 10 років і є дочірним підприємством міжнародного медіа-холдингу Strong Media Group (власник 100% акцій Strong International, який є провідним міжнародним постачальником цифрових приймачів для супутникового, кабельного і ефірного телебачення, та контролює 20% європейського ринку).

 

Strong Ukraine представив дві моделі сет-топ-боксів, обидві китайського виробництва. Різниці між ними майже ніякої - хіба за дизайном та розташуванням блоку живлення. Яка саме модель постачатиметься, ще вирішується. Швидше за все, та що менше важить, бо це трохи здешевить доставку.

 

Судячи з усього, максимальна економія (а скоріше - бажання заробити максимально) позначилося й на виборі продуцента. Вітчизняний виробник поступився китайському, бо, мовляв, і потужностей йому не вистачає, і сертифікації Irdeto не отримав.

 

А те, що товари з Піднебесної не вражають якістю, то справа десята. «Одноразові» тюнери навіть вигідні бізнесу, бо коли вийдуть з ладу, доведеться купляти нові. За бюджетні гроші чи за кошт громадян - значення особливого немає.

 

За підрахунками фахівців, українцям загалом знадобиться приблизно 12 млн. штук сет-топ-боксів. Навіть якщо посередник обмежиться скромним «наваром» у 5 доларів США з одного приладу, чистий прибуток становитиме $60 млн. Це щонайменше, бо ще невідомо, за скільки він братиме їх у китайців. Та й у роздріб тюнери надійдуть за ціною, вищою від «державно-тендерної», коштуватимуть орієнтовно від 600 грн.

 

Звичайно, їх вартість легко знизити, допустивши на ринок інших постачальників сет-топ-боксів. Однак, провайдер пильно слідкуватиме, аби туди не потрапили, як зазначили у Нацраді, «неякісні та піратські пристрої». Адже система двостороння, і він бачитиме хто і де підключився.

 

Провайдер з багатьма невідомими

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення обрала оператором цифрової ефірної мережі компанію «Зеонбуд» - таку собі «темну конячку», про яку навіть в Інтернеті годі віднайти достовірну інформацію.

 

Відомо лише, що вона змогла надати банківську гарантію на суму 1 млрд. 400 млн. гривень. І зарадив їй не хтось інший, як «Укрексімбанк», 100% акцій якого належить державі. Тобто коняка ота є темною лише для пересічних громадян, а для влади - «свій в дошку» партнер, у надійності якого сумніву не виникає.

 

Як твердять представники «Зеонбуду», він належить кіпрській компанії Planbridge Ltd, створеній «групою приватних інвесторів».

 

Тож маємо тішитись, що в Україну прийшли іноземні інвестиції офшорного походження, за якими стоять люди, які не бажаюсь афішувати свої прізвища. Навряд мова йде про скромних добродійників, радше бояться заздалегідь повідомити широкий загал, чий капітал контролюватиме цифрове телебачення в Україні.

 

За даними агенції «Інтерфакс-Україна» власником «Зеонбуду» є київське ТОВ «КПН», яке, у свою чергу, належить Omni International Ventures Ltd (Британські Віргінські острови).

 

Ця компанія свого часу володіла акціями ВАТ «Донецькобленерго» (17,62%), нині володіє 15,3% акцій ВАТ «Запоріжкокс», а також фігурувала в угоді з купівлі холдингом СКМ київського ЦУМу як один із акціонерів ВАТ «Київський центральний універмаг». Omni International Ventures також є серед власників донецького ТОВ «Науково-комерційне товариство «Данко».

 

Втім, ця інформація не є стовідсотково достовірною, оскільки вона неофіційна. Тож поки лише можемо будувати здогадки, кому реально належить «Зеонбуд». Хоча, з іншого боку, напрошується паралель з «РосУкрЕнерго» та її співвласниками, імена яких довго утаємничувалися і стали відомі тільки завдяки закордонним джерелам.

 

Вибір без вибору

 

Загалом у цифровому пакеті «Зеонбуду» буде доступно 32 канали - 28 загальнонаціональних та 4 регіональних. Він є власником чотирьох мультиплексів, через які можна буде вести трансляцію. Єдиним власником. А отже і єдиним провайдером та розповсюджувачем всього цифрового телебачення.

 

Коли це визначалося, Антимонопольний комітет України навіть не муркнув у бік «Зеонбуду», хоч порушення чинного законодавства видно неозброєним оком. Значить там точно знають, хто стоїть за компанією і воліють не ставати «групі інвесторів» поперек горла.

 

У більшості країн світу дбають, аби та чи інша сфера не знаходилася у безроздільному володінні одного або кількох власників. В Україні ж «Зеонбуд» стане монополістом. І саме він вливатиме на те, які канали потраплять до цифрового пакету. Дарма, що існує перелік конкурсних умов, відповідно до яких визначаються переможці.

 

Вони сформульовані так, що трактувати можна як заманеться. До усього, із майже 600 регіональних каналів залишаться «на плаву» менше двох третин. Певна річ, чемних і лояльних до влади.

 

Ті ж канали, що опиняться в переліку слухняних, триматимуть в надійній вузді. Адже з ними можуть не продовжити угоду, розірвати її будь-якої миті чи вдарити гривнею, піднявши розцінки за трансляцію. Є й інший спосіб впливу - через доходи від реклами. А економічні важелі є саме тим надійним інструментом, який визначає політику телеканалів.

 

Так що свобода слова буде дозованою і до глядачів доходитиме лише «потрібна» інформація. Натомість зелене світло матиме подальша дебілізація населення за допомогою «бандитських» серіалів, слізливих мелодрам та відверто тупих телешоу, розбавлених тривалою рекламою.

 

Спасінням від засилля монопольного цифрового ТБ могли би стати кабельне чи супутникове телебачення. Однак, перше теж залежне від «цифри» та її провайдера. Стосовно ж другого... Скидається на те, що супутникове телебачення в Україні планомірно витискають з ринку, бо його не проконтролюєш. Принаймні, у Донецьку вже почали зрізати «тарілки» під приводом того, що на дахах вони псують покрівлю, а на балконах - надають «хрущовкам» неестетичного вигляду.

 

Ті, хто обізнаний із працями натхненника Жовтневої революції в Росії Володимира Ульянова, мабуть, добре пам'ятають його план збройного повстання. Серед об'єктів, які слід захопити першочергово, він називав урядові будівлі, банки, вокзали, телеграф, телефонні станції та мости. В Україні лише до останніх поки ще не дотягнулася олігархічна рука.

 

* * *


Як стало відомо, 17 квітня ц.р. Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення першої інстанції про відмову у задоволенні позовних вимог телеканалів, які оскаржують результати цифрового конкурсу на місця в загальнонаціональних цифрових мультиплексах.

 

Йдеться про телеканали ТВі, ТВinfo (ТОВ «Інфо24»), «ТВі-Культура» (ТОВ «Медіа інфо») та ТРК «Ера». Суд першої інстанції майже повністю погодився з аргументами відповідача - Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а твердження позивачів щодо порушень регулятором низки законів до уваги не взяв.

 

За матеріалами MIGnews.com.ua, «proIT» та Детектор медіа

 

«Вголос»

Фото - «Вголос»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду