«Артикль 19» закликав владу України, Білорусі та Росії покарати винних у вбивствах і зникненнях журналістів

23 Листопада 2011
12616
23 Листопада 2011
17:16

«Артикль 19» закликав владу України, Білорусі та Росії покарати винних у вбивствах і зникненнях журналістів

12616
«Артикль 19» закликав владу України, Білорусі та Росії покарати винних у вбивствах і зникненнях журналістів

Міжнародна правозахисна організація «Артикль 19» відзначила 23 листопада перший Міжнародний день проти безкарності, провівши акції мовчання під посольствами України, Білорусі та Росії в Лондоні, щоб наголосити на нерозкритих вбивствах журналістів у цих країнах. Про це йдеться в повідомленні організації.

 

«Артикль 19» закликає владу України, Білорусі та Росії вжити всі необхідні політичні та правові заходи, щоб захистити журналістів і право на свободу слова, відповідно до міжнародних зобов'язань цих країн.

 

«Жодного з ініціаторів 22 убивств і зникнень журналістів, згаданих у доповіді "Артиклю 19" та IMS No Justice for Journalists in Ukraine, Belarus and Russia, не притягнуто до відповідальності, що дозволяє безкарності і далі процвітати. Доповідь зафіксувала неадекватну реакцію урядів Росії, Білорусі та України на зникнення і вбивства журналістів протягом останніх десяти років. Широкий розголос довкола цих подій, поєднаний з нестачею політичної волі для розкриття цих злочинів, призвели до того, що в цих країнах панує атмосфера страху та безкарності», - йдеться в повідомленні «Артиклю 19».

 

За словами виконавчого директора «Артиклю 19» Агнес Калламард (Agnes Callamard), безкарність призводить до обмеження свободи слова. «Ці країни закривають очі на вбивство і зникнення журналістів, дозволяючи і замовникам, і виконавцям злочинів залишатися на свободі. Безперечно, безкарність знищує незалежну розслідувальну журналістику», - вважає вона.

 

На її думку, брак успішних розслідувань убивств журналістів в Україні, Білорусі та Росії закладає підвалини для самоцензури як способу захисту та водночас зменшення критики уряду в журналістських розслідуваннях на теми корупції чи порушень прав людини.

 

Як уже повідомила «Детектор медіа», 23 листопада українські журналісти провели Марш проти безкарності та передали президенту Віктору Януковичу петицію з вимогою розслідувати злочини проти своїх колег.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12616
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду