У Донецьку затримали журналістів, які знімали урядові кортежі. Міліція заперечує (+ВІДЕО)

18 Серпня 2011
11920
18 Серпня 2011
14:05

У Донецьку затримали журналістів, які знімали урядові кортежі. Міліція заперечує (+ВІДЕО)

11920
У Донецьку затримали журналістів, які знімали урядові кортежі. Міліція заперечує (+ВІДЕО)

Вранці 18 серпня на автовокзалі Західний в Донецьку працівники міліції затримали трьох журналістів з видань «Кордон», «Агенція журналістських розслідувань» та Порталу неполітичних новини NGO.donetsk.ua. Журналісти знімали урядові кортежі, що прямували з аеропорту на похорон Василя Джарти, пише NGO.donetsk.ua.

 

Як зазначається, журналіст NGO.donetsk.ua Віталій Овчаренко був присутній на місці. Він почав знімати скупчення людей та урядові автівки. Тим часом до нього підійшли правоохоронці та попросили показати посвідчення: «Вони переписали мої данні, нічого не пояснивши, - розповідає Віталій. - Потім всіх журналістів попросили добровільно сісти в маршрутку. Зараз нас привезли у Київське РВВС для бесіди».

 

Як повідомив Віталій Овчаренко через кілька годин, з чотирьох донеччан, затриманих донецькою міліцією, залишилось двоє.

 

«Всіх допитали, але двох кудись повели, а двоє чекають. Тільки незрозуміло, на що саме. Під час допиту питали, чому я там опинився і що знімав. Я відповів, що просто йшов, побачив скупчення людей і вирішив дізнатись, що там і зняти», - розповів Віталій.

 

Тим часом портал намагався дістати інформацію щодо затриманого у Київському РВВС. Людина, що представилась помічником (не зрозуміло, чиїм) Дейнекіним, відповіла, що «У нас задержанных нет». На запитання: «А хто є?» він відповів: «Вообще никого нет» і дав номер телефону міського прес-центру МВС. Ця інстанція повідомила, що нічого не чула про затримання і взагалі це дуже мало схоже на правду. Потім порадила зателефонувати в обласне управління, жоден з трьох названих телефонів якого не відповідає.    

 

У коментарях «Острову» представник прес-служби повідомив, що «жодного журналіста під час похоронної процесії затримано не було: ні офіційно зареєстрованого, ні позаштатного...»

 

«Представники засобів масової інформації здійснюють фото і відеозйомку безперешкодно», - запевнили в міліції.

 

ТК також намагалася зв'язатися з відділом зв'язків з громадськістю ГУМВС  України в Донецькій області, однак там слухавку теж ніхто не бере.

 

Зазначимо, крім трьох журналістів, затриманих декілька годин тому міліцією під час зйомок урядових кортежів, до Київського РВВС потрапив також голова громадської організації «Спілка ошуканих вкладників» Дмитро Верзілов і декілька літніх жінок, які зустрічали Януковича з плакатом «Туди вам і дорога!». Плакати відібрали, а жінок тримають у відділку.

 

У свою чергу, представник «Репортерів без кордонів» в Україні Оксана Романюк закликала Донецьку міліцію відпустити журналістів, які виконували свої професійні обов'язки, і гарантувати безперешкодну роботу ЗМІ в місті.

 

«Незрозуміло, на якій підставі затримали журналістів - адже жоден закон не забороняє проводити зйомку в публічних місцях. Якщо їх затримано з міркувань безпеки президента, то цей захід є невиправданим, адже сьогодні будь-хто з перехожих може зняти президентський кортеж на мобільний, і отримає відео досить хорошої якості. Тому це затримання виглядає скоріше як спроба обмежити і залякати місцеві ЗМІ, що є абсолютно неприпустимим», - коментує Оксана Романюк.

 

Також вона повідомила, що серед затриманих, окрім Віталія Овчаренка, були також двоє фрілансерів Максим Абрамовський і Максим Касьянов.

 

 

 

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11920
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду