GfK: Можна очікувати стабілізації попиту на поточному рівні

10 Червня 2011
11083
10 Червня 2011
21:03

GfK: Можна очікувати стабілізації попиту на поточному рівні

11083
GfK: Можна очікувати стабілізації попиту на поточному рівні

Внутрішній попит на товари і послуги скорочується, оскільки скорочується кількість грошей у населення. Такий висновок, зроблений за результатами дослідження, озвучив заступник  генерального директора компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський на конференції «Медіа і реклама: ключові тенденції розвитку медіаринку» (організатор - холдинг «Еволюшен Медіа»).

 

Як показало дослідження (опитування, вибірка - 1000 респондентів), рівень достатку українців у першому кварталі 2011 року не виріс у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і погіршився у порівнянні з третім і четвертими кварталами 2010-го. Так, збільшилася кількість бідних людей (тих, хто змушений заощаджувати на харчуванні або має заощадити чи позичити гроші для купівлі одягу і взуття), а кількість людей середнього достатку - зменшилася.  

 

«Українцям стало справді менше вистачати грошей», - констатував пан Вишлінський. Основний фактор зубожіння громадян, за його словами, - зростання цін за відсутності зростання реальніх доходів населення.

 

У результаті зменшення обсягу грошей зменшується і попит. Одним з небагатьох винятків є сектор побутової техніки та електроніки. Тут спостерігається зростання продажів у порівнянні з показниками минулих періодів. Чи не найбільший приріст (47%) у першому кварталі показала споживча електроніка. «Люди заміщують гречку і кефір, що дорожчають, ноутбуками. Також стають доступнішими кредити», - зауважує Вишлінський.

 

Але загалом криза підірвала готовність людей до необґрунтованих витрат, а останню крапку наразі ставлять ціни. У результаті індекс споживчих настроїв і індекс економічних очікувань цього року доволі помітно  знизилися у порівнянні з 2010-м.

 

На основі дослідження, зробленого для FMCG-клієнта, на найближчі періоди (принаймні - до кінця 2011 року) GfK прогнозує стабілізацію попиту на поточному рівні.

 

«Экономическая политика властей не позволит текущему доходу заметно вырасти. Низкое доверие к власти не позволит потребителю ожидать улучшения. Падение ставок по кредитам и депозитам в условиях роста цен рационально подтолкнут потребление, но его будет сдерживать эмоциональная боязнь. Можно ожидать стабилизацию спроса на текущем уровне с отличиями по конкретным категориям товаров и услуг», - говориться у презентації компанії.

 

Нагадаємо, споживчі настрої і прогноз споживання - одні з основних показників для ринку реклами в медіа.

 

 

 

 

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11083
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду