Передбачувана сенсація

29 Лютого 2012
23877
29 Лютого 2012
08:52

Передбачувана сенсація

23877
Уперше в історії «Оскар» за кращий фільм здобула французька картина
Передбачувана сенсація

При часто обгрунтованій критиці того, як визначаються переможці премії Американської кіноакадемії, справедливим буде зазначити, що у кожному новому змаганні номінантів «Оскара» певною мірою прослідковується свій сюжет, особлива інтрига, яка згодом впливає на всю кіноіндустрію. Головною - мабуть, навіть сенсаційною - особливістю нинішнього «Оскара» було те, що вперше на першість у конкурсі претендувала не просто європейська, а французька (якщо бути точним, франко-бельгійська) картина. З тієї миті, як брати Люм'єр провели перший кіносеанс, Франція й Америка є, мабуть, найбільш принциповими опонентами в тому, що стосується кінематографа. Водночас шанси будь-якої стрічки, знятої поза англомовним світом, на здобуття статуетки за кращий фільм наближалися до нульових. Але «Артист» Мішеля Хазанавічуса було висунуто на премію в десяти категоріях, серед яких «кращий фільм», «краща режисура», «краще виконання головної чоловічої ролі», «краща жіноча роль другого плану», «кращий оригінальний сценарій». Знятий французами в Лос-Анджелесі, він вийшов у певному сенсі більш американським, ніж багато американських фільмів, і водночас гранично французьким у повноті стилізації й у відчутті історії кіно; по суті, весь «Артист» - вишукане цитування різних стилів і знакових творів, винахідливо організоване довкола легкого до ажурності сюжету. Кіноакадеміки присудили п'ять премій: за кращий фільм, кращу режисуру (Мішель Хазанавічус), кращому акторові (Жан Дюжарден), за кращий оригінальний саундтрек (Людовик Бурсе) і кращий дизайн костюмів (Марк Бріджес).

 

Голлівуд запропонував малопереконливу альтернативу - «Хранителя часу» (Hugo) і «Бойового коня» - аж ніяк не найвдаліші роботи Мартіна Скорсезе та Стівена Спілберга відповідно, зняті відчутно для дитячої аудиторії, але при цьому висунуті відразу в 11-ти й у шести категоріях. Як компенсацію Кіноакадемія дала «Хранителю часу» ті самі п'ять премій, щоправда, у технічних номінаціях: операторська робота, звук і монтаж звуку, кращі спецефекти й художнє оздоблення. Бажанням не образити своїх можна пояснити також і першість «Непереможених» Деніела Ліндсея і Т. Дж. Мартіна в змаганні документальних повних метрів: це не просто американський, а дуже американський фільм про провінційну команду з американського футболу, що піднялася до вершин слави, - чергова версія улюбленої в Новому Світі казки про чистильника чобіт, який став мільйонером. Хоча, якщо виходити з суто художніх критеріїв, беззаперечним лідером документальної номінації була «Піна» німецького класика Віма Вендерса - виконана в 3D поетична присвята легендарній хореографу й танцівниці Піні Бауш. Неігрове кіно в Кіноакадемії стандартно прирівнюють до публіцистики, до соціального репортажу; останні фільми категорії так чи інакше присвячені актуальним темам, і підкреслено естетична «Піна» з цього ряду відверто випадала.

 

Утім, участь «Піни» цього разу не була аномалією: інший цікавий бік «Оскара»-2012 - нечувана кількість авторського (нехай часом і формально авторського) кіно. Окрім «Артиста», це було епічне «Дерево життя» анахорета Терренса Маліка, що підкорило торішні Канни, «Північ у Парижі» нью-йоркського інтелектуала Вуді Аллена, «Моторошно голосно й надзвичайно близько» британця Стівена Долдрі (автор драм «Години» та «Читець») і малобюджетна трагікомедія (хоча правильніше було б сказати - мелодрама) «Нащадки» Александра Пейна з Джорджем Клуні в головній ролі. Кіноакадемія тенденцію заохотила, віддавши приз за кращий сценарій Вуді Аллену, а за кращий адаптований сценарій - Пейну, який пристосував для екрану книгу Хауї Харта Хеммінгса. «Дерево життя», незважаючи на візуальну досконалість картини, мало чи не найменші шанси через «Золоту пальмову гілку» Канн: «Оскар» не любить дублювати «Пальму».

 

Ще одна опозиція утворилася в номінації «кращий фільм іноземною мовою». Там опинилися роботи режисерів з країн, що перебувають на межі війни: іранське «Розлучення Надіра та Сімін» (режисер - Асгар Фархаді) й ізраїльська «Примітка» (Джозеф Седар). Перемогло «Розлучення» - тепер у Фархаді, окрім «Золотого ведмедя» торішнього Берлінського фестивалю, є американська статуетка. Обидва рішення рівною мірою політичні й кінематографічні. Фархаді через конфлікт між двома пересічними сім'ями намагається показати ситуацію в іранському суспільстві в цілому. Релігійні обмеження як прикриття для власних інтересів, необхідність брехати, щоб захистити свій добробут і свободу, утиски прав жінок показано через ланцюжок побутових ситуацій, що ставлять героїв у надзвичайно неприємне становище. Нічого нового в розвитку кіномови фільм не пропонує, хоча знятий добротно й акторські роботи на найвищому рівні; його перевага серед інших номінантів - «Розлучення» знято в країні, де акторів оголошують поза законом, а режисерів кидають до в'язниць і забороняють працювати в професії на 20 років - з великою імовірністю, Фархаді може спіткати така сама доля.

 

Серед інших у цій номінації був фільм, що має певне відношення до України. «Укриті» одної з найбільш відомих польських режисерок Агнєшкі Холланд - заснована на реальних подіях історія про те, як одна людина врятувала кількох єврейських біженців у окупованому нацистами Львові. У картині, окрім польської, ідишу й німецької, звучить також українська мова, а одну з ролей грає киянка Олена Леоненко - прославлена нині в Польщі як актриса та співачка.

 

Що ж до акторських робіт, то в категорії «краща чоловіча роль другого плану» журі явно діяло за принципом «краще пізно, ніж ніколи», нагородивши 82-річного Крістофера Пламмера (найстарший актор, який коли-небудь отримував цей приз. Меріл Стріп (інтерв'ю з нею читайте в завтрашньому номері «Дня») здобула третього «Оскара» за роль Маргарет Тетчер у «Залізній леді». Фільм Філліди Ллойд - це кінобіографія найвідомішого з часів Черчилля прем'єр-міністра Великої Британії, зроблена дуже традиційно. Ллойд (для неї це друга картина за участю Стріп після мюзиклу «Мама Мія!») показує здебільшого старість Тетчер, яка розмовляє з примарою давно померлого чоловіка. Спогади подано флешбеками: дитинство, батьки, перша зустріч, з чоловіком, початок, розквіт і закінчення політичної кар'єри, атмосферу епохи передбачувано передано через хроніку. Одне слово, нічого видатного, крім самої Стріп: із завданням олюднення Тетчер вона і її гримери (які також отримали статуетку) впоралися набагато краще за режисера.

 

А кращою актрисою другого плану стала Октавія Спенсер, яка яскраво і переконливо зіграла в заснованих на реальних подіях «Слугах» - драмі про чорношкірих служниць у махрово-расистському містечку на півдні США на початку 1960-х.

 

Підсумовуючи, можна з цілковитою впевненістю сказати: цей «Оскар» увійде до історії як один з найбільш нетипових за весь час існування премії.

 

Довго і щасливо

 

Володарем п'яти статуеток став фільм-казка про золоте століття культури.

 

В «Артистові» Хазанавічус показує Голлівуд часів навіть не кризи, а справжнього тектонічного зсуву - введення звуку в кіно, що майже збіглося з початком Великої депресії. Багато кар'єр пішло на спад, багато, навпаки, народилося завдяки цій дивній розвазі - картинці, що говорить з білого екрану. Знайшовши додатковий канал дії, кінематограф став іще ближчий до галюцинації, до мари.

 

Власне, один із найважливіших епізодів - сон героя (нагадаємо, сновидіння та мрія в англійській мові позначаються одним словом). Згасаюча зірка німого кіно Джордж Валентин (Жан Дюжарден) у себе в гримерці, він ставить склянку - і склянка зі стуком опускається на стіл, він виходить на вулицю - і чує, як сміється дівчина з кордебалету, як регочуть дві, три, безліч дівчат, як звукова лавина накриває світ, як, нарешті, пір'їнка падає на землю з гуркотом багатотонної глиби. Його світ беззвучної ілюзії, де смисли створюються жестом, а слово лише скромно обслуговує титри, руйнуються цим безцеремонним вторгненням. Звук означає вигнання з раю, проникнення двозначності й півтонів у світ сміливців, принцес і лиходіїв, де Валентин володарює неподільно. Жвава красуня Пеппі Міллер (Береніс Бежо) очолює цей наступ. Робота Бежо - каскад чарівних гримас, самозабуття в танці, легкість рухів, так само Дюжарден вільно почувається в масці дещо комічного мачо. Головні герої не виходять із образів, живуть, лицедіючи. Але грають їх сьогоднішні виконавці, це кіно початку ХХІ, не ХХ століття. Стверджувати, що «Артист» - оммаж ранньому Голлівуду, означає обмежувати побачене. Посвяти є на всіх рівнях: у музиці (композитор - Людовик Бурсе) відгукуються «Весна священна» Стравінського й «Трістан та Ізольда» Вагнера та прямо цитується тема кохання з саундтрека до хічкоківського «Запаморочення», візуальний ряд відсилає не лише до комічних 1920-х, але й до «Метрополісу». Ряд алюзій можна продовжити, питання в іншому - що за рамками ретельно продуманого центона?

 

Після оголошення номінантів нинішнього «Оскара» окреслилася цікава кіноісторична колізія. У «Х'юго» («Охоронцеві часу») Скорсезе відхід Мельєса з професії пояснюється кризою глядацької свідомості, що вразила Європу після Першої світової війни. Реальна причина є прозаїчнішою: Томас Едісон, упевнений у тому, що саме він винайшов кінематограф, уважав, що права на будь-які фільми належать йому за умовчанням, і демонстрував роботи Мельєса, не виплачуючи останньому ні копійки. Через втрати найбільшого - американського - ринку студія Мельєса в результаті збанкрутувала, автор «Подорожі на Місяць» був змушений перекваліфіковуватися на продавця іграшок. Реальний Жорж Мельєс та екранний Джордж Валентин у нападі відчаю спалюють плівки зі своїми фільмами. В обох випадках артист стикається не з технологією, а з ринком.

 

У «Китаянці» французького радикала-експериментатора Годара один із героїв говорить про Мельєса як першого хронікера: він демонстрував нові чи передбачувані винаходи, актуальні на той момент політичні події - на відміну від Люм'єрів, що працювали радше як художники-імпресіоністи. Казка документує мрії; метасюжет «Артиста» - казка про золоте століття (екранної) культури, що не завершується. Звідси - внутрішній парадокс фільму Хазанавічуса: Артист, подібно до казкових велетнів, яких він грає в «Російській справі», «Зорро», в підсумку невразливий, що б із ним не відбувалося. Важливі не звук чи його відсутність, не чорно-біла чи кольорова картинка, навіть не виторг у кінотеатрах - доба невинності відтворена за допомогою сучасних технологій, рятівниця на стильному автомобілі встигає вчасно, найзнаменитіший у світі Джек-Рассел-тер'єр Уггі зуміє розжалобити й привести поліцейського на пожежу, й у фіналі герої перетворяться на Джінджер і Фреда: сновидіння-мрія триває, нова ілюзія запущена на екран.

 

Що таке вічність? Це знімальний майданчик.

 

Автор дякує кінотеатру «Київ» за допомогу в підготовці рецензії

 

Дмитро Десятник, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятник, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23877
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду