Азаров боротиметься з клонами в соцмережах за допомогою товарного знаку

15 Грудня 2011
13173
15 Грудня 2011
18:13

Азаров боротиметься з клонами в соцмережах за допомогою товарного знаку

13173
Обурені люди з прізвищем Азаров вважають це політичною цензурою і будуть захищати свої права в суді
Азаров боротиметься з клонами в соцмережах за допомогою товарного знаку

Прем'єр-міністр України Микола Азаров зареєстрував за собою знак для товарів і послуг Azarov. Зокрема, як повідомляється на сайті «Укрпатенту», знак був зареєстрований 12 грудня, а сама заявка на реєстрацію подана 19 жовтня.

 

Згідно з інформацією на сайті, тепер під логотипом Azarov прем'єр може надавати послуги зі складання податкових декларацій, аналізувати собівартість товарів і послуг, надавати послуги з порівняння цін, послуги секретаря або послуги з пошуку спонсорів, писати рекламні тексти, керувати справами артистів-виконавців, надавати доступ до інтернету і навіть забезпечувати спілкування через інтернет-чати і форуми.

 

Як пише газета «Сегодня», прес-секретар Азарова Віталій Лук'яненко зазначив, що нічим із вищепереліченого, окрім спілкування в чатах, прем'єр займатися не планує, просто для оформлення заявки використано стандартну форму.

 

«Це абсолютно рядова дія для того, щоб захистити акаунти прем'єр-міністра Азарова в соціальних мережах від будь-яких фальсифікацій, підробок під нього і тому подібне. Тільки з цією метою, адже вже з'явилися подібні клони», - підкреслив пан Лук'яненко. «Ми зіткнулися із цим, коли реєструвалися в мережі Twitter. Акаунт Миколи Азарова був зайнятий, невідомі видавали себе за прем'єра», - додав він у коментарі газеті «Коммерсантъ Украина».

 

Зареєструвати власний товарний знак для соцмереж прем'єру порадили IT-фахівці. Ціна патентування - близько 10 тис. грн.

 

Відтепер Микола Азаров з допомогою своїх адвокатів домагатиметься від соцмереж заборони на реєстрацію акаунтів з використанням слова Azarov іншими особами. «При реєстрації назви всі права на неї дістаються тому, хто зареєстрував знак першим. Використовувати наш товарний знак інші не зможуть - адміністратори соцмереж просто не будуть їх реєструвати. Це стосується і доменних імен сайтів», - відзначив пан Лук'яненко.

 

Чи будуть пред'являтися претензії до тих, хто вже зареєструвався, за його словами, ще не вирішено. У соцмережі Facebook зараз зареєстровано близько 170 користувачів, в чиїх акаунтах використовується слово Azarov, десять з них з іменем Микола. Сторінок «прем'єр-міністра Миколи Азарова» серед них всього три: основна (facebook.com/Nikolay.Azarov) має 7,119 підписок, ще дві містять біографічну довідку про прем'єра з Wikipedia російською та англійською мовами. У соцмережі «Вконтакте» - понад 5 тис. користувачів з прізвищем «Азаров» (більшість із них пишеться кирилицею), з них Микол з України - 24, з яких у п'ятьох аватар профілю - фотографія прем'єра.

 

Як пише «Коммерсантъ», незалежні юристи відзначають, що отримання прав на товарний знак не дає прем'єр-міністру переваг при реєстрації в соцмережах. В умовах реєстрації у Facebook прямо забороняється розміщувати неправдиву особисту інформацію або створювати акаунт від імені іншої людини без її дозволу. Адміністрація може знищити профіль або передати права на його використання, якщо власник відповідного товарного знаку скаржиться на ім'я користувача, не пов'язане напряму зі справжнім іменем власника акаунта. Водночас Facebook не уточнює, яким чином адміністрація може перевірити ці дані і в яких випадках вона користується правом видалення акаунта. Подібні правила і у «Вконтакте».

 

Крім того, права на товарний знак дозволяють його власнику зареєструвати доменне ім'я з розширенням .ua. За словами пана Лук'яненка, Микола Азаров планує створити сайт в цій доменній зоні. 14 грудня ім'я azarov.ua ще значилося в базі реєстратора Imena.ua як вільне, але вже на 17.00  - з'явилося в базі зайнятих адрес. Дані про те, кому належить домен azarov.ua поки не відображаються.

 

Чи зацікавлений пан Азаров в інших доменних зонах - теж невідомо, однак більшість із них уже зайнято: адреса azarov.com.ua зареєстрована на хостингову компанію Ukrnames, azarov.com - на фізичну особу Андрія Азарова, azarov.net - на голову виконкому партії «Союз анархістів України» В'ячеслава Азарова, azarov.org - на московського фотографа Сергія Азарова. В'ячеслав Азаров називає ініціативу прем'єра «обурливою». «Азаров - не рідке прізвище, а він намагається змусити мовчати всіх, хто має таке ж прізвище. В нашому випадку - це ще й політична цензура, і ми будемо боротися - навіть у суді», - пообіцяв він «Коммерсанту».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13173
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду