«Кременчуцький Телеграфъ» заявляє про наступ на свободу слова

6 Квітня 2012
10476
6 Квітня 2012
12:25

«Кременчуцький Телеграфъ» заявляє про наступ на свободу слова

10476
«Кременчуцький Телеграфъ» заявляє про наступ на свободу слова

Редакція газети «Кременчуцький Телеграфъ» заявляє про порушення законодавства про свободу слова у зв'язку з судовим процесом, який розпочав колишній засновник видання. Про це йдеться в заяві головного редактора газети Сергія Кулясова.

 

Як розповідає Сергій Кулясов, 3 квітня 2012 року до редакції  газети «Кременчуцький Телеграфъ» надійшла повістка про виклик до Автозаводського районного суду на попереднє судове засідання, призначене на 10.00  6 квітня.

 

Позивач, який був засновником підприємства, що припинило випуск газет з 2001 року та було ліквідовано в 2006 році в зв'язку з відсутністю будь-якої господарської діяльності, вимагає стягнути на його користь 4 млн. 312 тисяч гривень, які, на його думку, одержані в результаті порушення його авторських прав.

 

«Не надаючи жодних доказів, позивач зазначає: «я є автором творів: газети приватних оголошень "Приватна газета" та інформаційної газети "Телеграф", а засновником зазначених видань є зареєстроване мною приватне підприємство». Тобто позивач намагається захистити своє "авторське право" на газети, які не є "твором" у розумінні Цивільного Кодексу України та Закону про авторське право і суміжні права. При цьому позивач не обґрунтовує, у чому ж саме полягає порушення його авторського права та замовчує правдиві факти, які  свідчать про відсутність будь-якого порушення  з боку відповідачів», - йдеться в заяві.

 

Як зазначається, в матеріалах цивільної справи  є заява про забезпечення позову, де позивач просить суд заборонити випуск газет, які мають в складі своєї назви найменування «Приватна газета» та «Телеграфъ».

 

«Всі ці події відбуваються саме перед початком  виборчої кампанії до Верховної Ради України. Залишається незрозумілим, що заважало позивачу «захищати свої права» раніше - адже, за його словами, він знає про так зване «порушення» з 2001 року? І чому він розпочав це робити саме напередодні виборів?   Все разом: надмірна сума відшкодування, залучення у якості відповідачів юридичних осіб, які здійснюють випуск газет та  вимоги  припинити випуск газет та накласти арешт на майно відповідачів, свідчать про те, що метою позову є припинення виходу газет», - пише головний редактор.

 

Редакція газети  закликає  журналістську спільноту  широко висвітлювати даний судовий процес. Крім того, зголовний редаткор уже з відповідними листами звернувся до Дарки Чепак, керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові України Дарія Чепак, Андрія Шевченка та Володимира Ландіка, членів комітету з питань свободи слова та інформації.

 

«Телеграфъ» - інформаційний тижневик, незалежне комерційне видання, яке з 1998 року послідовно висвітлює діяльність міської влади в м. Кременчуці (Полтавська обл.). Газета - член Асоціації видавців періодичної преси в Україні. Журналісти видання з 2001 року співпрацюють з освітніми програмами IREX, U-Media, USAID, проектом журналістських розслідувань в Україні SCOOP.

 

Як повідомив Сергій Кулясов ТК, під час засідання 6 квітня призначений суддя у справі «Кременчуцького Телеграфа»  взяв самовідвід.

 

 


 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10476
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду