Комунальні газети отримують піар Присяжнюка «за власним бажанням»?

2 Квітня 2012
12284
2 Квітня 2012
13:21

Комунальні газети отримують піар Присяжнюка «за власним бажанням»?

12284
Комунальні газети отримують піар Присяжнюка «за власним бажанням»?

Київська облдержадміністрація вимагає від комунальних видань Київщини публікувати замовні матеріали про голову облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка. Про це свідчать листи, відправлені з електронної пошти управління інформації та зв'язків з громадськістю Київської ОДА на адреси видань, копії яких є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

У листі від 1 грудня 2011 року управління просить повідомити «про дату (№ газети) розміщення на шпальтах видання статті А. Й. Присяжнюка "Національна єдність та злагода - єдиний шлях до розвитку та процвітання"».

 

 

 

 

 


 

 

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко вважає, що обласна влада не має жодних підстав вимагати від районних газет навіть при тому, що ці видання державної чи комунальної власності публікувати ті чи інші матеріали. «Такі дії мають розцінюватися, по-перше, як цензура, яка заборонена Конституцією, по-друге, вони можуть кваліфікуватися як перешкоджання журналістській діяльності, оскільки журналістам не дозволяють самостійно визначати теми та порядок висвітлення, що кваліфікується за ст. 171 Кримінального кодексу України», - сказав медіаюрист.

 

Заступник голови Київської ОДА з гуманітарних питань Тетяна Подашевська у коментарі «Детектор медіа» заявила, що це був поодинокий лист і в ОДА немає практики втручання в діяльність ЗМІ. «Цей лист розіслала виконавець, яка вже звільнилася. Стаття, про яку йдеться в електронному листі, була опублікована в "Московском комсомольце", і до управління інформації звернулися з поліської газети з проханням, чи можна розмістити цю статтю. А виконавець перестаралася і про всяк випадок розіслала її всім», - пояснила пані Подашевська.

 

Вона також наголосила, що управлінню інформації та зв'язків з громадськістю ОДА немає потреби розсилати листи з вимогою розмістити інформацію про діяльність губернатора, тому що «Анатолій Йосипович (Присяжнюк) настільки цікава людина і робить стільки важливого, що журналісти самі із задоволенням пишуть про його роботу».

 

«Ми ніколи не втручаємося в редакційну політику видань. Анатолій Йосипович (Присяжнюк) навпаки каже, що не хоче чути тільки позитив, а хоче чути й конструктивну критику», - запевнила пані Подашевська. Вона також додала, що при ОДА як дорадчий орган створена громадська рада, до якої входять головні редактори всіх комунальних видань і яка розглядає в тому числі питання свободи слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12284
Читайте також
02.04.2012 17:14
Ярослав Мазуркевич, для «Детектор медіа»
29 605
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду