Закарпатську організацію НСЖУ знову очолив Дмитро Воробець. Незгодні хочуть створити альтернативну спілку

21 Березня 2012
7043
21 Березня 2012
11:32

Закарпатську організацію НСЖУ знову очолив Дмитро Воробець. Незгодні хочуть створити альтернативну спілку

7043
Закарпатську організацію НСЖУ знову очолив Дмитро Воробець. Незгодні хочуть створити альтернативну спілку

Головою Закарпатської організації Національної спілки журналістів переобрано Дмитра Воробця. Таким є результат роботи чергової звітно-виборчої конференції Закарпатської обласної організації НСЖУ, що відбулася 20 березня в Ужгороді, повідомляє «Час Закарпаття».

 

На конференції зареєструвався 71 делегат з 22 первинних організацій.

 

Голова спілки Дмитро Воробець відзвітував про роботу за минулі п'ять років. Звіт викликав доволі бурхливу реакцію з боку частини делегатів, які піддали його критиці. Як пише «Ужгород.in», голові закидали що квитки членів Спілки отримують усі, кому не лінь і не шкода трохи грошей, відтак їх мають у тому числі й злочинці, які за журналістськими посвідченнями отримують дозвіл на зброю, а потім її використовують проти звичайних людей. Пан Воробець ці звинувачення заперечував.

 

Ще більшу критику викликали прийняті зміни до статуту організації, з якого, зокрема, виключили пункт про те, що керівник спілки може обиратися не більше двох термінів. «Голосувати пропонували просто за пункт такий-то і такий-то. Хоча ніхто не отримав можливість ні подивитися статут, ні конкретно з'ясувати, що ж і на що збираються міняти. Як виявилось, один з пунктів мав на меті відмінити положення про те, що голова не може перебувати на посаді більше двох термінів. Адже сам Воробець відбув на чолі журналістської організації вже чотири терміни (або три, достеменно ніхто й не знає)», - пише «Ужгород.in».

 

На знак протесту проти того, що відбувається на конференції, зал покинули журналісти Василь Ільницький, Микола Кошута, Володимир Кривошапко, Микола Тємнов та інші (всього близько 10 учасників конференції). Та оскільки кворум зберігся, конференція продовжила роботу й обрала Дмитра Воробця на новий п'ятирічний термін. Конкурентів переможець не мав.

 

Василь Ільницький, головний редактор газети «Фест», розповів виданню «Ужгород.in», що конференція була зібрана зі значними порушеннями - запросили 81 делегата від 380 членів спілки (за даними Дмитра Воробця).

 

За словами Володимира Кривошапка, головного редактора газети «Європа-Центр», на засідання запрошували лише тих, хто буде за стару систему і Дмитра Воробця. Тому що, як виявилося, ніхто із закарпатських журналістів не має права називати себе членом Спілки журналістів України, бо такої організації просто немає від 1998 року. Тоді, після прийняття закону про творчі спілки, 22 січня 1999 року було видано свідоцтво №3 про реєстрацію Національної спілки журналістів України. Відтак ця структура є творчою спілкою, а закарпатське обласне відділення спілки журналістів України створене у 1993 році і є громадською організацією. Тобто обласну спілку після зміни республіканської, не перереєстрували.

 

До окремих журналістів, за словами пана Кривошапка, потрапив статут, де у п.13 сказано, що члени спілки визнають статут організації, а його ніхто із журналістського загалу ніколи не бачив, наголошує він. Також п.5 передбачає, що спілка регулярно оприлюднює свої основні документи, склад керівництва, дані про джерела фінансування та витрати - цього теж, за даними журналістів, ніколи не відбувалося.

 

Представники газет «Ріо», «Срібна Земля», «Фест», «Неділя», «Європа-Центр», «Новинка», «Правозахист», «Спорт-тайм», «Закарпатська правда», «Медичний вісник» 6 березня вирішили заснувати нову спілку, підготували статут, оформили документи на реєстрацію і подали їх в управління юстиції. За словами Володимира Кривошапка, днями управління попросило погодити статут з Національною спілкою журналістів України, куди журналісти вже передали всі документи. Далі ініціатори обіцяють провести широкі збори закарпатських журналістів.

 

Голова НСЖУ Ігор Лубченко у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що отримав листа від закарпатських журналістів, які хочуть створити регіональну організацію НСЖУ. «Але вони є членами цієї регіональної спілки. Причин ля того, щоб розпускати Закарпатську організацію і створювати їхню немає», - переконаний він. За його словами, у статуті НСЖУ в другому пункті йдеться: «Повна назва організації - Національна спілка журналістів України, скорочена назва - Спілка журналістів України». «І та, і та назви відповідають дійсності, - каже пан Лубченко. - Коли у квітні 1999 року Кабінет Міністрів присвоював спілці статус національної, тоді ж було надане роз'яснення, що це не тягне за собою зміни документів, печаток тощо. У нас і досі печатка Спілки журналістів, а не Національної спілки журналістів. Ми вважаємо закарпатське відділення нашим структурним підрозділом».

 

Також пан Лубченко зазначив, що частина журналістів, які вирішили створити регіональну організацію, під час конференції запропонували підтримати своє нововведення: «І коли конференція не підтримала їхніх забаганок, вони піднялись і пішли. Якщо вони хотіли прийняти якісь зміни до статуту, то це треба було зробити на конференції, якщо б вони отримали підтримку більшості, то вони б були внесені до статуту. Але якщо вони не одержали підтримку більшості, то це не означає, що кожна пропозиція має бути втілена у життя».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7043
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ungvar
4421 дн. тому
...За його словами, у статуті НСЖУ в другому пункті йдеться: «Повна назва організації – Національна спілка журналістів України, скорочена назва – Спілка журналістів України». А я не полінувався і заліз на сайт НСЖУ. Так от, у пункті 2 статуту записано: «Повна назва – Національна спілка журналістів України. Скорочена назва – Спілка журналістів, абревіатура – НСЖУ. Повна назва англійською мовою – National Union of Journalists of Ukraine». Пане Лубченко, перш ніж цитувати свій Статут, хоча б зазирніть у нього, а то ганьба виходить. Між тим у пункті 2 статуту Закарпатської обласної організації журналістів записано «Вона є відділенням Спілки журналістів України (СЖУ)». Чи пан Лубченко не вловлює різниці, чи свідомо вводить в оману читачів Телекритики – питайте в нього. І ще одне: в пункті 28 того статуту Закарпатської організації значиться, що на керівні посади не можна бути обраним більше, ніж 2 строки підряд. Воробець очолював цю організацію третій строк підряд. Невже цього п’ять років не бачила ваша Ревізійна комісія, пане Лубченко? Сліпа вона була, чи рука Воробця наліпила їй на очі зелені папірці з портретами не наших президентів?
делегат
4422 дн. тому
Завдяки Д.Воробцю довгі останні роки Закарпатська організація НСЖУ відносно уникає потужної політичної заангажованості будь-якої влади. Всі т.зв. делегати-опозиціонери з цікавим минулим і не викликають масової довіри в плані майбутнього спілки. Недоліки є, але і без Воробця вони залишилися б такими самими. Звинувачуючи спілку у непрозорості, незадоволені ще більш непрозоро напередодні зібралися для створення альтернативної спілки. Тим часом авторитет журналістів плавно перетікає з газет, які представляють названі тут головні редактори, у соціальні мережі, блоги та сайти. Закарпатська преса плавно перетворюється у "галю" (проводове радіо) із її аудиторією +50. Чи буде Спілка такою, чи інакшою мало впливатиме на реальну роль фактичної журналістики в краї. Але це проблема не регіону, а країни. Все за прислів'ям:"Який стол, такий і стул". В залі майже не було видно значків членів Спілки. Перш за все треба зробити так, щоб їх не соромно було одягати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду