Мертвим не боляче?

13 Грудня 2011
30463
13 Грудня 2011
12:32

Мертвим не боляче?

30463
Верховна Рада України ще раз учинила те, в чому вона є незрівнянно вмілою, - облила український народ лайном. У цьому ледь не сакральному для чинного депутатського корпусу акті участь узяли як представники владної більшості та їхні симпатики із групи «Реформи заради майбутнього», так і декілька опозиціонерів
Мертвим не боляче?

Отже: 4 жовтня був прийнятий за основу проект закону № 8292 «Про внесення змін до Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років"», автором якого є член КПУ Володимир Даниленко. Конкретно зміна полягала у доповненні тексту цього закону наступним положенням: «Організація безкоштовного показу художніх та документальних фільмів про Велику Вітчизняну війну 1941-1945 років у кінотеатрах та інших закладах культури державної та комунальної форм власності протягом травня». На думку автора законопроекту, це має сприяти вихованню у молоді та дітей патріотизму та поваги до держави.

 

У першому читанні за законопроект (тоді передбачався безплатний показ тільки 9 травня) проголосували 284 народні депутати. А 9 грудня закон підтримали у другому читанні та в цілому 265 парламентарів. І дарма, що Головне юридичне управління Ради зауважило, що реалізація такого заходу впродовж цілого травня (така зміна була внесена після першого читання) потребуватиме значних витрат з державного та місцевих  бюджетів, у зв'язку з чим закон має набрати чинності не раніше за 1 січня 2014 року, - депутати вирішили впровадити його з 1 січня 2012 року.

 

Але, зрештою, прямі порушення Бюджетного кодексу ніколи не турбували нардепів, і ганити їх за це на прикладі щойно ухваленого закону було би несправедливо - адже вистачає незмірно масштабніших, на десятки мільярдів гривень, випадків засмоктування державних грошей у чиїсь бездонні кишені.

 

Читайте також: Про міфологію "вітчизняної війни"

 

Справа в іншому.

 

Друга світова війна для українців розпочалася не 22 червня 1941 року, а на світанку 1 вересня 1939 року. Саме тоді жолнежі-українці у складі Війська Польського зустріли вогнем німецькі танки. Загалом до польської армії було мобілізовано близько 200 тисяч українців, чимало яких загинуло і потрапило до полону - не лише нацистського, а й більшовицького. Досі не встановлено, скільки саме українців було серед розстріляних НКВД у Катині й інших місцях офіцерів Війська Польського - десятки чи сотні. А коли генерал Андерс у серпні 1941 року був звільнений з ув'язнення і почав формувати польські дивізії на території СРСР із тих, хто мав за два роки до цього відповідне громадянство, він попросив у Сталіна дозволу набирати до цього війська й галичан та волинян. Сталін страшенно здивувався: «Українці ж - це ваші вороги!» Андерс відповів: «Я мав чимало нагод пересвідчитися, що українці - хороші солдати, вірні присязі».

 

Читайте також: Забуті битви 1941-го

 

Але ті, хто воював із нацизмом тоді, коли СРСР був союзником Німеччини, - це, на думку більшості депутатів Верховної Ради, люди другого ґатунку. І про них фільми показувати народу не треба. Власне, такими другосортними виявилися і ті десятки тисяч червоноармійців з України, що загинули під час військових дій, які вів СРСР у 1939-40 роках. І, нарешті, не цікавлять нардепів усі ті вояки Червоної армії, які воювали проти японських військ разом із арміями інших держав-членів ООН, включно із генерал-лейтенантом Кузьмою Дерев'янком, котрий від імені СРСР поставив крапку на Другій світовій війні, підписавши акт про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 року...

 

Про них усіх фільми безплатно показувати негоже. І виховувати молодь на їхньому прикладі не слід. А повагу до держави слід формувати тільки на «Великій Вітчизняній». Щоправда, у законі цнотливо не наведена повна назва тієї війни, яку дав їй «вождь народів». А звучить вона - мовою оригіналу - так: «Великая Отечественная война Советского Союза». Тож упродовж кожного травня за бюджетний кошт, тобто за гроші українських громадян, у молоді виховуватимуть повагу до радянської тоталітарної держави.

 

Читайте також: Віктор Суворов про 5 планів підкорення Європи Радянсбким Союзом

 

Тим більше, що свою власну війну з Вермахтом Червона армія і радянське керівництво насправді бездарно програли. Так вважав не хто інший, як маршал Георгій Жуков. 1963 року голова КҐБ Володимир Семичасний подав тодішньому керівникові КПРС Микиті Хрущову донесення, в якому містилися розшифровки зафіксованих «спецзасобами» (простіше сказати, підслуханих) розмов Жукова з фронтовими друзями. Знаменитий сталінський полководець, поміж іншого, зауважив таке: «Зараз говорять, що союзники ніколи нам не допомагали... Але ж не можна заперечувати, що американці нам гнали стільки матеріалів, без яких ми б не могли формувати свої резерви и не могли б продовжувати війну... Одержали 350 тисяч автомашин, і яких машин!.. У нас не було вибухівки, пороху. Не було чим споряджати патрони. Американці по-справжньому виручили нас із порохом, вибухівкою. А скільки вони нам гнали листової сталі. Хіба ми могли б швидко налагодити виробництво танків, якби не американська допомога сталлю. А зараз представляють справу так, наче у нас все це було своє в достатку».

 

Читайте також: Як мільйони українців поклали на вівтар холодної війни

 

Ясна річ, у ретельно відшліфованих, дописаних і переписаних ідеологічним відділом ЦК КПРС «мемуарах» Жукова міститься чимало неправди; але у розмовах за чаркою з людьми, котрим він довіряв, маршал говорив те, що думав і знав. А знав він достатньо. І що головне: його слова підтверджені документами, які в 1990-х Кремль і Луб'янка мали необережність хоча б частково розсекретити. Західна, переважно американська, допомога включала приблизно половину використаного алюмінію (виробництво літаків і танкових двигунів), основну частину легуючих добавок, без яких не виробиш якісну броню, майже весь високооктановий авіабензин, третину (кращу - «студебекери» і «віліси») автопарку Червоної армії, основну частину паровозів, вагонів, рейок, засобів зв'язку тощо. Про танки, літаки, зенітки, кораблі (включно з навіть із лінкором) промовчимо. Так само, як і про постачання продовольства, без якого в СРСР неминуче запанував би страшний голод. А ще були й воєнні технології... Без цієї допомоги Червона армія у кращому разі перетворилася б на пішо-кінну юрбу на кшталт війська часів громадянської війни, озброєну трьохлінійками і шестидюймівками, з яких не було б чим стріляти,а в гіршому - перемерла би з голоду. Ще раз повторю слова маршала Жукова - без американської допомоги «ми б не могли формувати свої резерви и не могли б продовжувати війну». Останнє означає сепаратний мир, перемир'я (на кшталт того, яке підписала з Німеччиною Франція в 1940 році) чи капітуляцію і розвал СРСР. Але щедра допомога союзників дала змогу кремлівській владі і командуванню Червоній армії оговтатися, переформувати сили і продовжити бойові дії, завалюючи ворога трупами власних солдат.

 

Проте США та Велика Британія не тільки постачали Радянський Союз тим, без чого він не міг воювати; армії та флоти цих держав вели активні бойові дії. І, скажімо, якщо на європейському театрі втрати Вермахту на Східному фронті становили 2/3 від його загальних втрат, то втрати Люфтваффе - 1/3 від загальних, а втрати Кріґсмаріне там були мізерними (між тим, броньової сталі потоплених британцями німецьких лінкорів «Бісмарк» і «Тірпіц» вистачило б на спорядження бойовими машинами двох танкових армій).

 

До речі, у складі армій західних альянтів також були українці...

 

Іншими словами, відзначати (в тому числі й безплатним показом фільмів) можна тільки спільну перемогу Об'єднаних Націй над нацизмом, фашизмом та японським тоталітаризмом. Все інше - відверта наруга над історичною правдою у неосталіністському стилі та відверте хамство стосовно тих українців, які загинули у Другій світовій війні, воюючи не під червоними прапорами з серпом і молотом.

 

Сергій Грабовський, «Тиждень»

Фото - «Тиждень» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Грабовський, «Тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду