Суд у справі Пукача не слухатиме високопосадовців?

19 Червня 2011
23801
19 Червня 2011
15:56

Суд у справі Пукача не слухатиме високопосадовців?

23801
Обвинувачений у вбивстві Георгія Гонгадзе Олексій Пукач заявив на судовому засіданні 16 червня про вимогу усунути від процесу Валентину Теличенко, яка представляє інтереси вдови журналіста Мирослави Гонгадзе.
Суд у справі Пукача не слухатиме високопосадовців?
Валентина Теличенко заявила, що ці вимоги є необгрунтованими. Вона також сказала Бі-Бі-Сі, що вважає неприпустимим проведення суду у закритому режимі. Адвокат повідомила, що суд не запросив як свідків жодної посадової особи, а тому не зрозуміло, яким чином планує встановлювати мотиви скоєння злочину Олексієм Пукачем.


Бі-Бі-Сі: У чому суть претензій Олексія Пукача, чому він домагається відсторонення вас від судового процесу?

Валентина Теличенко: Ця історія вже обговорювалась ще у 2000 році. Після того, як 16 вересня Георгій зник, через тиждень, 23 вересня журналісти організовували ходу по Хрещатику, вони несли вогонь і вимагали знайти журналіста Гонгадзе. На той час я була офіційно відповідальна за дотримання законів під час цього заходу. Мене тоді допитали з приводу цієї акції. Тоді багато було розмов про те, що це хтось спеціально щось влаштовує, якісь іноземні спецслужби. Хоча ніякі це були не спецслужби, це самі журналісти, друзі Георгія все це організували.

Є неприпустимим швидко розглядати цю справу, не допитуючи всіх свідків, які були заявлені обома сторонами. На цьому етапі не запрошено свідків, які можуть говорити про причини вбивства, про мотиви, через які Пукач міг піти на цей злочин

Згодом Мирослава Гонгадзе з дітьми змушена була поїхати з України, і їй потрібен був представник на етапі досудового слідства. Ми домовилися, що я виконуватиму ці функції.

І ось протокол мого допиту був долучений до кримінальної справи про зникнення Георгія Гонгадзе, якийсь час він був у матеріалах справи, тому ще тоді було скасовано мої повноваження як представника потерпілої. Згодом я кілька разів зверталась до прокуратури із наполяганням, що, по-перше, я була допитана формально з абсолютно іншого приводу - ходи журналістів по Хрещатику і мені нічого не відомо як свідку про обставини злочину, про те, що може становити інтерес для досудового слідства і майбутнього судового.

У прокуратурі переглянули постанову про скасування моїх повноважень і відновили мої повноваження як представника потерпілої. Це було ще у 2003 чи 2004 році. Тепер Олексій Пукач знову згадав про це.

Бі-Бі-Сі: Суд взяв до розгляду цю вимогу Олексія Пукача про ваше відсторонення?

Валентина Теличенко: Клопотання суд, звісно, прийняв і муситиме вирішити питання, чи можу я і надалі бути представником потерпілої.

Бі-Бі-Сі: З якою це метою це робить Пукач і його адвокати? Для затягування справи, чи інші причини, на вашу думку?

Валентина Теличенко: Я не думаю, що це намагання затягти час, хоча все може бути. Я думаю, їм не подобається те, що я роблю, і це стало основною причиною.

Бі-Бі-Сі: Чи ви бачите перспективи, коли може завершитись хоча б якийсь етап у розгляді кримінальної справи Олексія Пукача?

Я не сподіваюся, що вирок буде дуже скоро. Через те, що треба встановити справді багато обставин. А крім того, досудове слідство так, як воно зараз проведене, мені подекуди виглядає вкрай непереконливим. А це означає, що часу на досудове слідство може бути потрібно значно більше.

Якщо я залишуся у процесі, то я наполягатиму на тому, що є неприпустимим швидко розглядати цю справу, не допитуючи всіх свідків, які були заявлені обома сторонами.

На цьому етапі державне обвинувачення заявило надзвичайно мало свідків. Крім того, не заявило тих свідків, які по суті можуть говорити про причини вчинення злочину, про мотиви, через які Пукач міг піти на цей злочин.

Бі-Бі-Сі: Можете назвати прізвища цих потенційних свідків і тих кого запросили?

Валентина Теличенко: Прізвищ, на жаль, я не можу назвати. Але можу сказати, що зараз серед цивільних свідків є лише одна особа, і далеко не високопосадовець. Я не думаю, що цього достатньо для встановлення мотивів злочину.

Бі-Бі-Сі: Тобто, немає серед свідків Володимира Литвина, Леоніда Кучми?

Валентина Теличенко: Повторюю: серед заявлених для допиту на судовому засіданні свідків сторона державного обвинувачення не заявила ані Литвина, ані Кучму, ані будь-кого із високопосадовців. Заявлено лише одну особу, яка є журналістом.

Звичайно, я наполягатиму на тому, щоб ці свідки з'явилися у суді, а судові засідання були максимально відкритими. Тому що інтерес до справи великий, і якщо не буде довіри до судового вироку, якщо суд пройде у закритому режимі – це буде порушенням прав і підсудного, і потерпілих.
 
 
Світлана Дорош, Бі-бі-сі
Фото - http://www.bbc.co.uk 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Дорош, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23801
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду