Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд «Юридичному віснику» і його автору

27 Лютого 2012
5569
27 Лютого 2012
11:17

Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд «Юридичному віснику» і його автору

5569
Неприпустимо використовувати національну приналежність громадян для створення їх негативної характеристики
Комісія з журналістської етики оголосила громадський осуд «Юридичному віснику» і його автору

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оголосила журналісту Любові Дорофеєвій та редакції газети «Юридичний вісник України» громадський осуд. Про це йдеться в рішенні КЖЕ.

 

До Комісії з журналістської етики звернулася громадянка Любов Ярмоленко зі скаргою на дії своєї сусідки журналістки Любові Дорофєєвої, яка, на думку заявниці, як автор статті «Ахтунг! Німці знову в Хотянівці!», надрукованій в тижневику «Юридичний вісник України» (15-21 січня 2011 року), зловживає своїми журналістськими повноваженнями і порушує норми журналістської етики.

 

КЖЕ вивчила це питання і розцінила намагання авторки використати національну приналежність громадян для створення їх негативної характеристики як порушення вимоги п. 15 Етичного кодексу українського журналіста: «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу».

 

КЖЕ звертає увагу редакції «Юридичного віснику України» на необхідність збалансованого підходу до висвітлення конфліктних, контраверсійних подій, відповідно до вимог п. 6 Етичного кодексу українського журналіста: «Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста»  та п.10: «Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об'єктом  журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів».

 

Повністю текст рішення КЖЕ можна прочитати тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду