Редакційна політика

11 Березня 2006
12040
11 Березня 2006
10:54

Редакційна політика

12040
Читачі «ТК» мають можливість ознайомитися з матеріалами, підготовленими в рамках проекту "Впровадження регулюваня редакційної політики у друкованих та електронних (радіо та телебачення) ЗМІ України".
Редакційна політика

 

В історії сучасної української журналістики є чимало прикладів використання ЗМІ владою. Часи змінилися, але проблема залежності ЗМІ залишилася. Щоправда, сьогодні вона має дещо інші характерні ознаки, тому що на першому місці - проблема співіснування власників ЗМІ і журналістів. Адже нерідко саме власники через топ-менеджерів диктують журналістам „правила гри”, які нічого спільного не мають з поняттями свободи слова, з обов’язком журналістів надавати і правом читачів та телеглядачів отримувати об’єктивну, збалансовану інформацію. Оскільки переважна кількість редакцій не має затвердженого документу, який би визначав вимоги щодо підготовки інформаційного продукту і регулював належним чином трудові спори, журналісту досить важко захистити свої права.

Як змінити відносини у трикутнику влада-журналіст-власник ЗМІ? Медіа-експерти, відповідаючи на це питання, пропонують запроваджувати „Редакційні угоди” у окремих редакціях ЗМІ.

Читачі «ТК» мають можливість ознайомитися з матеріалами, підготовленими в рамках проекту "Впровадження регулюваня редакційної політики у друкованих та електронних (радіо та телебачення) ЗМІ України", що здійснюється ГО «Детектор медіа» спільно з Незалежною медіапрофспілкою України.

В основу проекту лягла ідея впровадження в практику діяльності вітчизняних ЗМІ „Редакційних угод”. В його рамках буде проведено 5 тренінгів у п’яти пілотних регіонах - Харкові, Львові, Запоріжжі, Рівному та Чернівцях, учасниками яких стануть близько 125 журналістів із редакцій зацікавлених видань.

Матеріали для тренінгів підготували українські експерти разом з колегами з Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії

Для того, щоб кожний бажаючий журналіст мав змогу оприлюднити свою думку стосовно впровадження „Редакційних угод”, планується проведення низки онлайн -дискусій та конференцій. До участі в них залучатимуться топ-менеджери ЗМІ, представники відповідних державних органів (Національна рада з питань телебачення і радіомовлення), медіа-юристи, медіа-експерти, представники громадських організацій та інші авторитетні спеціалісти.

Довгостроковий вплив даного проекту забезпечений ще й тим, що його результатами зможе скористатися набагато більша кількість журналістів та редакцій ЗМІ, ніж були присутні на тренінгах, оскільки всі механізми та методи будуть викладені у методичному посібнику.

Проект здійснюється за підтримки Посольства Великобританії в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12040
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду