Довідник Ukrainian Film Guide 2011/2012 презентують на «Берлінале», де Україна матиме свій стенд

6 Лютого 2012
8336
6 Лютого 2012
17:04

Довідник Ukrainian Film Guide 2011/2012 презентують на «Берлінале», де Україна матиме свій стенд

8336
Вперше за роки незалежності Україна видала довідник про здобутки своєї кіногалузі та днями пропагуватиме себе як кінодержаву на Берлінському міжнародному кінофестивалі
Довідник Ukrainian Film Guide 2011/2012 презентують на «Берлінале», де Україна матиме свій стенд

Довідник Ukrainian Film Guide 2011/2012, презентований 6 лютого на прес-конференції за участі голови Держагентства з питань кіно Катерини Копилової та менеджера проекту Дениса Іванова, - це перша спроба представити максимально повний огляд української кіногалузі. Видання включає найактуальнішу на даний момент статистичну та аналітичну інформацію про всі нові кінопроекти, фінансові показники та основних гравців кіноринку.

 

Як зазначив керівник кінодистриб'ютерської компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов, «в українському кіно багато гетто, усі сидять по своїх норках», а впорядкування цього довідника дозволило неабияк розворушити вітчизняну кіноспільноту, члени якої залюбки розповідали про маловідомі успіхи своїх колег. Так, на момент старту роботи над проектом було відомо лише про три повнометражні фільми, що вийшли в Україні протягом 2011 року, а під кінець роботи - вже про 14.

 

Окрім цього, за минулий рік в Україні або в ко-продукції з Україною було знято 12 короткометражок, 15 документальних стрічок, 3 анімаційні фільми. В роботі перебувають 59 кінопроектів, більше половини яких мають з'явитися на світ протягом 2012 року.

 

Українці почали частіше ходити в кіно: за статистикою дистрибуторів, за минулий рік аудиторія зросла майже на 15%, а український бокс-офіс склав $90 млн. Побільшало також кіномайданчиків: протягом 2011 року з'явилося шість нових кінотеатрів. Усього на даний момент в Україні налічується 370 екранів. На українському ринку працює 14 кіностудій і майже сотня продакшн і пост-продакшн студій, 13 дистрибуторських компаній, близько десятка кіноінституцій, 15 кінофестивалів та галузевих конференцій.

 

Єдина площина, де, як стверджують організатори прес-конференції, досі не спостерігається жодних зрушень, - співпраця вітчизняних телеканалів та кінематографістів.

 

«Телеканали у всіх розвинутих країнах виконують роль локомотива кінопроцесу. З боку українських телеканалів більшість наших продюсерів системних зусиль не бачать, є лише окремі проекти, які ведуть окремі канали або їхні генеральні продюсери, і це здебільшого справляє враження їхнього хобі. Скажімо, я не думаю, що фільм "Параджанов" режисерів Олени Фетісової та Сержа Аведікяна, який нещодавно отримав підтримку з боку каналу Arte, міг би розраховувати на аналогічну підтримку з боку будь-якого українського телеканалу», - сказав Денис Іванов.

 

Голова Держагентства з питань кіно Катерина Копилова запевнила, що вже протягом півроку веде переговори з Індустріальним телевізійним комітетом та менеджерами українських телеканалів і переконує їх докладати зусиль для розвитку вітчизняного кіно

 

Довідник Ukrainian Film Guide 2011/2012 днями буде презентовано на 62-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, який триватиме з 9 по 19 лютого і в рамках якого Україна матиме свій стенд. На відміну від презентації у попередні роки, цього разу українська делегація представить не окремі кінопроекти, а увесь кінопроцес країни загалом.

 

Окрім «нарізки» з усіх українських фільмів 2011 року (і частково тих стрічок, які з'являться 2012 року), відвідувачам стенду презентують роботу Національного центру ім. О.Довженка, що почав розвиватися як національний кіноархів, та представлять перший з чотирьох збірок реставрованої української кінокласики.

 

Крім цього, заплановані презентації Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноасоціації. Нагадаємо, що у цьому році для об'єднання зусиль гравців українського кіноринку було створено Українську кіноасоціацію, куди входять основні українські продюсери, дистриб'ютори та кінокомпанії.

 

За словами пані Копилової протягом місяця на сайті Держагентства з питань кіно оприлюднять електронну версію довідника Ukrainian Film Guide 2011/2012.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду