Ющенко як рекламний герой

20 Січня 2006
6329
20 Січня 2006
17:26

Ющенко як рекламний герой

6329
Телевізійні ролики із закликом "думати по-українськи" цікаві хоча б тим, що до наступних виборів президента ще чотири роки – а ні Кучма, ні Кравчук не практикували пряму саморекламу в міжвиборчий період.
Ющенко як рекламний герой

Думай про Україну. Це твоя земля, твоя відповідальність, твоя місія. Думай по-українськи. Віктор Ющенко, президент України".

Або "Думай по-українськи. Ти – нащадок рівноапостольних княгині Ольги, Володимира Великого, Ярослава Мудрого. Історія вимагає від тебе віри в себе і в Україну. Думай по-українськи. Віктор Ющенко, президент України".

Уже півтора місяці Ющенко щодня приходить до громадян у білому шрифті на червоно-бордовому фоні. Телевізійні ролики із закликом "думати по-українськи" цікаві хоча б тим, що до наступних виборів президента ще чотири роки – а ні Кучма, ні Кравчук не практикували пряму саморекламу в міжвиборчий період.

Але на Банковій не згодні з тими, хто думає, що ці ролики є пропагандою на користь глави держави. Там пояснюють, що це реклама ідей об'єднання нації та любові до батьківщини. І, що найцікавіше, влада не була розробником цього слайд-шоу, яке українці бачать на телеекранах.
 
"Ініціатором роликів виступив фонд "Український вимір" і Ярослав Лесюк, який запропонував їх керівництву секретаріату президента", - пояснила "Українській правді" прес-секретар Ющенка Ірини Геращенко.

Колишній психіатр Лесюк уже давно співпрацює з Ющенком – він входив до групи розробників помаранчевої символіки його президентської кампанії. У 2004 році вона вистрілила на сто відсотків, хоча спочатку викликала в Ющенка нейтрально-негативну реакцію.

Чи сподобалися Ющенку його нинішні ролики "думай по-українськи", Геращенко не каже: "Я не хочу давати оцінку. Скажу тільки, що президент вважає правильним, що ми маємо гуртувати суспільство навколо патріотизму".

Сам ющенківський ролик сприймається неоднозначно – бо його гасло можна зрозуміти двояко. Оскільки сам Лесюк відмовився від будь-яких коментарів, УП звернулася до його колеги з піар-супроводу Ющенка на попередніх виборах Ігоря Гриніва.

"Я чув трактування, що заклик "думай по-українськи" розуміють як "думай українською мовою". Хоча насправді це повинно читатися "будь патріотом своєї держави" і має найменше відношення до мови", - розповів Гринів. При цьому він бачить позитив у тому, що люди замислюються навіть над значенням фрази "думай по-українськи".

Ролик, який з'явився у розпал газового конфлікту, впав на вдячний грунт підняття патріотичних настроїв в Україні. "Я думаю, що ця реклама спрацювала", - сказала Геращенко, посилаючись на розмови зі своїми знайомими.

Але на Банковій радять не шукати зв’язку між появою роликів та газовим конфліктом – за словами прес-секретаря Ющенка, Лесюк приніс зразки відео на Банкову ще в листопаді, коли все було спокійно.

 

Найпікантніше питання – це гроші. За словами Геращенко, за виготовлення роликів вони не платили, бо їх надав Лесюк. А транслюється ця реклама безкоштовно, бо на Банковій вирішили її вважати соціальною рекламою.

"Секретаріат звернувся до телевізійних каналів з проханням підтримати надзвичайно важливу ініціативу, спрямовану на згуртування громадян навколо теми патріотизму, гордості за свою історію", - зазначила Геращенко.

На "5 каналі", який активно включився в кампанію "думай по-українськи", "Українській правді" повідомили, що наприкінці грудня їм було надіслано листа за підписом тимчасово виконуючого обов’язки глави секретаріату президента Анатолія Матвієнка з проханням "вирішити питання розміщення в ефірі (…) відповідних відеороликів як соціальної реклами".

Близький до президента канал виділив Ющенку квоту – 13 виходів на день у період з 1 по 31 січня. Загалом ролик має бути продемонстрований 403 рази.

При бажанні "5 канал" міг би взяти гроші з глави держави за соціальну рекламу, але вирішив так не робити – це виглядало б ще більш сумно, ніж рахунок, який ахметовська "Україна" якось виставила Януковичу за проведення гарячої лінії. При цьому, кажуть, сам Порошенко бачився з Ющенком за останні півроку лише один раз...

Але і розміщення роликів Ющенка безкоштовно повинно бути якось аргументованим. У коментарі піар-відділу "5 каналу" сказано, що юристи цієї телекомпанії чомусь віднесли себе до категорії "мас-медіа, які повністю або частково фінансуються з бюджету". А тому вони мають право - і навіть зобов’язані - безкоштовно розміщувати соціальну рекламу органів влади.

Насправді, якщо розібратися, таке прикриття у випадку з "5 каналом" не спрацьовує, бо це повністю приватне медіа. І згаданий аргумент міг би навести лише УТ-1, де також безкоштовно крутилися ролики Ющенка.

Щодо того, чи може взагалі ролик вважатися соціальною рекламою, "5 канал" надіслав відповідний запит до Нацради з телебачення та радіомовлення і отримав позитивний висновок. "Думай по-українськи" дійсно підпадає під визначення закону: соціальна реклама – це інформація, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку.

"Думай по-українськи" – це перший досвід соціальної реклами, яку запропонувала влада – і "перший блин" не став комом", - вважає прес-секретар Ющенка.

Хоча насправді телеканали, що безкоштовно розмістили ролики президента, потрапили у ризиковану ситуацію. Тепер штаб будь-якого з політиків може претендувати на те, щоб і йому були запропоновані такі самі умови. Просто героями ролика слід зробити, наприклад, Євгенію Тимошенко або, свят-свят-свят, Людмилу Янукович, або навіть брата Віталія Кличка Володимира.


 
Вони нікуди не балотуються, а тому формально не переслідують політичної мети. Відтак їх заклик, наприклад, жити в любові, буде ніякою не політичною, а прямою соціальною рекламою, яка відповідає нормі закону про "популяризацію загальнолюдських цінностей". І тому вони можуть вимагати пільг при розміщенні своєї реклами.

У розмові з "Українською правдою" Геращенко обмовилася, що секретаріат президента не облишає ідею подальшого використання соціальної реклами. "Віктор Ющенко вважає, що переможе той народ, який вважає себе єдиним, а для цього треба познати своє коріння. Він часто вживає слово "нація", хоча це не всіма сприймається. Але президент каже: якщо це не буде робити я, то тоді хто?"

З одного боку, соціальна реклама – це справді потужний інструмент для досягнення суспільно вагомих цілей. На Заході це взагалі один із стовпів рекламною індустрії. А серія роликів "Все у нас получится", яку крутили в Росії перед виборами Єльцина в 1996 році, був одним із найефективніших інструментів реанімації його рейтингу.

Але варто пригадати й іншу зовсім свіжу історію: біл-борди, які містили поздоровлення ветеранів із Днем перемоги від імені Кучми, викликали цілу кампанію спротиву в нашоукраїнців.

У 2003 році тодішній заступник керівника виборчої кампанії Ющенка Микола Томенко навіть займався підрахунком, скільки грошей втрачали рекламісти, коли вони безкоштовно і під тиском пускали до себе на стенди колишнього президента.

Тепер же бумеранг, запущений Ющенком два з половиною роки тому, повернувся до нього самого.

Віктор Чивокуня, для "УП"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "УП"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду