Нацрада вдруге відмовила «Чорноморській ТРК» у продовженні ліцензії

24 Травня 2011
14300
24 Травня 2011
14:40

Нацрада вдруге відмовила «Чорноморській ТРК» у продовженні ліцензії

14300
Моніторинг знову зафіксував порушення
Нацрада вдруге відмовила «Чорноморській ТРК» у продовженні ліцензії

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення друге відмовила ТОВ «Чорноморська телерадіокомпанія» в продовженні терміну дії ліцензії на мовлення в селищах Нова Петрівка, Совєтське і Чорноморське в Криму. Рішення про продовження строку дії ліцензії набрало нуль голосів на засіданні 24 травня.

 

Нацрада розглядала заяву компанії вже вдруге. Раніше вона відмовляла «Чорноморці», але та оскаржила відмову в суді і суд зобов'язав регулятора до перегляду рішення.

 

Цього разу члени регуляторного органу зважали на дані моніторингу ефіру «Чорноморської ТРК» від 13 травня. За словами заступника голови Нацради Лариси Мудрак, він зафіксував зменшення загального обсягу мовлення з 24 год до 17 год на добу, порушення частки мовлення українською - 37% замість 50%, які визначені ліцензією, відхилення від програмної концепції (збільшення удвічі обсягу інформаційно-аналітичних програм, на 40 хвилин - розважальних, на 10 хвилин - дитячих, зменшення втричі фільмопоказу, на 40 хвилин - просвітницьких програм, відсутність культурологічних). Також, за даними моніторингу, озвученого Ларисою Мудрак, «Чорноморка» порушила закон «Про рекламу», не відокремивши рекламний блок та озвучивши інформацію про спонсора в ефірі програми «Погода».

 

Керівництво «Чорноморської ТРК» на засіданні вперше дізналося про те, що 13 травня проводився моніторинг. Засновник «Чорноморки», народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко наголосив, що компанія не зменшувала обсяг мовлення. Якщо це відбулося, то не з вини компанії. Він пов'язує це профілактикою на спорудах ОРТПЦ та з вимкненням сигналу ОРТПЦ у зв'язку із встановленням цифрового обладнання. Жанровий розподіл програм, за його словами, по-різному трактується компанією та представником Нацради в Криму. Так само по-різному трактується мовна частка: за словами керівництва «Чорноморки», рекламу та деякі інші програми вилучають при підрахунку мови ведення програм, у зв'язку із чим Нацрада нараховує 37%, хоча фактично частка становить 63%.

 

Андрій Сенченко також повідомив, що всі попередні порушення «Чорноморка» вже виправила і двічі звернулася до регулятора з проханням про зняття санкції «оголошення попередження». Нацрада заявила, що заяви були подані неправильно, тому їх не розглядали.

 

На всі пояснення представників компанії члени Нацради заявили, що не можуть робити винятку для «Чорноморської ТРК», яка, на їхню думку, залишається системним порушником, і не можуть продовжувати їй ліцензію. Відтак, три телевізійні частоти «Чорноморки» виставлять на конкурс.

 

Термін дії непродовженої ліцензії «Чорноморської ТРК» закінчується 28 травня 2011 року. Нацрада окремим рішенням дозволила компанії мовити на трьох частотах до підбиття підсумків конкурсу.

 

У «Чорноморської ТРК» залишається інша ліцензія - на мережу із 17 частот, чинна до 26 жовтня 2015 року.

 

Як повідомляла ТК, 2 березня Нацрада відмовила «Чорноморській ТРК» у продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах Криму - у селищах Нова Петрівка, Совєтське і Чорноморське. Ці три частоти компанії регулятор мав намір виставити на конкурс. Нацрада мотивувала своє рішення «тяжкою історією» компанії, яка мала три попередження, два з яких були скасовані через суд.

 

Компанія оскаржила це рішення Нацради. 5 квітня Окружний адміністративний суд АР Крим зобов'язав регуляторний орган повторно розглянути заяву «Чорноморської ТРК» на продовження ліцензії. На засіданні 13 квітня Нацрада вирішила переглянути рішення про відмову «Чорноморці».

 

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що Нацрада не продовжила ліцензію «Чорноморській ТРК» за командою Віктора Януковича. У відповідь регуляторний орган закликав «не маніпулювати фактами і не створювати із затятих порушників українського законодавства опозиційних борців за свободу слова».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14300
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Крымчанин
4723 дн. тому
А я то уже обрадовался что ещё одну лицензию не продлили им. А это всё та же что и раньше. Закрыть их вообще нужно, по хорошему если. Не видел более заангажированного канала чем Черноморка. Настолько всё предвзято в их эфире.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду