Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання діяльності журналістів у Миколаєві

4 Липня 2011
13523
4 Липня 2011
16:11

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання діяльності журналістів у Миколаєві

13523
Коли податківці забрали фотоапарат і видалили знімки
Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання діяльності журналістів у Миколаєві

Прокуратура Центрального району Миколаєва порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів газети «Наше місто Миколаїв» Олександра Влащенка та Наталії Барбарош шляхом перевищення влади працівниками відділу фізичного управління податкової міліції Києва «Рись», яке супроводжувалося застосуванням насильства.

 

Про це йдеться у відповіді заступника генерального прокурора України Віктора Войцишена на депутатський запит Ірини Геращенко й Ольги Герасим'юк. Копія відповіді є в розпорядженні редакції ТК.

 

Кримінальна справа порушена 16 червня за ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) і ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. Хід досудового слідства у справі взято на контроль Генеральною прокуратурою України.

 

Як встановила прокурорська перевірка, 31 травня Олександр Влащенко та Наталія Барбарош знімали на фотоапарат процес спілкування працівників податкової міліції та адвоката, який захищає права затриманого підприємця. «У подальшому один з працівників відділу фізичного захисту управління податкової міліції міста Києва "Рись" із застосуванням насильства відібрав фотоапарат у кореспондента газети "Наше місто Миколаїв" Влащенка О. В., а Барбарош Н. В. спричинено легкі тілесні ушкодження. Через деякий час фотоапарат повернули, проте відзняті фотознімки були знищені», - йдеться у відповіді заступника генпрокурора.

 

За статтею про перевищення влади зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів.

 

За статтею про перешкоджання передбачено штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

 

Як уже повідомляла ТК, за інформацію сайту «Новости-N», 31 травня в Миколаєві представники спецпідрозділу «Рись» Головного управління податкової міліції України забрали камеру у кореспондента сайту «Новости-N» Олександра Влащенка, намагались відібрати фотоапарат у кореспондента газети «Наш город» Наталії Барбарош. Також за даними «Новости-N», у цей же день був здійснений напад на кореспондента сайту «Преступности. Нет» Артема Дибленка. За інформацією порталу, у нього також намагались відібрати камеру, через це викручували руки і побили.

 

У відповідь на запит «Детектор медіа» у прес-службі Державної податкової адміністрації повідомили, що Державна податкова служба проведе службову перевірку за фактом інциденту з журналістами в Миколаєві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду