Свобода слова в Україні: «поліпшення» завдяки загальному погіршенню

26 Січня 2012
24103
26 Січня 2012
10:38

Свобода слова в Україні: «поліпшення» завдяки загальному погіршенню

24103
Ситуація зі свободою слова в Україні минулоріч нібито трохи покращилася. Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів». Однак, як зазначають експерти організації, покращення відбулося лише у порівнянні із ситуацією в інших країнах, зокрема, африканських, де ситуація зі свободою слова погіршилась. Українські політики, як провладні, так і опозиційні, також не бачать підстав для оптимістичних оцінок.
Свобода слова в Україні: «поліпшення» завдяки загальному погіршенню

За звітом «Репортерів без кордонів», минулого року Україна посіла 116-е місце серед 179 країн світу, тоді як у 2010 році - 131-е зі 178. «Україна піднялася на кілька щаблів вище порівняно з 2010 роком (який позначився зникненням журналіста Василя Кліментьєва), але очевидними є негативні тенденції, такі, як повернення цензури та непокарані напади на журналістів», - мовиться у звіті «Репортерів без кордонів».

 

Ці тенденції, зазначено в звіті, організація пов'язує з Президентом Віктором Януковичем.

 

Представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк в інтерв'ю Радіо Свобода заявила, що цей рейтинг не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення ситуації зі свободою слова у світі.

 

«Україна і Казахстан просто потрапили в таку ситуацію, коли створюється ілюзія покращення, але фактично покращення нема, - наголошує вона. - У звіті іде порівняння із розвитком ситуації в інших країнах. Відбувся наступ на свободу слова в африканських країнах, в Росії і Білорусі, на Балканах».

 

Цензури стало помітно більше

 

За словами Оксани Романюк, є підстави говорити про погіршення ситуації зі свободою слова в Україні.

 

«Це і збільшення кількості нападів на журналістів і перешкоджань. В Україні чітко спостерігається тенденція до розвитку цензури, з'явилися ознаки централізованої цензури, коли на центральних телеканалах ідентично висвітлюються або замовчуються одні й ті самі теми», - ділиться спостереженнями український представник «Репортерів без кордонів».

 

Дійсно, хоча в останньому Всесвітньому індексі свободи слова місце України в списку країн підвищилося, та вона отримала значно гіршу оцінку, ніж попереднього року - 54,00 бали проти 46,83 минулого року. Чим вищий бал, тим гірше становище зі свободою слова. При цьому насправді зміна становить відразу понад 17 балів у бік погіршення, бо цього року найкращим можливим балом було «мінус 10», а не нуль, як минулого.

 

Але заступник голови парламентського комітету з питань свободи слова депутат-комуніст Олександр Голуб навпаки вважає, що про погіршення свободи слова в Україні говорити немає підстав.

 

«Я особисто ставлюся до свободи слова як до такої примарної категорії. Абсолютної свободи слова немає в жодній країні світу. Інша справа, яким чином держава регулює стосунки із засобами масової інформації. В Україні справи, зрозуміло, не покращилися, але й особливого погіршення я не бачу», - резюмує Олександр Голуб.

 

Україна між Перу і Камбоджею

 

У свою чергу секретар парламентського комітету з питань свободи слова депутат-нашоукраїнець Юрій Стець стверджує, що стан справ зі свободою слова в Україні залишається стабільно поганим. За його словами, це є наслідком політики чинної влади.

 

«Я б не брався порівнювати 2010-й і 2011 рік. Для мене ситуація після останніх виборів Президента є абсолютно однаковою: влада робить усе можливе, щоб жодних свобод для громадян в Україні не було», - вважає Юрій Стець.

 

За звітом «Репортерів без кордонів» (англ. мова), ситуація зі свободою слова в Україні приблизно така ж, як у латиноамериканській Перу чи в південноазійській Камбоджі. Що ж до сусідів України, то значно краща ситуація зі свободою слова в Молдові, а істотно гірша - в Росії та в Білорусі.

 

Дмитро Шурхало, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Шурхало, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду