Білоруські чиновники роз’яснили, в чому полягатиме обмеження іноземного інтернету

6 Січня 2012
5004
6 Січня 2012
12:56

Білоруські чиновники роз’яснили, в чому полягатиме обмеження іноземного інтернету

5004
Білоруські чиновники роз’яснили, в чому полягатиме обмеження іноземного інтернету

Білоруські чиновники заявляють, що введення в Білорусії адміністративної відповідальності за правопорушення в інтернеті не передбачає тотального відсікання громадян від всесвітньої павутини, пише «Кореспондент».

 

«Поширювана деякими ЗМІ та інтернет-ресурсами інформація про введення в Білорусі відповідальності за відвідування іноземних сайтів не відповідає дійсності», - заявляє Оперативно-аналітичний центр (ОАЦ) при президентові Олександрі Лукашенку. Саме цей центр, на думку незалежних експертів, виконує завдання з контролю над білоруським інтернет-простором.

 

«До відповідальності будуть залучатися не ті, хто користуються зарубіжними сайтами, а ті суб'єкти, які надають послуги білоруським користувачам інтернет і при цьому розміщуються за межами Білорусі - не на білоруських дата-центрах, - каже Короленко. - Зараз лише доповнили адміністративною відповідальністю положення указу президента, тому галас навколо цього дещо перебільшена».

 

ОАЦ роз'яснює, що «законодавство не перешкоджає діяльності білоруських суб'єктів господарювання з реалізації товарів, виконання робіт та надання послуг за межами Білорусі з використанням зарубіжних інтернет-ресурсів».

 

На думку чиновників з ОАЦ, вжиті заходи покликані «забезпечити прозорість інтернет-торгівлі, захистити інтереси білоруських інтернет-користувачів від забороненої до поширення законодавством інформації (торгівля людьми, порнографічні матеріали, пропаганда насильства, жорстокості тощо), створити умови для захисту честі і гідності».

 

Як писала «Детектор медіа», з 6 січня в Білорусі набирає чинності новий закон «Про заходи щодо вдосконалення використання національного сегменту мережі інтернет», який передбачає штрафи за правопорушення в інтернеті. Поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення зобов'язують білоруських підприємців і компанії використовувати тільки ті сайти, які зареєстровані в національному сегменті мережі інтернет.

 

З 6 січня починає діяти «чорний список» інтернет-сайтів, доступ до яких перекрито в освітніх установах, державних конторах, підконтрольних фірмах. У список, за твердженням Держінспекції з електрозв'язку, відповідальної за обмежений доступ, внесені в основному порнографічні сайти.

 

Однак службовці, які звикли на робочому місці переглядати опозиційні новини, повідомляють, що в установах вже кілька тижнів практично заблокований доступ до сторінок соціальних мереж і деяких опозиційних інтернет-порталів.

 

В останні тижні ряд опозиційних сайтів піддався блокуванню. Кібер-атаку переніс у новорічні дні інтернет-сайт «Хартія-97», майже тиждень заблокований сайт організації «Молодий Фронт», зареєстрований у Чехії, але активний в Білорусії.

 

«Сайти, які вирішено блокувати, почали вносити в цей список ще восени чи влітку минулого року і все це теж пов'язано з указом Лукашенка № 60, - пояснює Федір Короленко, директор підприємства Akavita. - Ця вимога блокування - тільки для державних та освітніх установ, щоб з робочих місць люди не могли користуватися цими сайтами. Але прийшовши додому або з особистого мобільного люди можуть мати доступ до цих сайтів так само, як мали раніше».

 

Підприємство Akavita стежить за рейтингами білоруських сайтів, веде каталоги інтернет-ресурсів, займається аналізом продуктів. Пан Короленко запевняє, що побоювання деяких співвітчизників про тотальну заборону на відвідування зарубіжних сайтів з 6 січня поки безпідставні і продиктовані «нечитабельним» текстом чиновницьких документів.



«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5004
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serhiy1970
4499 дн. тому
http://euroradio.fm/ru/report/chto-budet-esli-bukvalno-vypolnyat-ukaz-ob-internete-88444
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду