Березовського і Закаєва назвали замовниками вбивства Політковської?

29 Лютого 2012
7100
29 Лютого 2012
11:54

Березовського і Закаєва назвали замовниками вбивства Політковської?

7100
Березовського і Закаєва назвали замовниками вбивства Політковської?

Замовниками у вбивстві оглядача «Нової газети» Ганни Політковської назвали колишнього емісара чеченських бойовиків Ахмеда Закаєва і бізнесмена Бориса Березовського, у яких з журналісткою був конфлікт. Такі свідчення надав колишній начальник відділення оперативно-пошукового управління ГУВС Москви Дмитро Павлюченков, звинувачений у вбивстві, пише «Коммерсантъ». У Слідчому комітеті Росії (СКР) інформацію офіційно не підтвердили, але і не спростували.

 

За інформацією видання, 28 лютого (СКР) завершив основні слідчі дії у справі. Дмитро Павлюченко готовий дати свідчення й у справі про вбивство редактора журналу Forbes в Росії Пола Хлєбнікова, повідомляє «Коммерсантъ». Свідчення про Закаєва і Березовського він дав минулої п'ятниці.

 

Адвокат Павлюченка Карен Нерсісян фактично підтвердив ці дані, вважає газета. «Він (Дмитро Павлюченко. - ред.) не говорив, що точно знає імена замовників, - повідомив пан Нерсісян. - Він лише сказав, що знає про них від інших осіб». Однією з цих осіб є чеченський «авторитет» Лом-Алі Гайтукаєв, який виступав, за версією СКР, організатором вбивства журналістки. Влітку 2006 року він отримав від замовників на організацію вбивства $150 тис. Частина цих коштів була виплачена Дмитру Павлюченкову, тоді підполковнику МВС, за організацію стеження за Ганною Політковською із залученням співробітників оперативно-пошукового управління ГУВС. Інша частина, за версією слідства, дісталася колишньому співробітнику центрального регіонального управління у боротьбі з організованою злочинністю МВС РФ Сергію Хаджікурбанову.



Звільнившись з колонії 22 вересня 2006 року, Сергій Хаджікурбанов нібито відразу очолив злочинну групу, підготував і реалізував замовлення з усунення журналістки. У цю групу входили брати Джабраїл, Ібрагім і Рустам Махмудови. Підполковник Павлюченков за допомогою підлеглих міліціонерів з'ясував домашню адресу Ганни Політковської і її розпорядок дня. Потім до стеження підключилися брати Махмудови, яким підполковник Павлюченков передав газовий пістолет «Іж», перероблений для стрільби бойовими патронами. 7 жовтня 2006 в ліфті будинку на вулиці Лісовій Рустам Махмудов, як встановило слідство, застрелив журналістку.



Підполковник Павлюченков повідомив також, що, наскільки йому відомо, вбивство Ганни Політковської пов'язане з конфліктом, який стався у неї з Ахмедом Закаєвим і Борисом Березовським у Лондоні. Через що стався конфлікт, обвинувачений не знає, так як Лом-Алі Гайтукаєв не став вдаватися до деталей.



Карен Нерсісян підкреслив, що схильний серйозно ставитися до показань свого підзахисного. «Слідчі їх ретельно провіряють і перепровіряють, - заявив він. - А мій клієнт дуже зацікавлений, щоб його показання не розходилися зі свідченнями інших свідків, так як розраховує, що його справу буде виділено в окреме провадження і розглянуто в особливому порядку».

 

У рамках укладеної досудової угоди Дмитро Павлюченков готовий дати свідчення і в іншій гучній справі - у вбивстві 9 липня 2004 головного редактора журналу Forbes в Росії Пола Хлєбнікова. Він уже заявив відповідне клопотання, але у цій справі його поки не допитували.



Передбачається, що справу Дмитра Павлюченкова буде виділено в окреме провадження з великої справи про вбивство Ганни Політковської та розглянуто судом в особливому порядку, що гарантує обвинуваченому за ч. 2 ст. 105 КК РФ («Вбивство особи у зв'язку із здійсненням ним службової діяльності, організоване групою за наймом») відносно невеликий термін. Потім винесений вирок послужить доказом провини інших фігурантів справи.



Однак до цього слідство має отримати з Лондона відповідь на запит про надання правової допомоги, в рамках якої передбачається допитати Ахмеда Закаєва і Бориса Березовського, які там перебувають. Також має бути завершена фонографічна експертиза - частина телефонних переговорів між фігурантами справи велася чеченською мовою. Передбачається, що справу підполковника Павлюченкова буде розглянуто судом в травні цього року.



Адвокат родини ганни Політковської Анна Ставицька заявила, що нічого не знає про нові свідчення Дмитра Павлюченкова. «Слідство у справі не закінчено, тому нас з його матеріалами не знайомили», - сказала адвокат.

 

«Павлюченков співпрацює зі слідством і говорить те, чого від нього чекають, розраховуючи на пом'якшення покарання, - сказав шеф-редактор «Нової газети» Сергій Соколов, - Що стосується замовників, то на Березовського натякали давно, але, щоб в це повірили, слід пред'явити конкретні факти, виразно пояснивши, навіщо втікачу олігархові треба було замовляти журналістку», - заявив пан Соколов. За його словами, з Борисом Березовським Ганна Політковська спілкувалася в рамках своєї журналістської роботи, а з Ахмедом Закаєвим дружила. «Я навіть уявити не можу, що могло їх посварити», - зазначив пан Соколов.



«Я ніколи не бачив і не спілкувався з цим Гайтукаєвим, якого називають організатором вбивства Ані»,
- заявив виданню Ахмед Закаєв, який переховується від російського правосуддя в Лондоні. Він також стверджує, що в Лондон не надходив запит про його допиті у справі про вбивство журналістки. «Якби це сталося, то британські правоохоронці поставили б мене до відома про це через моїх адвокатів - така вимога місцевих законів», - зазначив він.

 

Борис Березовський відмовився коментувати, запропонувавши почекати офіційних заяв про замовників з боку слідчого комітету або Генпрокуратури.

 

Оглядач «Новой газеты» Ганна Політковська була вбита 7 жовтня 2006 року в під'їзді будинку на вулиці Лісовій у Москві.

 

Московський окружний військовий суд виніс виправдувальний вирок усім чотирьом обвинуваченим у справі про вбивство Ганни Політковської - Павлу Рягузову, Сергію Хаджікурбанову і братам Джабраїлу та Ібрагиму Махмудовим. У березні 2009-го Генеральна прокуратура Російської Федерації оскаржила вирок.

 

31 травня 2011 року в Чечні був затриманий Рустам Махмудов, якого слідство вважає виконавцем убивства Політковської. 

 

У вересні 2011 з'ясувалося, що в якості учасників вбивства Ганни Политковської фігурують нові імена - організатором вбивства журналістки, за новою версіє, нібито виступив Лом-Алі Гайтукаєв.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду