Податкова вилучила документи й обладнання одразу чотирьох компаній Батруха

6 Квітня 2012
10062
6 Квітня 2012
18:22

Податкова вилучила документи й обладнання одразу чотирьох компаній Батруха

10062
Робота постпродакшн-студії Le Doyen повністю зупинена, під загрозою прокат фільму «Морський бій»
Податкова вилучила документи й обладнання одразу чотирьох компаній Батруха

5 квітня слідчі податкової міліції Державної податкової інспекції у Шевченківському районі провели обшук і вилучили документи й обладнання чотирьох компаній Богдана Батруха - ПрАТ «Бі енд Ейч», ТОВ «Кінопалац», ТОВ «Сінема» і ТОВ «Лєдоен» (постпродакшн-студія Le Doyen). Під час обшуку було вилучено 46 коробок і 15 пакетів з бухгалтерською та організаційною документацією, 31 комп'ютер, два сервери та 28 жорстких дисків із записами фільмів. Крім того опечатано одне з приміщень, де знаходяться фільмокопії. Про це на прес-конференції 6 квітня повідомив власник кінопрокатної компанії B&H Богдан Батрух, коментуючи інформацію про обшуки, що з'явилася 6 квітня.

 

«Робота студії Le Doyen повністю зупинена», - заявив він. Крім того, під загрозою опинився прокат фільму «Морський бій», який B&H має розпочати 19 квітня. «Ми зробимо все можливе, щоб жоден фільм не зупинявся в прокаті», - запевнив пан Батрух, однак він остерігається того, що дії податківців можуть довести його компанії до банкрутства. Адже податкова через суд може арештувати рахунки.

 

За словами юриста Ігоря Голованя, керівного партнера юридичної фірми «Головань і партнери», масштабні дії податкової міліції відбулися під приводом порушеної кримінальної справи. За його інформацією, постанову про порушення кримінальної справи ухвалив прокурор, але її подробиці й підстави йому наразі невідомі, оскільки копій документів слідчі не надали. Постанова про обшук була ухвалена, наскільки він пам'ятає, 3 квітня.

 

«Вилучено, як це зазвичай робиться податковою міліцією під час обшуків, усе, що потрапляє під руки. Зазвичай жодних правових наслідків після таких обшуків не буває. Але дезорганізація і тиск на компанію відбувається. Ці документи можна було витребувати або вилучити в ході виїмки. Юридичний сенс у проведенні обшуку в податкових справах дуже сумнівний», - зазначив пан Головань.

 

Пан Головань повідомив, що між компанією B&H та податковою службою є розбіжності щодо застосування певних норм законодавства. Йдеться про оподаткування ПДВ фільмокопій, що завозяться в Україну. «Податкова вважає, що там неможливо застосувати податковий кредит, компанія вважає, що можливо, і ми з цього приводу сперечаємося», - сказав він та уточнив, що йдеться про ПДВ на суму понад 10 млн грн.

 

«Є ПДВ при ввезенні копій, а пізніше є ПДВ при продажу квитків. Ми вважаємо, і для нас робив аналіз Pricewaterhouse, що відповідно до закону ПДВ мусить відшкодовуватися. Податкова говорить, що це не відшкодовується, - додав пан Батрух. - Якщо нам ці гроші все-таки треба буде заплатити, то це гроші не нашої компанії, а великих американських мейджорів, тому що це податки, пов'язані з митницею».

 

Спір між B&H і податковою, що триває з кінця 2010 року, невдовзі має розглядатися вже у Вищому адміністративному суді (дату розгляду і подробиці позову Ігор Головань не розголошує). «Паралельно періодично з'являються кримінальні справи», - зазначив юрист.

 

За інформацією юристів B&H, станом на сьогодні порушення першої кримінальної справи визнано незаконним судовим рішенням, яке набрало законної сили, а стосовно працівників податкової міліції подано повідомлення про порушення відносно них кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем.

 

Юристи оскаржуватимуть постанову прокурора про порушення й другої кримінальної справи в рамках якої відбувся обшук 5 квітня. «Надалі будемо вживати заходів щодо притягнення до відповідальності осіб, які проводили обшук», - додав Ігор Головань.

 

Богдан Батрух розповів, що останні обшуки - це вже не перші випадки тиску на його компанії: «Пару місяців тому до нас прийшов УБОЗ і сказав, що має свідчення громадянина Дудка, що в нас у компанії прокатуються порнографічні фільми, використовуються неліцензійні диски і проводиться підпільна бухгалтерія. Проблема була, що вони прийшли з назвою фірми, котра не існує - вони щось не так переписали з візитної картки. Ми спитали, які порнографічні фільми у нас у прокаті, вони відповіли, що не знають. Ми запропонували запитати громадянина Дудку, а вони сказали, що забули взяти його паспортні дані».

 

Пан Батрух вважає, що всі ці події персонально спрямовані проти того, що він робить у царині українського дубляжу. «Треба бути гордим за те, за що вони нас тут смикають», - каже він.

 

Зазначимо, що постпродакшн студія Le Doyen - єдина в Україні студія запису, обробки та зведення звуку у форматі Dolby Digital. Студія здійснює 60% всього дубляжу іноземних фільмів в Україні.

 

У податковій досі так і не прокоментували ситуацію з обшуками.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10062
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Loub
4408 дн. тому
Батрух молодец! Благодаря ему в кино появился качественный украинский дубляж. Держитесь, Богдан! Надеюсь, что скоро все станет, как прежде.
петрух
4408 дн. тому
Когда Батрух при помощи предыдущего президента пытался монополизировать рынок всё было нормально?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду