Руська православна церква навчить журналістів грамотно писати

11 Серпня 2011
14088
11 Серпня 2011
17:31

Руська православна церква навчить журналістів грамотно писати

14088
Руська православна церква навчить журналістів грамотно писати

Синодальний інформаційний відділ створив колектор помилок ЗМІ, які висвітлюють діяльність православної церкви, повідомляє офіційний сайт Московського патріархату.

 

Головне завдання колектора - безперервний збір типових, найбільш розповсюджених помилок, яких припускаються в ЗМІ при висвітленні православної тематики. За допомогою колектора Синодальний інформаційний відділ планує напрацювати єдині стандарти вживання в ЗМІ православної, церковної, богословської термінології.

 

На спеціальну поштову скриньку на домені Синодального інформаційного відділу - wrong-right@sinfo-mp.ru - кожен зможе прислати будь-яку побачену помилку у будь-якому ЗМІ (лексичну, змістову, стилістичну), неточність, недбалість, пов'язану з православ'ям і православною церквою.

 

Всі помилки будуть систематизуватися, до кожної з них буде запропонований правильний варіант використання того чи іншого церковного терміну або вислову. У подальшому реєстр типових помилок ЗМІ разом з правильними варіантами вживання церковної термінології буде надруковано Синодальним інформаційним відділом як частина спеціалізованого довідника-практикуму для співробітників медіа, які в своїй професійній діяльності висвітлюють питання православ'я і діяльність Руської православної церкви.

 

«Синодальний інформаційний відділ заздалегідь вдячний усім, хто вирішить допомогти журналістам у підвищенні професійності при розповіді про церкви і буде надсилати характерні помилки, які зустрічаються в матеріалах ЗМІ на православну тематику», - йдеться на сайті РПЦ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14088
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хехе
4645 дн. тому
Церковь русская, а не "российская"!
Історик
4645 дн. тому
грамотно було б писати - Російська православна... бо "руська" - це українська... а цей відділ створений для стукачества й тиску на ЗМІ, а не для "правописання"
фима
4647 дн. тому
Правильний варіант використання вислову "Поп толоконный лоб" така - "Піп - капустяна голова".
Korektor
4647 дн. тому
Ось вам помилка номер один: шановні панове журналісти, будь ласка, не йдіть на поводу в росіян і не плутайте прикметники РУСЬКИЙ і РОСІЙСЬКИЙ. Це тільки в російській мові слова "руський" і "російський" передаються одним словом "русский", АЛЕ НЕ В НАС! Москва до Київської Русі стосунку не має. Московська церква - РОСІЙСЬКА. Отже, церква РОСІЙСЬКА, і вона нам насаджує чужий, РОСІЙСЬКИЙ світ. Прибережіть прикметник "руський" для НАШИХ предків, для Київської Русі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду