detector.media
29.02.2012 11:54
Березовського і Закаєва назвали замовниками вбивства Політковської?

Замовниками у вбивстві оглядача «Нової газети» Ганни Політковської назвали колишнього емісара чеченських бойовиків Ахмеда Закаєва і бізнесмена Бориса Березовського, у яких з журналісткою був конфлікт. Такі свідчення надав колишній начальник відділення оперативно-пошукового управління ГУВС Москви Дмитро Павлюченков, звинувачений у вбивстві, пише «Коммерсантъ». У Слідчому комітеті Росії (СКР) інформацію офіційно не підтвердили, але і не спростували.

 

За інформацією видання, 28 лютого (СКР) завершив основні слідчі дії у справі. Дмитро Павлюченко готовий дати свідчення й у справі про вбивство редактора журналу Forbes в Росії Пола Хлєбнікова, повідомляє «Коммерсантъ». Свідчення про Закаєва і Березовського він дав минулої п'ятниці.

 

Адвокат Павлюченка Карен Нерсісян фактично підтвердив ці дані, вважає газета. «Він (Дмитро Павлюченко. - ред.) не говорив, що точно знає імена замовників, - повідомив пан Нерсісян. - Він лише сказав, що знає про них від інших осіб». Однією з цих осіб є чеченський «авторитет» Лом-Алі Гайтукаєв, який виступав, за версією СКР, організатором вбивства журналістки. Влітку 2006 року він отримав від замовників на організацію вбивства $150 тис. Частина цих коштів була виплачена Дмитру Павлюченкову, тоді підполковнику МВС, за організацію стеження за Ганною Політковською із залученням співробітників оперативно-пошукового управління ГУВС. Інша частина, за версією слідства, дісталася колишньому співробітнику центрального регіонального управління у боротьбі з організованою злочинністю МВС РФ Сергію Хаджікурбанову.



Звільнившись з колонії 22 вересня 2006 року, Сергій Хаджікурбанов нібито відразу очолив злочинну групу, підготував і реалізував замовлення з усунення журналістки. У цю групу входили брати Джабраїл, Ібрагім і Рустам Махмудови. Підполковник Павлюченков за допомогою підлеглих міліціонерів з'ясував домашню адресу Ганни Політковської і її розпорядок дня. Потім до стеження підключилися брати Махмудови, яким підполковник Павлюченков передав газовий пістолет «Іж», перероблений для стрільби бойовими патронами. 7 жовтня 2006 в ліфті будинку на вулиці Лісовій Рустам Махмудов, як встановило слідство, застрелив журналістку.



Підполковник Павлюченков повідомив також, що, наскільки йому відомо, вбивство Ганни Політковської пов'язане з конфліктом, який стався у неї з Ахмедом Закаєвим і Борисом Березовським у Лондоні. Через що стався конфлікт, обвинувачений не знає, так як Лом-Алі Гайтукаєв не став вдаватися до деталей.



Карен Нерсісян підкреслив, що схильний серйозно ставитися до показань свого підзахисного. «Слідчі їх ретельно провіряють і перепровіряють, - заявив він. - А мій клієнт дуже зацікавлений, щоб його показання не розходилися зі свідченнями інших свідків, так як розраховує, що його справу буде виділено в окреме провадження і розглянуто в особливому порядку».

 

У рамках укладеної досудової угоди Дмитро Павлюченков готовий дати свідчення і в іншій гучній справі - у вбивстві 9 липня 2004 головного редактора журналу Forbes в Росії Пола Хлєбнікова. Він уже заявив відповідне клопотання, але у цій справі його поки не допитували.



Передбачається, що справу Дмитра Павлюченкова буде виділено в окреме провадження з великої справи про вбивство Ганни Політковської та розглянуто судом в особливому порядку, що гарантує обвинуваченому за ч. 2 ст. 105 КК РФ («Вбивство особи у зв'язку із здійсненням ним службової діяльності, організоване групою за наймом») відносно невеликий термін. Потім винесений вирок послужить доказом провини інших фігурантів справи.



Однак до цього слідство має отримати з Лондона відповідь на запит про надання правової допомоги, в рамках якої передбачається допитати Ахмеда Закаєва і Бориса Березовського, які там перебувають. Також має бути завершена фонографічна експертиза - частина телефонних переговорів між фігурантами справи велася чеченською мовою. Передбачається, що справу підполковника Павлюченкова буде розглянуто судом в травні цього року.



Адвокат родини ганни Політковської Анна Ставицька заявила, що нічого не знає про нові свідчення Дмитра Павлюченкова. «Слідство у справі не закінчено, тому нас з його матеріалами не знайомили», - сказала адвокат.

 

«Павлюченков співпрацює зі слідством і говорить те, чого від нього чекають, розраховуючи на пом'якшення покарання, - сказав шеф-редактор «Нової газети» Сергій Соколов, - Що стосується замовників, то на Березовського натякали давно, але, щоб в це повірили, слід пред'явити конкретні факти, виразно пояснивши, навіщо втікачу олігархові треба було замовляти журналістку», - заявив пан Соколов. За його словами, з Борисом Березовським Ганна Політковська спілкувалася в рамках своєї журналістської роботи, а з Ахмедом Закаєвим дружила. «Я навіть уявити не можу, що могло їх посварити», - зазначив пан Соколов.



«Я ніколи не бачив і не спілкувався з цим Гайтукаєвим, якого називають організатором вбивства Ані»,
- заявив виданню Ахмед Закаєв, який переховується від російського правосуддя в Лондоні. Він також стверджує, що в Лондон не надходив запит про його допиті у справі про вбивство журналістки. «Якби це сталося, то британські правоохоронці поставили б мене до відома про це через моїх адвокатів - така вимога місцевих законів», - зазначив він.

 

Борис Березовський відмовився коментувати, запропонувавши почекати офіційних заяв про замовників з боку слідчого комітету або Генпрокуратури.

 

Оглядач «Новой газеты» Ганна Політковська була вбита 7 жовтня 2006 року в під'їзді будинку на вулиці Лісовій у Москві.

 

Московський окружний військовий суд виніс виправдувальний вирок усім чотирьом обвинуваченим у справі про вбивство Ганни Політковської - Павлу Рягузову, Сергію Хаджікурбанову і братам Джабраїлу та Ібрагиму Махмудовим. У березні 2009-го Генеральна прокуратура Російської Федерації оскаржила вирок.

 

31 травня 2011 року в Чечні був затриманий Рустам Махмудов, якого слідство вважає виконавцем убивства Політковської. 

 

У вересні 2011 з'ясувалося, що в якості учасників вбивства Ганни Политковської фігурують нові імена - організатором вбивства журналістки, за новою версіє, нібито виступив Лом-Алі Гайтукаєв.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY