Росія заблокувала декларацію про свободу слова в інтернеті

9 Грудня 2011
12459
9 Грудня 2011
14:38

Росія заблокувала декларацію про свободу слова в інтернеті

12459
Росія заблокувала декларацію про свободу слова в інтернеті

8 грудня на саміті ОБСЄ у Вільнюсі Росія і ряд інших країн заблокували «Декларацію про фундаментальні свободи в цифрове століття» - так звану декларацію про свободу в інтернеті, у якій ідеться про свободу висловлювання в кіберпросторі. Про це повідомляє Gazeta.ru.

 

У відповідь держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Росія вважає інтернет небезпечним для своєї політичної системи, і назвала нещодавні парламентські вибори в Росії невільними і несправедливими. Після цього міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров звинуватив США у «нав'язуванні подвійних стандартів» і залишив Вільнюс, не дочекавшись підсумкової зустрічі саміту.

 

Зауважимо, що європейські країни, США і Канада - більшість із 56 країн, що входять до ОБСЄ - проект декларації про свободу в інтернеті схвалили, але рішення в організації приймаються тільки одноголосно.

 

У документі, зокрема, йшлося про те, що «обмеження свободи слова в інтернеті прийнятні тільки, якщо вони відповідають встановленим міжнародним нормам», а «примусове блокування повністю сайтів, IP-адрес, портів, мережевих протоколів чи окремих різновидів інтернет-ресурсів (наприклад, соціальних мереж) являє собою надзвичайний захід».

 

Згідно з декларацією, запроваджувані державою чи провайдером фільтри, які непідконтрольні користувачам, слід вважати цензурою. Держава також зобов'язана турбуватися про те, щоб інтернет був доступним для всіх.

 

Як писала «Детектор медіа», на підтримку декларації на саміті виступала Гілларі Клінтон. «Основні свободи - слова, мирних зібрань, асоціацій і релігії - так само стосуються розмови у Twitter чи зборів, організованих громадською організацією на Facebook, як і демонстрація на міській площі», - сказала вона.

 

Саме зі створення груп в інтернеті - у соцмережах Facebook і Twitter - у країнах арабського світу почалися революції. Останні російські протести також організуються через соціальні мережі, нагадує Gazeta.ru.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12459
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду