Голуб і Климець хочуть на телебаченні удень заборонити рекламувати пиво і дозволити вино

30 Листопада 2011
10753
30 Листопада 2011
14:58

Голуб і Климець хочуть на телебаченні удень заборонити рекламувати пиво і дозволити вино

10753
А також визначають поняття «спеціалізоване видання»
Голуб і Климець хочуть на телебаченні удень заборонити рекламувати пиво і дозволити вино

Народні депутати хочуть внести чергові обмеження на рекламу алкогольних і тютюнових виробів. Відповідний законопроект № 9507 «Про внесення змін до ст. 22. Закону "Про рекламу" (щодо реклами натуральних вин, пива та визначення поняття спеціалізованого видання)», зареєстрований 28 листопада, опубліковано на сайті Верховної Ради. Про це пише «Коммерсантъ».

 

Автори законопроекту - депутати Олександр Голуб (КПУ) і Павло Климець (Партія регіонів; бенефіціар горілчаної корпорації «Олімп»).

 

Зокрема, вони пропонують внести зміни до ст. 22 закону «Про рекламу», а саме додати до переліку алкогольних напоїв пиво: «Реклама алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, пиво та тютюнові вироби». Також вони хочуть вилучити обмеження рекламувати в денний час вино. Депутати запропонували на радіо та телебаченні з 6 до 23 години заборонити рекламу алкогольних напоїв (крім вин столових  виноградних), рекламу знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої (крім вин столових  виноградних).

 

У документі депутати визначили поняття спеціалізованих видань, у яких можна рекламувати алкогольну і тютюнову продукцію. До них автори пропонують зараховувати тільки ті видання, де більше половини контенту присвячено темі виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв та/або пива, та/або тютюнових виробів. При цьому видання має висвітлювати цю тематику систематично і розміщувати в ньому відповідну рекламу.

 

Як зазначається, відсутністю в законодавстві чіткого визначення виду видань активно користувалися учасники ринку. «Всі видання, які розміщують у себе рекламу алкоголю, перереєстровані в спеціальні. Переважно це сегмент чоловічих журналів, і для них це зміна законодавства може бути суттєвим», - зазначив гендиректор ВД Hachette Filipacchi Shkulev (Elle, Maxim, Marie Claire) Сергій Мірошниченко. У таких виданнях, за його словами, на алкогольні напої (найчастіше елітні) припадає 10-15% усього обсягу реклами. На його думку, в разі ухвалення закону алкогольні виробники та імпортери будуть шукати новий спосіб просування.

 

У законопроекті також передбачено заборону реклами пива і виноградних столових вин на перших і останніх сторінках газет, на зовнішніх сторонах обкладинок друкованих ЗМІ (крім спеціалізованих); на зовнішніх і внутрішніх носіях громадського транспорту та метрополітену та в усіх виданнях для дітей та юнацтва. Зараз, нагадаємо, реклама пива не є обмеженою, а на рекламу виноградних столових вин поширюються ті самі обмеження, що на рекламу інших алкогольних напоїв.

 

Крім того, реклама пивної продукції повинна буде супроводжуватися текстом попередження: «Надмірне споживання пива шкодить вашому здоров'ю». Кожному напису має бути відведено не менше 15% площі всієї реклами. Колір тексту попередження має бути чорним, а колір фону - білим. «Протягом 2009-2010 років було введено низку обмежень щодо продажу та споживання пива та алкогольних напоїв з низьким вмістом етилового спирту. Тому логічно застосувати подібне регулювання в сфері реклами пива», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

 

Гендиректор «Міллер Брендз України» Ігор Тихонов каже, що зайвий раз розмістити попередження на продукції нескладно: «Такі написи варто розміщувати і на рекламі соняшникової олії, надмірне споживання якої теж шкідливе. У ЄС діють різні обмеження для реклами слабоалкогольних і міцних напоїв, а у нас їх пропонують зрівняти». Директор з маркетингу компанії «Перша приватна броварня» Максим Васильєв також вважає логічним обмежити рекламу на обкладинках друкованих ЗМІ та в транспорті, тому що можливий випадковий контакт з нею дітей. «А от необхідність розміщувати попередження про шкоду здоров'ю може призвести до погіршення якості рекламного виконання. Цей напис намагаються зробити непомітним, і в результаті макет виходить негарним», - додає він.

 

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада України заборонила рекламу тютюнових виробів. За відповідний законопроект № 5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» у другому читанні і в цілому проголосували 332 народні депутати із зареєстрованих 370. Однак, як писала «Детектор медіа», антитютюновий закон завис у парламенті. Народний депутат Леся Оробець звернулася до генерального прокурора Віктора Пшонки з проханням перевірити факти і обставини маніпуляцій із законом про заборону тютюнової реклами та спонсорства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10753
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду