detector.media
23.11.2011 17:16
«Артикль 19» закликав владу України, Білорусі та Росії покарати винних у вбивствах і зникненнях журналістів

Міжнародна правозахисна організація «Артикль 19» відзначила 23 листопада перший Міжнародний день проти безкарності, провівши акції мовчання під посольствами України, Білорусі та Росії в Лондоні, щоб наголосити на нерозкритих вбивствах журналістів у цих країнах. Про це йдеться в повідомленні організації.

 

«Артикль 19» закликає владу України, Білорусі та Росії вжити всі необхідні політичні та правові заходи, щоб захистити журналістів і право на свободу слова, відповідно до міжнародних зобов'язань цих країн.

 

«Жодного з ініціаторів 22 убивств і зникнень журналістів, згаданих у доповіді "Артиклю 19" та IMS No Justice for Journalists in Ukraine, Belarus and Russia, не притягнуто до відповідальності, що дозволяє безкарності і далі процвітати. Доповідь зафіксувала неадекватну реакцію урядів Росії, Білорусі та України на зникнення і вбивства журналістів протягом останніх десяти років. Широкий розголос довкола цих подій, поєднаний з нестачею політичної волі для розкриття цих злочинів, призвели до того, що в цих країнах панує атмосфера страху та безкарності», - йдеться в повідомленні «Артиклю 19».

 

За словами виконавчого директора «Артиклю 19» Агнес Калламард (Agnes Callamard), безкарність призводить до обмеження свободи слова. «Ці країни закривають очі на вбивство і зникнення журналістів, дозволяючи і замовникам, і виконавцям злочинів залишатися на свободі. Безперечно, безкарність знищує незалежну розслідувальну журналістику», - вважає вона.

 

На її думку, брак успішних розслідувань убивств журналістів в Україні, Білорусі та Росії закладає підвалини для самоцензури як способу захисту та водночас зменшення критики уряду в журналістських розслідуваннях на теми корупції чи порушень прав людини.

 

Як уже повідомила «Детектор медіа», 23 листопада українські журналісти провели Марш проти безкарності та передали президенту Віктору Януковичу петицію з вимогою розслідувати злочини проти своїх колег.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY