Княжицький і Крупієвський відмовились увійти до експертів «Телетріумфу»

31 Жовтня 2011
4541
31 Жовтня 2011
14:51

Княжицький і Крупієвський відмовились увійти до експертів «Телетріумфу»

4541
Княжицький і Крупієвський відмовились увійти до експертів «Телетріумфу»

Генеральний директор ТВі Микола Княжицький, продюсер Михайло Крупієвський, ведуча Тетяна Цимбал та режисер Роман Балаян відмовилися від пропозиції увійти до складу експертної ради премії «Телетріумф». Про це вони повідомили в коментарі «Детектор медіа».

 

Зокрема, Микола Княжицький сказав, що відмовився через те, що не бажає брати участі у державних преміях: «Я абсолютно переконаний, що держава не повинна визначати народних і заслужених артистів, журналістів там є багато шановних людей , експертів,які до держави відношення не мають. Я абсолютно переконаний і про це говориться в останній резолюції наприклад Європейського парламенту, що держава обмежує свободу слова в нашій країні і ми це відчували на собі і бути партнером державі, щоб прикривати ці обмеження нам не хочеться». Однак при цьому він наголошує, що вдячній організаторам премії «Фаворит преси», оскільки від премії журналістського співтовариства ТВі не відмовляється.

 

Михайло Крупієвський написав листа організаторам «Телетріумфу», у якому зазначив, що він не розуміє того, що відбувається на премії і не хоче брати участі в складі експертів. «Взагалі маю негативне відношення до премії. Безумовно на це є причини. Вона абсолютно не незалежна, це ж не премія, яку мають незалежно якось оцінювати. Хто фінансує цю премію, той і отримує призи. Та й що зараз оцінювати, якщо всі канали купують франшизи, вони не роблять власного продукту. А оцінювати , хто краще зробив франшизу, ну що ж там оцінювати», - сказав він.

 

А от Роман Балаян не захотів входити до складу експертів через власну зайнятість, а Тетяна Цимбал відмовилась з особистих причин.

 

Водночас до експертної ради премії цього року не запросили багато інших минулорічних експертів, зокрема, генерального директора ТРК «Люкс» Романа Андрейка та редактора відділу культури Олега Вергеліса.

 

Пан Андрейко цим не переймається і не вважає участь експертом «Телетріумфу» престижною. Олег Вергеліс також наголосив, що не зацікавлений брати участь у премії, адже до неї він ставиться скептично. «Цей скепсис будується на тому, що дуже часто ця премія передбачає нагороду тих каналів, які підключені або до трансляції церемонії, або до інформаційного спонсорства. Так було в попередні роки: "1+1" пов'язаний певними зобов'язаннями, і з ICTV були подібні історії. Тому в мене з того часу іронічне ставлення до премії», - зазначив він і додав, що вважає більш об'єктивною та демократичною премію «Фаворит преси».

 

Загалом серед експертів 2011 року переважають топ-менеджери та представники великих телеканалів і продакшнів, водночас бракує незалежних експертів.

 

«Детектор медіа» поцікавилася в оркомітету «Телетріумфу» принципами формування складу експертної ради. Виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Катерина Котенко зазначила, що склад експертів цього року формувався на основі пропозицій, поданих до оргкомітету телеканалами та продакшнами. Також до числа експертів увійшли переможці «Телетріумфу» попередніх років.

 

За словами заступника голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Лариси Мудрак, індустрія, яку представляє оргкомітет «Телетріумфу», все ще перебуває в процесі пошуку правильної формули експертної ради. «Останні 11 років, починаючи з 2001 року, відбувається міграція кількісного складу (у 2001 році було 72 експерти, у 2007, коли було 19 номінацій, - 118 експертів). Кожен рік «Телетріумф» отримує критичні застереження, кожен рік непросто працювати експертам (це безоплатна ініціативна робота, ми прагнемо, щоб це було почуття відповідальності за свою професію). Враховуючи застереження минулого року (а торік була спроба створити дуже вузьке коло експертів - 40 осіб, і вони були зібрані за формулою причетності до великих телевізійних груп), цього року ми пішли на розширення. У Європі США, Росії шляхи фахової премії проходили ті самі щаблі розвитку. Всі йдуть до того, що залишаються в першу чергу фахівці. А фахівці, як не дивно, працюють у великих холдингах і телевізійних групах. Я вірю, що з часом нам вдасться виписати стабільну формулу», - зазначила пані Мудрак.

 

Разом із тим Катерина Котенко і Лариса Мудрак висловили впевненість у тому, що топ-менеджери і представники найбільших телеканалів зможуть об'єктивно оцінювати роботи своїх колег і власні роботи. «Вони змушені будуть це зробити. Я переконана в мудрості топ-менеджерів, які розуміють, що конкуренція є головною рушійною силою розвитку і їхніх телекомпаній. І оцінювати справедливо - це їхній обов'язок», - вважає пані Мудрак. «Це фахова премія, і оцінювати її повинні фахівці, а в нас фахівців поза провідними компаніями на ринку майже немає. Є спеціальна премія найбільшого TV-гайду - "Телезірка", так це премія для глядачів, де глядачі оцінюють номінантів. А "Телетріумф" - для фахівців», - наголосила пані Котенко.

 

Як уже повідомляла «Детектор медіа», 17 жовтня 2011 року розпочалось експертне оцінювання поданих робіт. Підрахунок оцінок здійснюватиме міжнародна аудиторська компанія Ernst and Young. Роботи оцінюватимуть 90 експертів (їхня кількість іще може збільшитися):

Іван Адамчук,

Сергій Амелічев,

Юрій Артеменко,

Олександр Асаулюк,

Валерій Бабич,

Микола Баграєв,

Оксана Байрак,

Євген Баранов,

Таісія Бахарєва,

Ганна Безлюдна,

Анна Безулик,

Єгор Бенкендорф,

Андрій Бенкендорф,

Богдан Бенюк,

Олена Бєлік,

Олександр Богуцький,

Володимир Бородянський

Олександр Брикайло,

Тарас-Степан Брикайло,

Валерій Варениця,

Ольга Герасим'юк,

Ірина Геращенко,

Оксана Головатенко,

Олексій Гончаренко,

Юрій Горбунов,

Руслан Городничий,

Максим Дибенко,

Оксана Дихніч,

Людмила Добровольська,

Віталій Докаленко,

Сергій Долбілов,

Оксана Єлманова,

Вікторія Забулонська,

Ольга Захарова,

Володимир Зеленський,

Ірина Іонова,

Валентин Коваль,

Ігор Кондратюк,

Гліб Корнілов,

Ірина Костюк,

Катерина Котенко,

Андрій Куликов,

Катерина Лапшина,

Алла Липовецька,

Ірина Лисенко,

Алла Мазур,

Володимир Манжосов,

Олександр Мартиненко,

Костянтин Меладзе,

Марина Миргородська,

Віктор Мирський,

Юрій Морозов,

Лариса Мудрак,

Олексій Мустафін,

Сергій Назаров,

Тала Онищук,

Ірина Опілат,

Михайло Павлов,

Ілларіон Павлюк,

Оксана Панасівська,

Андрій Партика,

Галина Пілютікова,

В'ячеслав Піховшек,

Анна Плєщ,

Ірина Побєдоносцева,

Ярослав Порохняк,

Віктор Приходько,

Володимир Різун,

Владислав Ряшин,

Савік Шустер,

Семен Горов,

Сергій Созановський,

Оксана Соколова,

Сергій Соловйов,

Юрій Стець,

Костянтин Стогній,

Костянтин Стрюков,

Федір Терпіловський,

Григорій Тичина,

Олександр Ткаченко,

Дмитро Тузов,

Микола Фартушний,

Дарія Фіалко,

Олена Фроляк (Соловйова)

Андрій Цаплієнко,

Дмитро Царенко,

Андрій Шевченко,

Сергій Шефір,

Борис Шефір,

Андрій Яковлев.

 

Номінанти премії будуть названі 9 листопада на прес-конференції в Нацраді, а церемонія нагородження відбудеться 17 листопада, її транслюватиме «Інтер».

 

Надія Якубець, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4541
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мимоходом
4560 дн. тому
Вообще-то, насколько мне известно, Крупиевского зовут Михаил, а не Мыкола.
OpenSOON
4560 дн. тому
ИНТЕРЕСНО КАК ПОВЕДУТ СЕБЯ ДРУГИЕ. ИЛИ ДЕМОКРАТАМ ХОЧЕТСЯ ПОБЫТЬ РЯДЫШКОМ С ПИГОВШЕКОМ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду