Кузня ідеологів для «України»

10 Червня 2011
24784
10 Червня 2011
15:32

Кузня ідеологів для «України»

24784
Медіа–група Рiната Ахметова працевлаштувала російських гастарбайтерів
Кузня ідеологів для «України»

Українські телеканали продовжують активно працевлаштовувати росіян. Ведучі політичних ток-шоу Савік Шустер та Євген Кисельов - це лише видимий фасад. Поза телеекраном помітно активізував консультаційну роботу на проросійському «Інтері» політтехнолог Ігор Шувалов, до порад якого дослуховуються не лише голова СБУ Ігор Хорошковський, фактичний власник цієї медіа-групи, а й Сергій Льовочкін - голова президентської адміністрації Віктора Януковича. На СТБ інформаційно-аналітичний департамент нещодавно очолив Михайло Єрмолаєв, який працював на російському каналі Рен-ТВ спочатку головним редактором, потім заступником головного редактора служби інформації.

 

Із початку червня генеральним директором ТОВ «Медіа група «Україна», що утворилося на базі однойменного телеканалу, став росіянин Федір Огарков, а директором iз новиннєвого мовлення телеканалу «Україна» й одночасно директором каналу «Новини», який нiяк не вийде в ефір, - його співвітчизник Ігор Золотаревський. Останній консультував «Україну» під час переміщення інформаційних служб iз Донецька до Києва, що завершилося у березні. До цього Золотаревський був генеральним продюсером російської «Артмедiа групп» - компанії, яка виробляє телепрограми та серіали, спеціалізується на створенні й дистрибуції тематичних телевізійних каналів для супутникового i кабельного мовлення. Кар'єра Федора Огаркова вражає багатогранністю: вiн, зокрема, обiймав посаду директора з продажів у Росії компанiї Polaroid, директора компанiї «Води Боржомі», гендиректора компанії «Русагро» і наостанок, з 2006 року, - виконавчого, а потім генерального директора медіа-холдингу «Пронто-Москва» (видає газету безплатних оголошень «Із рук в рукi», є власником інтернет-ресурсів приватних оголошень та об'яв про працевлаштування).

 

Як завжди, призначивши варягів, управлінці та власники приватних українських каналів узагальнено обґрунтовують кадрові рішення важливістю досягнення поставленої мети і незамінністю своїх нових заїжджих ставлеників. Але, погодьтесь, працюючи в Україні начальником новинарів загальнонаціонального каналу, треба добре знати специфіку країни загалом та політики зокрема й орієнтуватися у підводних течіях сьогоденних подій. Більше того - просто знати українську мову. Звичайно, якщо перед новопризначеними не стоїть завдання пропаганди ідей проросійської влади та замовчування (або перекручування догори дригом) небажаних тем.

 

Аби побачити, у кого які політика і завдання, досить увiмкнути телевізор. Наприклад, у понеділковий ранок біля президентської резиденції «Межигір'я», де зібралися активісти руху «Стоп цензурі!», яким суд не дозволив провести тут акцію, були знімальні групи лише Нового, «5-го каналу», Першого Національного, ТОНІСу, «Сіті», ТВі, «24», «Гамми». Натомість керівник інформаційно-аналітичного департаменту каналу СТБ Михайло Єрмолаєв скасував своє попереднє рішення про відправку телекамери до «Межигір'я» - щоб не порушувати рішення суду. Це тоді, коли навіть журналіст-першокурсник (принаймні в Україні) знає, що найважливіше для інформаційників - інформувати: і про прислужницьке рішення суду, і про небажання Президента Януковича виконувати елементарні обіцянки та зізнаватися у тому, що привласнення «Межигір'я», м'яко кажучи, непрозоре.

 

Або взяти канал «Україна». Подивіться і послухайте «Події тижня» з Андрієм Данилевичем - багато акцентів просто списані з російських новин. А у щоденних основних новинах ТРК «Україна» упродовж останніх місяців значно зросла кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (цензури). Про це свiдчать результати моніторингу дотримання журналістських стандартів, який проводять громадська організація «Детектор медіа» та «Інститут масової інформації» за підтримки Internews Network.

 

Ідеологічне промивання мізків через телеекрани в Україні наростає. І все частіше роблять його з допомогою людей, які не один рік жили і працювали у сусідній Росії, де закручування гайок демократії - уже пройдений етап.

 

Євдокія Фещенко, «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євдокія Фещенко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду