Депутати хочуть скоротити кількість регулювальників реклами із семи до трьох

5 Березня 2012
7336
5 Березня 2012
15:03

Депутати хочуть скоротити кількість регулювальників реклами із семи до трьох

7336
І надати їм більше повноважень
Депутати хочуть скоротити кількість регулювальників реклами із семи до трьох

Народні депутати Андрій Пінчук та Ірина Бережна (фракція Партії регіонів) пропонують скоротити кількість органів, які контролюють дотримання законодавства про рекламу, із семи до трьох, надавши їм більше повноважень, зокрема - можливість припиняти своїми рішеннями порушення законодавства про рекламу. Відповідний законопроект № 10138 про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу) вони зареєстрували 1 березня.

 

Депутати мотивують законопроект тим, що на сьогодні в Україні відсутній єдиний орган контролю за рекламою, зокрема за її змістом.

 

Наразі контролем за дотриманням законодавства про рекламу займаються спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів, Антимонопольний комітет, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Міністерство фінансів, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань містобудування та архітектури. Крім того, відповідно до Закону України «Про захист суспільної моралі» низка повноважень щодо контролю за дотриманням чинного законодавства України у сфері захисту суспільної моралі (у тому числі і контролю за відповідністю реклами законодавству про захист суспільної моралі) належить Національній експертній комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Законопроект № 10138 пропонує викласти в новій редакції статті 26-35. Зокрема статтею 26 визначаються три органи, які мають здійснювати контроль за дотриманням законодавства про рекламу: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Антимонопольний комітет.

 

«Антимонопольний комітет України здійснює державний контроль за рекламою щодо дотримання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Національна  рада України з питань телебачення і радіомовлення здійснює контроль за дотриманням законодавства про рекламу на телебаченні і радіо. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів здійснює державний контроль за дотриманням цього Закону та іншого законодавства про рекламу за виключенням контролю, що входить до компетенції Антимонопольного комітету України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення», - йдеться у статті 26 зазначеного законопроекту.

 

Стаття 27 проекту визначає, що рекламодавці, виробники та розповсюджувачі реклами зобов'язані надавати документи, усні чи письмові пояснення, відео- та звукозаписи, а також іншу інформацію, незалежно від її форми, якщо вона необхідна для здійснення ними повноважень щодо контролю, а також забезпечувати посадовим особам вказаних державних органів доступ до такої інформації.

 

Згідно зі статті 28 документу, Національна рада має наступні повноваження: «1) проводити розслідування та порушувати провадження у справах про порушення законодавства про рекламу за власною ініціативою, за заявами фізичних та юридичних осіб, відповідно до інформації, отриманої від органів державної влади, місцевого самоврядування, оприлюдненої у засобах масової інформації; 2) приймати передбачені законодавством про рекламу розпорядження та рішення за заявами і справами, перевіряти та переглядати рішення у справах; 3) видавати обов'язкові до виконання рішення про зупинення порушення законодавства про рекламу» тощо.

 

Органи, що здійснюють контроль за дотриманням законодавства про рекламу, за версією авторів законопроекту, можуть видавати обов'язкові до виконання рішення про публічне спростування недобросовісної чи недостовірної реклами за рахунок порушника (ст. 30). Вони ж мають право накладати штрафи за порушення законодавства про рекламу крім штрафів за недобросовісну конкуренцію та порушення авторського права та суміжних прав (ст. 31).

 

Законопроект визначає також строк давності притягнення до відповідальності за порушення законодавства про рекламу - три роки.

 

Проект виписує також порядок оскарження рішень, права рекламодавців, виробників і розповсюджувачів реклами та об'єднань громадян, об'єднань підприємств у галузі реклами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду